După 16 ani, militarii americani se întorc în Arabia Saudită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arabia Saudită a decis vineri să găzduiască din nou forţe ale SUA pe teritoriul său, cele două ţări fiind dornice să facă „tot ce este posibil pentru păstrarea securităţii în regiune şi stabilităţii acesteia“, după noi incidente în Golful Persic şi „confiscarea“ unui petrolier britanic de către Iran, transmite AFP.

„Regele Salman (...) şi-a dat acordul pentru găzduirea de forţe americane cu scopul de a creşte nivelul mutual de cooperare pentru apărarea securităţii în regiune şi a stabilităţii acesteia şi garantarea păcii“, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului saudit al Apărării, citat de agenţia de stat SPA, preluată de AFP.

Arabia Saudită nu a mai găzduit militari americani din 2003.

Riadul a primit timp de 12 ani trupe americane, în principal de aviaţie, între operaţiunea „Furtuna în deşert“ din 1991, declanşată în urma intervenţiei militare a Irakului în Kuwait, şi sfârşitul războiului din 2003 din Irak, soldat cu răsturnarea de la putere a lui Saddam Hussein.

Potrivit Pentagonului, noua desfăşurare de forţe va fi un factor suplimentar de disuasiune şi un mijloc de apărare a intereselor SUA în regiune.

Le fel ca SUA, Arabia Saudită are parte de relaţii tensionate cu Iranul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite