Ecuadorul i-a blocat accesul la internet lui Julian Assange în ambasada din Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jullian Assange / FOTO Dominic Lipinski / PA
Jullian Assange / FOTO Dominic Lipinski / PA

Guvernul ecuadorian i-a blocat, miercuri, accesul la sistemele de comunicare cu „exteriorul“ fondatorului site-ului WikiLeaks, Julian Assange, la ambasada ecuadoriană din Londra, pe motiv că a pus în pericol relaţiile Ecuadorului cu alte state, prin faptul că nu a respectat acordul de a nu interfera în relaţiile acestui stat cu alte ţări, relatează The Guardian.

Ecuadorul l-a acuzat pe fondatorul site-ului WikiLeaks de faptul că a pus în pericol relaţiile Ecuadorului cu alte ţări, printre care Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii.

Totodată, oficialii Ambasadei Ecuadorului i-au interzis lui Julian Assange să măi primească vizitatori. 

Guvernul preşedintelui lenin a spus că acţiunea a avut loc în urma încălcării „unui angajament scris încheiat cu guvernul la sfârşitul anului 2017, conform căruia a promis că nu va publica mesaje care ar putea să reprezintă o ingerinţă în relaţia Ecuadorului cu alte state“.

Decizia a fost luată miercuri, după ce Julian Assange a  postat o serie de mesaje pe platforma de microblogging Twitter, conform cărora „a pus în pericol relaţiile Ecuadorului cu Regatul Unit, cu celelalte state ale Uniunii Europene şi cu alte ţări“, a declarat Quito.

comunicat

                                                                                                                                          SURSA Twitter 

Luni seară, australianul a scris într-o postare pe una dintre reţelele sociale că Rusia este responsabilă pentru otrăvirea agentului rus de spionaj, Serghei Skripal şi a fiicei sale, de la începutul acestei luni, în oraşul Salisbury. 

De asemenea, fondatorul WikiLeaks a pus la îndoială decizia Regatului Unit şi a mai mult de 20 de ţări de a se răzbuna împotriva otrăvirii, expulzând diplomaţii ruşi consideraţi spioni. 

Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, în vârstă de 46 de ani, locuieşte din iunie 2012, în ambasada Ecuadorului din Londra, unde i-a fost acordat azil politic, în urma acuzaţiilor de agresiuni sexuale formulate împotriva sa în Suedia, pe care le neagă.

La sfârşitul lunii februarie, Suedia a abandonat urmărirea penală pentru viol, însă australianul a rămas în Ambasada Ecuadorului la Londra. 

Assange se teme să părăsească clădirea ambasadei, pentru a nu fi arestat şi extrădat în SUA, pentru publicarea unor documente militarea şi diplomatice confidenţiale americane pe site-ul WikiLeaks, în anul 2010.

În octombrie 2016, Ecuadorul i-a redus accesul la internet lui Assange, în cadrul Ambasadei, pentru a nu intervene în alegerile prezidenţiale din SUA, după ce WikiLeaks a publicat o arhivă de e-mailuri trimise către şi de la un server privat al lui Hillary Clinton.

De ce Julian Assange nu poate pleca de la ambasada ecuadoriană?

Assange a solicitat azil în ambasada ecuadoriană în iunie 2012, ca urmare a unei serii de contestaţii juridice prin intermediul instanţelor britanice cu privire la un mandat european de arestare eliberat de autorităţile din Suedia. Practic, el este liber să plece, dar consideră că nu poate pleca, deoarece riscă să fie arestat şi extrădat. 

Postările de pe reţelele de socializare ale lui Assange cu privire la otrăvirea fostului spion rus, Serghei Skrypal şi a fiicei sale, Yulia, l-au determinat pe secretarul de stat britanic pentru afaceri externe, Alan Ducan să îi adreseze cuvinte jignitoare marţi, în timpul unei dezbateri.

„Este regretabil că Julian Assange rămâne în ambasada Ecuadorului“, a declarat membrul cabinetului de la Londra.

„Este timpul ca acest vierme mizerabil să iasă şi să se predea justiţiei britanice.“, a adăugat Alan Ducan.

„Marea britanie ar trebui să înceteze să încalce hotărîrile ONU în această chestiune.“, a afirmat Assange.

Fostul ministru grec de finanţe de extremă stânga, Yanis Varoufakis şi producătorul muzical Brian Eno s-au arătat îngrijoraţi de măsura tăierii accesului la internet luată împotriva lui Assange.

„Doar presiunea extraordinară din partea SUA şi a guvernelor spaniole poate explica de ce autorităţile din Ecuador au luat aceste măsuri împotriva lui Julian“, au menţionat cei doi, adăugând că au trecut doar câteva luni de când Assange a primit cetăţenia ecuadoriană.

„În mod clar, guvernul ecuadorului a fost subiectiv în luarea deciziei de acordare a azilului, sprijinului şi în cele din urmă, statutului diplomatic“, susţin cei doi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite