După Siria, Turcia pregăteşte terenul pentru o intervenţie militară în Libia

După Siria, Turcia pregăteşte terenul pentru o intervenţie militară în Libia

Tancuri ale armatei turce

Guvernul turc a trimis Parlamentului de la Ankara acordul militar bilateral încheiat la sfârşitul lunii noiembrie cu Guvernul de la Tripoli şi aşteaptă un vot favorabil pentru acest act care deschide calea unei intervenţii militare în Libia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Turcia pledează cauza Guvernului libian recunoscut de comunitatea internaţională în conflictul care îl opune cu forţele mareşalului Khalifa Haftar, liderul din estul ţării.
 
După opt luni de ofensivă, mareşalul Haftar, sprijinit de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia, le-a ordonat joi trupelor sale să ţintească centrul oraşului Tripoli, pentru a purta „bătălia finală“.
 
Acordul încheiat între Tripoli şi Ankara prevede mobilizarea unei forţe de reacţie rapidă turce dacă Guvernul libian solicită acest lucru. Încă nu se ştie data supunerii acestui acord la vot, dar se aşteaptă ca Parlamentul de la Ankara să susţină Guvernul turc în demersul său libian.
 
Ankara şi Tripoli au mai semnat un memorandum privind frontierele maritime în Marea Mediterană, un act puternic contestat de Grecia, care denunţă o încălcare a dreptului internaţional. Acest acord a fost trimis la ONU pentru aprobare.
 
Pe acest fundal, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a primit duminică, pentru a doua oară în mai puţin de o lună, pe şeful Guvernului libian de uniune naţională (GNA), Fayez al-Sarraj, la câteva zile după ce evocase trimiterea de trupe turce în Libia în sprijinul acestuia, transmite AFP.
 
Întâlnirea, desfăşurată cu uşile închise, nu a figurat pe agenda publică a preşedintelui turc. Ea a avut loc la Palatul Dolmabahçe, situat pe malul european al Istanbulului, a anunţat preşedinţia turcă, fără alte precizări.
 
La precedenta întâlnire, derulată pe 27 noiembrie, tot la Istanbul, cei doi au semnat un acord controversat de delimitare maritimă şi un altul de cooperare în materie de securitate, ce autorizează trimiterea unui eventual ajutor militar turc.
 
Acest din urmă text a fost introdus sâmbătă seara în parlament pentru a fi dezbătut şi ratificat.
 
Erdogan a declarat încă de marţi că Turcia este pregătită să desfăşoare trupe în Libia pentru a sprijini GNA dacă acesta, confruntat cu asaltul forţelor rivale ale mareşalului Khalifa Haftar, i-o va solicita.
 
Întrebat duminică cu privire la acest subiect la postul de televiziune A Haber, Erdogan s-a limitat să declare că „Turcia va decide singură ce iniţiativă să ia“ în cazul unei cereri de trimiteri de trupe în Libia.
 
„Am spus deja că suntem pregătiţi să acordăm orice fel de ajutor Libiei“, a adăugat el.
 
Semn al apropierii dintre cele două ţări, Ankara a anunţat sâmbătă că libienii cu vârste de sub 16 ani şi peste 55 de ani vor putea intra de acum încolo în Turcia fără viză.
 
Libia este scena unui conflict între Guvernului libian de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU şi sprijinit de Turcia şi de Qatar, şi mareşalul Haftar, omul forte din estul Libiei, susţinut de Egipt şi de Emiratele Arabe Unite, doi rivali regionali ai Ankarei.
 
Acordul maritim încheiat la sfârşitul lunii noiembrie între Turcia şi Libia a fost condamnat puternic de mai multe state, printre care Grecia şi Republica Cipru, pentru faptul că permite Ankarei să revendice drepturi asupra unor vaste zone în Mediterana de Est, bogată în resurse de hidrocarburi.
 
După semnarea acordului, guvernul turc a avertizat că va împiedica orice exploatare de hidrocarburi fără autorizaţie din partea sa.
 
În acest context tensionat, Turcia a anunţat sâmbătă că va staţiona drone pe un aeroport situat în partea de nord a insulei Cipru, pe care o ocupă de la invazia sa din 1974.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările