După Primăvara Arabă, vine iarna islamistă

Riscul unui război în Orientul Mijlociu a crescut după izbucnirea revoluţiilor în lumea musulmană şi deteriorarea relaţiilor dintre Israel şi Turcia.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Arată ca o Primăvară Arabă, dar poate fi şi o iarnă islamistă radicală", a declarat generalul de brigadă Eyal Eisenberg în cadrul unui discurs al Institutului pentru Studii Naţionale de Securitate de la Tel Aviv. Iranul nu şi-a abandonat programul nuclear, armata egipteană are probleme în asigurarea securităţii, iar acest lucru se reflectă şi în pierderea controlului în Peninsula Sinai, care ar putea cădea sub controlul islamiştilor.

La creşterea riscului unui conflict regional contribuie şi relaţiile tot mai proaste cu Turcia. De altfel, premierul turc, Recep Erdogan, a anunţat astăzi suspendarea totală a relaţiilor militare şi comerciale cu Israelul, care refuză să-şi prezinte scuze pentru interceptarea violentă a unui feribot turc în drum spre Gaza, soldată cu nouă morţi, la 31 mai 2010.

Armă letală

Eisenberg a mai dezvăluit, spre nemulţumirea unor colegi, că grupările teroriste din Gaza au pus mâna pe o nouă armă letală, scrie ynetnews.com. „Nu e clar de ce un general al Forţelor Armate Israeliene alimentează tensiunile din zonă şi de ce divulgă informaţii secrete despre dispozitivele palestiniene", a declarat furios un oficial sub acoperirea anonimatului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările