Economist reţinut în Turcia pentru că l-a insultat pe Erdogan pe reţelele de socializare

Economist reţinut
în Turcia pentru că l-a insultat pe Erdogan pe reţelele de socializare

Poliţia din Istanbul l-a reţinut pe Mustafa Sonmez, un economist cunoscut pentru că se opune politicilor guvernului turc, pentru că l-a insultat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan pe reţelele de socializare, potrivit Bloomberg.

Sonmez a fost ridicat din locuinţa sa duminică dimineaţă şi transportat la o secţie de poliţie din Istanbul, potrivit agenţiei de ştiri Anadolu. Sonmez, care lucra şi ca editorialist şi comentator TV, este cunoscut pentru criticile aduse partidului AK al lui Erdogan. Avocatul său, Husniye Aydin, a declarat că acesta a fost interogat din cauza mesajelor pe care le-a scris pe Twitter după alegeri.

În ultimele sale mesaje de pe Twitter, Sonmez a criticat autorităţile pentru că nu l-au recunoscut pe Ekrem Imamoglu drept câştigător în cursa electorală pentru primăria Istanbulului, după alegerile care au avut loc pe 31 martie. AKP, care a deţinut puterea multă vreme în hubul comercial al Turciei, cere organizarea unui nou scrutin.

„A fost reţinut dis-de-dimineaţă pentru că l-ar fi insultat pe preşedinte“, a precizat Aydin cu privire la Sonmez, care a fost educat la Universitatea Tehnică Orientul Mijlociu din Ankara. „După declaraţia sa de la poliţie, a fost eliberat. Dar asta nu înseamnă că nu va exista un proces împotriva sa,” a declarat Aydin pentru Bloomberg.

Libertatea de a aduce critici lui Erdogan şi partidului său a fost redusă drastic în Turcia, după iunie 2013, când un mic protest faţă de reamenajarea Parcului Gezi din centrul Istanbulului s-a transformat în săptămâni de proteste la nivel naţional împotriva guvernului.

Restricţionarea libertăţii de exprimare a devenit chiar mai mare după tentativa de puci din iulie 2016 şi s-a tradus prin arestarea de jurnalişti, academicieni, artişti şi membri ai armatei care s-au opus sporirii puterilor executive ale preşedinţiei, o schimbare aprobată printr-un referendum din 2017.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: