După miza „cine va lansa primul om în spaţiu“, avem acum „cine va breveta primul vaccin pentru COVID-19“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Este, poate, cea mai mare aventură ştiinţifică în regim de maximă urgenţă lansată după momentul în care preşedintele Kennedy iniţia marele proiect al zborurilor cu echipaj uman spre Lună, ca răspuns al mândriei rănite a ţării sale faţă de avansul din acel moment înregistrat de URSS prin performanţa lui Gagarin.

De acum, este absolut limpede pentru toată lumea că această nouă miză exacerbează pasiuni naţionale, pune o presiune enormă pe politicieni, tocmai pentru că rezolvarea sa de unul sau altul dintre actorii angajaţi în cursă va însemna un imens argument pentru consolidarea poziţiei de lider a unei ţări anume, devenită peste noapte noul criteriu de referinţă global pentru tot ceea ce înseamnă avans tehnologic de excepţie dublat de capacitate de cercetare de vârf şi, deloc de neglijat, mijloacele de producţie necesare pentru a asigura cererea viitoare de piaţă.  Sigur că, pentru a nu fi totalmente cinici şi dezabuzaţi în percepţia faţă de conştiinţa binelui public pe care o au neobosită unii lideri politici ai momentului, să nu cumva să omitem faptul că există, trebuie să existe, ar trebui să existe şi o motivaţie suplimentară în acastă cursă pentru vaccinul împotriva COVID-19, adică bine umanităţii şi viaţa fiecăruia dintre noi.

Dar, acestea fiind spuse, cred că trebuie menţionat că ne aflăm într-un moment decisiv al acestei “curse pentru vaccin”: mai multe laboratoare au anuţat că sunt gata ca, în mai sau iunie, să demareze ultima fază a procesului de testare clinică a formulelor pe care le au acum aproape finalizate, oricum cele care au trecut cu succes de faza testării pe animale. În plus, apare şi posibilitatea – admisibilă ştiinţific-  ca, tocmai datorită urgenţei, o ţară sau alta să aprobe intrarea în producţie a unui asemenea vaccin fără să mai fie îndeplinită şi această ultimă cerinţă a testării pe subiecţi umani.

Să vedem unde suntem.

aaa

Rinat Maksiutov, directorul Centrului naţional de cercetare în virusologie şi biotehnologie VEKTOR din Novosibirsk (creat în 1974 şi elemnt central a ceea ce a fost sistemul sovietic de proiectare şi producţie de arme biologice BIOPREPARAT), l-a anunţat pe Vladimir Putin în teleconferinţă (foto) că a decis să propună demarea unei prime faze de teste clinice pentru trei vaccine experimentale, începând cu 29 iunie, pe un eşantion de 180 de voluntari. “Grupele de voluntari au fost deja constituite. Am primit peste 300 de candidaturi”, i-a spus lui Putin directorul de la Vektor, afirmând că au dezvoltat prototipuri de vaccinuri pe baza a şase platforme tehnologice. Până pe 30 aprilie, pe baza testelor pe animale, va fi ales, dintre acestea trei, vaccinul care va da rezultatele cele mai promiţătoare. A mai spus că la VEKTOR au fost deja realizate vaccinuri care au fost deja testate pe oameni, pentru alte boli, dar care pot fi dezvoltate în lupta contra noului tip de coronavirus. “Avem posibilitatea de a crea modele de vaccinuri pe baza unor deja existente şi testate, având deci şansa de a reduce durata studiilor pre-clinice şi de a trece la studiile clinice” , a adăugat Mihail Muraşko, ministrul sănătăţii din Federaţia Rusă, prezent şi el la videoconferinţă, imediat după ce directorul de la VEKTOR a spus că studii pre-clinice sunt prevăzute să se desfăşoare până pe 22 iunie, iar primele teste pe oameni ar putea debuta chiar la început de mai, după obţinerea autorizaţiei oficiale în acest sens.

În SUA, primul test clinic de mare amploare a a început deja pe 16 martie la Seattle. Testul durează şase săptămâni, un produs experimental denumit mRNA-1273 fiind administrat în două doze, odată la 30 de zile, unui grup de 45 de voluntari . Produsul a fost realizat de cercetători de la Institutul naţional de sănătate din SUA şi de la compania de biotehnologie MODERNA Therapeutiucs.  Niciodată un asemenea proces de testare nu a fost efectuat cu o asemenea rapiditate, ceea ce i-a făcut pe cei de la Institutul Pasteur să spună că “procedeul este în contradicţie cu reglementările internaţionale care spun că nu poate fi testat pe oameni un vaccin a cărui eficienţă nu a fost dovedită”.

sss

Obiecţie care nu ar putea să fie făcută în cazul unui test ce va fi organizat, la jumătatea lunii mai, pe un prim grup de voluntari  , cu un prototip de vaccin testat în faza preclinică de către compania NOVAVAX din Maryland (SUA): NVX-CoV2373, integrând atunci şi un adjuvant denumit Matrix-M în scopul de a creşte răspunsul imunitar şi de a stimula un nivel înalt de anticorpi pentru neutralizare. Problema cu care se confruntă în acest moment, aşa cum spun cei de la Washington Business Journal, este insuficienţa fondurilor, fiind necesară în această etapă găsirea căteva sute de milioane de dolari care să se adauge celor 4 milioane primiţi de la Coallition of Epidemic Preperedness Innovations.

Etapa clinică a testelor pe oameni a început în China pe 17 martie. Trei zile mai târziu, 108 voluntari, repartizaţi în trei grupe au primit prima injecţie. Voluntarii au vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani şi provin toţi din Wuhan, oraşul unde s-a declanşat epidemia în decembrie anul trecut, acum redeschis circulaţiei. “Dezvoltarea unui vaccin reprezintă o bătălie pe care China nu-şi poate permite să o piardă”  se afirma într-un editorial din Global Times  

Pe de altă parte, cred că nu trebuie să uităm faptul că cei de la OMS au demarat operaţiunea Solidarity , o testare clinică pe plan internaţional pentru găsirea unui tratament eficient pentru COVID-19, cu participarea a peste 90 de companii şi instituţii academice din întreaga lume (printre care şi compania americană MODERNA despre care am vorbit mai devreme).

Dincolo de dimensiunea politică, mai există o altă justificare pentru presiunea enormă pusă de guverne asupra companiilor şi institutelor lor de cercetare, civile sau militare. Totul se produce , cum relatau cei de la ABC News, în contextul avertismentelor date de oamenii de ştiinţă care vorbesc despre posibilitatea foarte reală de a vedea că – dacă nu va fi găsit şi produs umediat un vaccin – va veni nu numai valul doi, ci şi trei poate chiar şi patru al bolii deoarece se văd deja semnele a ceea ce ei numesc “relaxarea prematură şi totalmente dezordonată” a măsurilor de securitate.  După părerea prof. James Best de la Lee Kong China School of Medecine, valuri succesiuve ar putea să existe în Africa, America Latină sau India

sss

Foarte discutată este acum afirmaţia făcută de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in (foto) care a spus că are motive să creadă că ‘ara sa poate fi în fruntea competiţiei mondiale pentru obţinerea tratamentului şi vaccinului împotriva noului tip de coronavirus. După ce a luat parte la o întrunire comună cu reprezentanţii industriei, lumii academice, cercetătorilor, spitalelor, reuniune găzduită de Institutul Pasteur korea din Seongnam, la sud de Seul. “Aşa cum kiturile de testare sud-coreene au devenit un model global, sper că putem de volta vaccinul şi tratamentul care pot salva vieţi” a spus Moon care a fost informat despre rezultatele cercetătrilor în curs cu 2500 de medicaţii. Moon a anunţat că guvernul va injecta fonduri de urgenţă în această cercetare, 172 de milioane dolari, dar solicitând şi întărirea cooperării cu sectorul privat, chemat să ajute efortul naţional.

Competiţia este deschisdă. Pe lângă întrebarea centrală privind numele câştigătorului, mai există una, realmente vitală: va fi oare trecut vacinul sau/şi tratamentul în domeniul public, fiind cedat de statul respectiv pentru patrimoniul umanităţii, donând OMS brevetele pentru a fi puse imediat la dispoziţie tuturor statelor lumii? Sau, dimpotrivă, va prevala ideologia şi viziunea protecţionistă? O chestiune care este deosebit de dificil de rezolvat deoarece, demult, nu mai este unade sănătate publică sau de morală, ci ţine de viitoare dominaţie planetară. Adică, pentru a fi precişi precum realitatea, vaccinul şi medicamentul pot deveni arme, combinate perfect cu pandemia în curs. Aşa ne-am construit lumea, nu avem de ce să ne plângem.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite