După lipsa hranei şi a electricităţii, Venezuela se confruntă cu o nouă criză. Oamenii îşi părăsesc locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

După două pene de curent majore, care au afectat toată ţara, venezuelenii se confruntă acum cu o lipsă acută a apei, scrie Washington Post.

Curentul electric a revenit în multe zone ale ţării, însă este raţionalizat şi fără electricitatea care pune în funcţiune pompele, nu există suficientă apă în multe locuinţe şi instituţii.

„Imaginaţi-vă un scenariu în care un spital rămâne fără apă, fără electricitate. Rămânem fără sursă de apă. Chiar dacă furnizarea cu electricitate a revenit, lipsa apei reprezintă încă o problemă,” a declarat medicul pediatru Vietnam Veras Rivas de la Spitalul Pediatric din Caracas.

În timpul primei pene de curent, unul dintre pacienţii săi a fost un bebeluş de 10 zile aflat în incubator la terapie intensivă. Medicul şi-a amintit cum a transportat copilul prin spitalul în care era beznă, în timp ce-l ajuta să respire cu pungi de oxigen. După 24 de ore de curent electric întrerupt în câteva rânduri, copilul a decedat.

Analiştii spun că 20 de milioane de oameni-două treimi din populaţie- au avut de suferit de pe urma lipsei apei în ultimele două săptămâni. Această criză i-a determinat pe oameni să-şi părăsească locuinţele şi să caute surse de apă-potabilă sau nu-pe străzi.

Protestele care au avut loc din cauza lipsei apei, weekendul trecut, au fost întâmpinate cu răspunsuri armate din partea poliţiei şi a grupurilor paramilitare proguvernamentale. Doi oameni au fost împuşcaţi în centrul capitalei Caracas, potrivit presei locale. 

Un raport publicat în această săptămână de către Human Rights Watch (HRW) face apel la secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să declare „urgenţă umanitară complexă”, avertizând în privinţa unui risc crescut de boli infecţioase şi a unor niveluri în creştere ale malnutriţiei la copii.

Cercetătorii, care susţin că administraţia Maduro nu a acţionat în mod adecvat, spun că o declaraţie oficială ar debloca mobilizarea pentru hrană, medicamente şi servicii medicale pentru milioane de oameni care au nevoie de ele.

„Oricât ar încerca, autorităţile venezuelene nu pot ascunde realitatea de pe teren,” a spus Shannon Doocy, profesor la Universitatea John Hopkins.

„Sistemul de sănătate al Venezuelei este în colaps total, care, combinat cu lipsa hranei, duce la suferinţă după suferinţă şi pune în pericol şi mai mulţi venezueleni. Avem nevoie de conducerea ONU pentru a pune capăt acestei crize severe şi pentru a salva vieţi.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite