Economistul Nouriel Roubini spune să uităm de criză, vine recesiunea globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economistul Nouriel Roubini, supranumit şi profetul crizei, spune într-un articol publicat de „Les Echos şi Project Syndicate, că nu sunt semne despre iminenţa unei noi crize economice, ci semne de recesiune la nivel global.

Războiul comercial chino-american şi bătălia tehnologică, tensiunile geopolitice asupra petrolului iranian... Dacă unul sau mai multe dintre aceste potenţiale şocuri ar lovi economia globală, s-ar cufunda în recesiune, scrie economistul Nouriel Roubini. Şi nicio politică monetară sau fiscală nu ar oferi o cale de ieşire.

Trei şocuri negative de ofertă riscă să ducă la o recesiune globală până în 2020. Toate reflectă factorii politici asociaţi relaţiilor internaţionale, şi toate au Statele Unite în centru, iar două implică China.

Primul şoc potenţial provine din războiul comercial şi monetar din sino-american, care s-a intensificat atunci când administraţia preşedintelui american Donald Trump a confirmat intrarea în vigoare a tarifelor noi la produsele chineze, de asemenea, acuzând deschis China de manipulare monetară.

Al doilea motiv de incertitudini constă în „războiul rece” dintre China şi SUA pe tema tehnologiei. Cele două state îşi doresc să domine tehnologiile viitorului: inteligenţa artificială, robotica şi tehnologia 5G. Se ştie deja că Statele Unite au plasat compania chineză Huawei pe o „listă neagră” a firmelor care reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională americană.

Al treilea risc este legat de aprovizionarea cu ţiţei. O recesiune venită din cauza unui război comercial, monetar şi tehnologic este de natură să creeze o scădere a cererii de energie şi în acelaşi timp o scădere a preţului.

Confruntarea dintre Statele Unite şi Iran poate duce, însă, la un efect invers. Dacă tensiunile dintre cele două state vor degenera într-un conflict armat preţul va creşte până la a da naştere unei recesiuni economice. Aşa s-a întâmplat în anii 1973, 1979 sau în 1990.

Cele trei şocuri potenţiale pot genera o creştere a preţurilor produselor importate, a componentelor de tehnologie, dar şi a energiei. Totul va duce la scăderea producţiei, în funcţie de cât de afectate vor fi canalele de distribuţie şi de aprovizionare mondiale.

Mai mult, a început deja un proces de demondializare, astfel că statele şi companiile nu mai pot conta prea mult timp pe stabilitatea pe termen lung a lanţurilor de valoare integrate. Schimburile de bunuri, capitaluri, forţă de muncă sau informaţii vor deveni din ce în ce mai fracturate, iar costurile de producţie vor creşte în toate sectoarele.

Răzbiul comercial şi monetar, pe de o parte, şi competiţia tehnologică, pe de altă parte, se vor amplifica unele pe celelalte. Nouriel Roubini se întreabă dacă decidenţii din domeniul bugetar şi monetar sunt pregătiţi să facă faţă unui şoc de ofertă negativă pe termen lung sau care poate deveni chiar permanent.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite