Dumitru Iacob: „România se află la intersecţia a două falii, cea dintre Europa în extindere şi Rusia în expansiune“

Într-o lume marcată de tendinţe diametral opuse, susţinute de comunicări disparate, uneori încrâncenate, de tăceri publice şi de reacţii deseori surprinzătoare, întâlnirea şi dialogul cu un compatriot dedicat promovării unei alte înţelegeri a viitorului dezirabil constituie o şansă pentru o respiraţie liberă de prejudecăţi. Vă tentează?
Un text inteligent. In sfarsit un om care gandeste contextual in Romania, si nu isi ascunde capul in nisip, risipindu-se in acuze goale la adresa neamului. Colosal scurtul pasaj despre jocul de-o parte si de alta al cortinei de fier, cu vulnerabilitatii imense care a rezultat. As fi asteptat insa sa fie ceva mai precis, este oare si astazi periculos sa spui lucrurilor pe nume? Si, desigur, situatia geoculturala a fost prea mult eliminata din discutie, si faptul are consecinte. Oricum, felicitari si multumiri - un text deasupra mediei cu care am fost invatati aici!
Singurul conducator care spune lucrurilor pe nume este Putin.
Interesanta colectie de opinii. Pacat ca argumentatia autorului este pe alocuri una sumara, superficiala, iar o parte din analogii scartaie. E relativ adevarat ca in Nordul Europei, dominante sunt performanta "in munca, in primul rand, disciplina si coeziunea comunitara. Indivizii si comunitatile se sprijina si se potenteaza reciproc" si cam la fel de adevarat e ca in in Sud, in general (dar cu cateva mici exceptii notabile) "indivizii si comunitatile se ignora sau se agresează reciproc, intr-un amestec care poate fi mortal." Rusia, la randul ei, pare a nu avea mai nicio calitate notabila in comun cu Nordul Europei, dar pare a avea destul de multe in comun cu Sudul acesteia. Imi retine atentia, in mod special, o afirmatie a domnului Iacob: "oamenii liberi, muncind in libertate, sunt creativi şi productivi" Foarte adevarat ! ... desi turma de postaci pro-bolsevici va argumenta, aici, ca oamenii din gulag-uri sunt la fel de productivi sau mai productivi decat oamenii liberi, aducand in sprijinul lor exemple concrete precum Germania de Est (spre deosebire de Germania de Vest); Coreea de Nord (spre deosebire de Coreea de Sud); Cambodia (spre deosebire de Japonia); sau chiar Rusia (spre deosebire de USA) ... si tot asa :))
Si catre ce parte vor politicienii corupti sa traga? Bineinteles subteran.. pe fata ceva si in spate altceva.
Sondează adânc, construeşte stindardic, domnul Ion Petrescu devine o Facultate pentru ziariştii debusolaţi de mafia cameleonică. La noi, "schimbarea de paradigmă" coevolutivă se va produce odată cu avansarea clasei intelectuale - mai întâi - prin evoluţia sistemului Educaţional