Dronele americane, programul care ucide mai mulţi civili decât terorişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dronele americane au ucis mai mulţi civili decât terorişti, suţine un nou raport dat publicităţii FOTO wired.com
Dronele americane au ucis mai mulţi civili decât terorişti, suţine un nou raport dat publicităţii FOTO wired.com

Un nou studiu desfăşurat de către Biroul de Jurnalism de Investigaţie din Marea Britanie scoate la iveală aspecte controversate cu privire la atacurile cu drone din Pakistan.

Studiul desfăşurat de către Biroul de Jurnalism de Investigaţie, organizaţie de ştiri independentă, cu sediul la Londra, a publicat un raport cu privire la procentul victimelor atacurilor americane cu drone din Pakistan.

Raportul arată că numai 12 la sută dintre victime pot fi identificate ca făcând parte din celule active de militanţi sau luptători catalogaţi drept „terorişti”. Studiul, făcut public în cursul zile dei joi, arată, de asemenea, că „mai puţin de patru la sută dintre cei ucişi au putut fi identificaţi ca fiind membrii grupării teroriste Al-Qaida.”  Din 2.379 de victime declarate oficial între 2004 şi 2014, doar 704 au putut fi identificate şi, în acelaşi timp, numai în cazul a 295 s-a putut stabili cu siguranţă apartenenţa la o grupare teroristă, conform aceluiaşi raport.  

Numirea Morţilor"

Şi în cazul celor identificaţi ca făcând parte dintr-o reţea teroristă „există aspecte neclare”, suţin autorii raportului. Mai mult de o treime dintre victimele ale căror identitate poate fi atribuită unei grupări militante nu aveau o funcţie importantă în organizaţia din care făceau parte. În acelaşi timp, aproape 30 de procente nu era nici măcar afiliaţi unei grupări specifice. Din totalul celor decedaţi în urma atacurilor cu drone, doar patru procente au putut fi identificaţi ca membrii activi în reţeaua Al-Qaida. 

Descoperirile organizaţiei de jurnalism de investigaţie par să contrazică declaraţiile făcute de către John Kerry, Secretarul de Stat american, care, anul trecut, a declarat că „atacurile cu drone americane au vizat doar terorişti confirmaţi ca membrii la cel mai înalt nivel în cadrul organizaţiei din care făceau parte.” Raportul face parte dintr-un demers intitulat „Naming the Dead” (n.r.- „Numirea Morţilor”), un proiect menit să identifice şi să inventarieze numele şi detaliile personale ale victimelor atacurilor cu drone. Pănă în prezent, atacurile cu drone au însumat un număr total de 400, ultimul înregistrându-se în luna octombrie. Acestea au început în anul 2004, fiind autorizate de către preşedintele de atunci, George Bush Jr. 

Conform website-ului organizaţiei, „numele celor decedaţi au fost colectate pe parcursul unui an de cercetare şi documentare în Pakistan, dar şi în străinătate, utilizând o multitudine de surse. Acestea au inclus atât datele oficiale deconspirate de către diferiţi agenţi ai guvernului pakistanez, dar şi sute de surse şi rapoarte în engleză, paştună sau urdu.” 

Organizaţia a putut identifica doar două femei în rândul victimelor, deşi, conform rapoartelor pe care le citează, autorii raportului susţin că numărul victimelor în rândul femeilor ar fi în jur de 50. 

Jack Serle, unul dintre autorii raportului, a declarat că „numărul scăzut al victimelor în rândul femeilor ar putea indica o rată scăzută  în rândul civililor, dar, în acelaşi timp, poate fi atribuit şi diferenţelor sociale şi rolului diferit al femeilor în societatea pakistaneză.” 

Femeile segregate

În Warizistan, una dintre cele mai afectate regiuni de atacurile cu drone, atât femeile, cât şi bărbaţii trăiesc în grupuri segregate. Conform cutumelor culturale specifice, femeile trebuie să fie acoperite cât timp sunt în jurul bărbaţilor care nu fac parte din familie şi, de multe ori, au chiar camere separate în casă pentru a evita orice fel de contact cu vizitatorii bărbaţi. 

Jack Serle suţine că „în momentul în care atacurile cu drone se desfăşoară într-o astfel de comunitate, normele sociale şi culturale indică faptul că femeile sunt, cel mai probabil, în interiorul casei, nu afară, în câmp deschis, deci mai puţin expsue riscurilor asociate cu astfel de acţiuni.” 

Femeile din Pakistan trăiesc, de multe ori, în comunităţi segregate

eleve pakistan FOTO AP

Acesta a dat exemplu un incident din octombrie 2006, când o madrassa (n.r.-şcoală cu educaţie preponderent religioasă) a fost distrusă în urma unui atac aerian, ucigând 69 de elevi, toţi băieţi. Un incident, conform cercetătorului, ar explica numărul scăzut al victimelor în rândul femeilor datorită „absenţei vieţii sociale.”

Deşi organizaţia a identificat doar o parte dintre victime, Serle a adăugat că rezultatul raportului demonsterază „o lipsă totală de transparenţă cu privire la ceea ce se întâmplă în Statele Unite momentan.” 

Serle a mai adăugat că „există un număr uriaş de victime despre care nu ştim nimic şi nici nu vom şti vreodată. Fără o înţelegere mai bună a identităţilor, cum putem să tragem o concluzie cu privire la funcţionalitatea programului de drone american?”, se întreabă acesta. 

Pakistan protest drone FOTO AP


Protest împotriva folosirii dronelor în Pakistan FOTO AP

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite