După ce sistemul de apărare al Arabiei Saudite a fost depăşit de dronele rebelilor houthi, Putin propune Riadului să cumpere rachete ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Vladimir Putin a propus luni Arabiei Saudite să achiziţioneze un sistem de rachete fabricat în Rusia pentru a-şi apăra teritoriul, după atacurile cu drone care i-au vizat instalaţiile petroliere la sfârşitul săptămânii, informează AFP.

"Suntem pregătiţi să ajutăm Arabia Saudită pentru ca ea să îşi poată proteja teritoriul. Am putea să o facem în acelaşi mod în care Iranul a făcut-o, cumpărând sistemele de rachetă ruseşti S-300 şi în acelaşi mod în care Turcia a procedat deja prin cumpărarea sistemelor de rachete ruseşti S-400", a declarat preşedintele Vladimir Putin la Ankara. Aceste arme "vor proteja cu siguranţă orice situri de infrastructură în Arabia Saudită".

Coaliţia din Yemen condusă de Arabia Saudită a afirmat luni că armele utilizate în acest atac revendicat de rebelii yemeniţi huthi au fost fabricate în Iran.

Rusia a chemat luni comunitatea internaţională "să nu tragă concluzii pripite" după acest atac."Facem apel la toate ţările să se abţină de la orice acţiune sau concluzie pripită care să agraveze situaţia, ci dimpotrivă, să menţină o line care va contribui la calmarea sa" a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinul, Dmitri Peskov. 

Imagine indisponibilă

Pe baza primelor informaţii, mai multe drone, relativ ieftine, au reuşit să străpungă apărarea saudită într-un mod în care o forţă aeriană tradiţională nu ar fi putut-o face: să zboare pe distanţe lungi pentru a lansa bombe, care au incendiat o parte importantă a infrastructurii petroliere a Arabiei Saudite.

Peste 10 drone au lovit infrastructura petrolieră a regatului Saudit, situată în apropierea aşa-numitului „triunghi al hidrocarburilor” (Dammam-Dhahran-al-Khobar), în provincia al-Sharqiya din estul ţării.

La începutul lui iulie, rebelii houthi au prezentat cu mare pompă, în cadrul unei ceremonii desfăşurate într-un loc secret, o dronă-bombardier, numită "Sammad 3", şi o rachetă de croazieră, denumită "Al-Qods". Ei dispun, de asemenea, de o dronă înarmată cu explozibili denumită "Qasef 2".

Dronele rebelilor houthi, puse la punct - potrivit unui raport al experţilor ONU publicat în 2018 - cu ajutorul unor piese de origine iraniană, sunt de dimensiuni variabile şi pot zbura la viteze şi altitudini variate, ceea ce face dificilă interceptarea lor.

Potrivit înregistrărilor video postate online de rebelii houthi, drona lor de atac "Sammad 3" dispune de o rază de acţiune de 1.500 km, ceea ce face să poată ajunge în orice punct de pe teritoriul Arabiei Saudite, precum şi în mai multe regiuni din Emiratele Arabe Unite, aliate ale Riadului în războiul din Yemen.

Arabia Saudită a cheltuit averi pentru a se dota cu sisteme de apărare sol-aer, precum baterii de rachete antirachetă americane Patriot, radare şi o forţă aeriană ultramodernă.

Cheltuielile sale de înarmare au depăşit 65 de miliarde de dolari în 2018, potrivit Institutului de cercetare pentru pace din Stockholm.

Becca Wasser, analistă la centrul de reflecţie Rand Corp, precizează pentru France Presse că "în cea mai mare parte Arabia Saudită contează pe sistemele sale Patriot pentru a intercepta proiectilele houthi, însă rezultatele sunt sub aşteptări, dat fiind că rachetele Patriot sunt destinate mai degrabă distrugerii rachetelor decât dronelor".

"Utilizarea dronelor arată că houthi au găsit o fisură în sistemele lor de apărare", crede ea.

Dimensiunile instalaţiilor petroliere saudite, pe alocuri de mărimea unor oraşe, şi răspândirea lor pe întreg teritoriul regatului le face, în plus, foarte dificil de protejat în permanenţă de o ameninţare în schimbare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite