După ce a fost amendată de Comisia Europeană, compania Apple, invitată să-şi mute afacerile în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania Apple
Compania Apple

Vicepremierul turc Mehmet Simsek a invitat Apple să-şi mute afacerile în Turcia încercând să speculeze tensiunile dintre Comisia Europeană şi gigantul IT acuzat că s-a folosit de un artificiu din legislaţia irlandeză pentru a plăti impozite extrem de mici pe profiturile înregistrate în UE.

„Apple ar trebui să se mute în Turcia. Le oferim bucuroşi stimulente fiscale şi mai atractive. Nu vor trebui să-şi bată capul cu birocraţia europeană”, a postat pe contul său de Twitter vicepremierul turc, după ce firma americană a fost acuzată că ar fi plătit taxe infime în Irlanda şi i s-a cerut să cotizeze cu încă 13 miliarde de euro, anunţă Daily Sabah.

Chiar dacă ţările membre UE au libertatea de a stabili propriile politici fiscale, Comisia Europeană a declarat că facilităţile fiscale acordate de guvernul irlandez gigantului IT au defavorizat concurenţa.

În replică, oficialii de la Dublin şi Apple au anunţat că vor contesta decizia, iar reprezentanţii companiei din Cupertino au ameninţat Bruxellesul cu închiderea unor unităţi de producţie din Europa.

În Irlanda, Apple a investit în construirea unei fabrici de calculatoare, unitatea din Cork generând 6.000 de locuri de muncă într-o zonă defavorizată a ţării.

Acest lucru îi poate face pe oficialii turci să spere că gigantul IT din SUA ar putea să investească şi în ţara lor. De altfel, încă din primăvara acestui an, Ankara a anunţat că lucrează la un pachet de măsuri fiscale menite să atragă marii investitori.

În 2014, compania a plătit un impozit pe profit de numai 0,005% pentru vânzările în afara SUA. Cu alte cuvinte, pentru fiecare milion făcut în Europa, Apple plătea impozit doar 50 de dolari, potrivit CNN Money.

Apple a negociat încă din 1991 o înţelegere cu guvernul de la Dublin pentru redirecţionarea profitului obţinut pe pieţele globale către birourile companiei din Irlanda, graţie unui artificiu din legislaţia acestei ţări care îi permite să se declare fără apartenenţa la un stat anume.

Majoritatea profiturilor din Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi India au fost direcţionate de-a lungul timpului prin sucursala irlandeză a Apple pentru a evita taxarea acestora în ţările în care produsele companiei s-au vândut ca pâinea caldă.

Ţările membre UE au dreptul de a negocia cu marile firme internaţionale nivelul de impozitare, dar în acest caz Comisia Europeană a apreciat că ajutorul financiar dat Apple de către autorităţile de la Dublin este atât de mare încât îi dezavantajează pe alţi concurenţi din piaţă şi poate fi interpretat drept ajutor de stat.

Amenda pe care reprezentanţii CE au dictat-o împotriva companiei americane este uriaşă, peste 13 miliarde de dolari, bani pe care Apple ar trebui să îi verse în bugetul Irlandei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite