Cele mai libertine ţări din lume. Statele care acceptă consumul de droguri, prostituţia şi paradisurile fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa cum s-a întâmplat în Uruguay, ţară care nu a pedepsit niciodată folosirea în scop personal a cannabisului şi care legalizează cultivarea şi distribuirea plantei, şi alte ţări promovează o politică deschisă şi încurajează libertarianismul, potrivit „The Guardian”.

Droguri

În 2001, Portugalia a devenit prima ţară din Europa care a scos de sub incidenţa legii posesia de droguri pentru uzul personal. Au fost introduse programe de terapie pentru toxicomani finanţate de stat, la care a apelat un număr record de oameni care cereau ajutor. Mai mult, a crescut simţitor rata îmbolnăvirii cu HIV/SIDA şi mortalitatea în rândul dependenţilor în ultimii zece ani, de la schimbarea legislaţiei.

Deşi Olanda este considerată cea mai libertină ţară în ce priveşte posesia şi consumul de droguri, adevărul este că Cehia are cea mai deschisă legislaţie atunci când vine vorba de folosirea în scop recreaţional a cannabisului. Cehii pot deţine fără probleme până la 30 de grame de marijuana,  40 de ciuperci halucinogene, patru timbre de LSD, patru pastile de Ecstasy şi un gram de cocaină.

Dependenţii de droguri din Coreea de Nord „vor fi pedepsiţi de un pluton de execuţie”, potrivit unei campanii recent lansate în Phenian. Însă este perfect legal să deţii substanţe precum marijuana şi opium, deoarece sistemul legislativ din Coreea de Nord nu le recunoaşte drept droguri.

Drepturile homosexualilor

În 2010, Argentina a devenit prima ţară din Ameria Latină care a legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, iar în 2012 a permis cetăţenilor transexuali să-şi modifice sexul pe certificatele de naştere. Alte ţări din regiune, precum Brazilia şi Uruguay, i-au urmat exemplul.

În timp ce ţările din Scandinavia au fost primele din Europa care au sprijinit parteneriatele între persoanele de acelaşi sex, Olanda a fost prima care a legalizat căsătoriile gay în 2001. Peste 16.000 de cupluri homosexuale s-au căsătorit de atunci până în 2013.

Singura ţară de pe continentul african care acceptă căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, Africa de Sud iese în evidenţă drept un stat care a respectat drepturile celor gay. Oamneii din alte ţări precum Sudan şi Uganda plătesc cu propria viaţă dacă le este dezvăluită orientarea sexuală.

Prostituţia

Schimbul de bani pentru servicii sexuale nu a fost niciodată interzis în Canada printr-o lege specifică, însă există alte interdicţii care fac aproape imposibilă practicarea prostituţiei în condiţii legale. Bordeiele sunt ilegale, dar în realitate sunt tolerate.

Prostituţia este legală şi reglementată în Germania. Bordeiele sunt impozitate asemenea oricărei alte afaceri şi au nevoie de autorizaţii pentru a vinde alimente sau băuturi, pe lângă prestarea de servicii sexuale. Prostituatele trebuie să se înregistreze şi să-şi declare profesia, să meargă regulat la controale medicale şi să plătească TVA în plus faţă de impozitul pe venit.

De asemenea, prostituţia este legală şi în Olanda, care este una dintre puţinele ţările din toată lumea care recunosc proxenetismul drept o profesie. Cartierul Roşu din Amsterdam este una dintre destinaţiile cele mai populare în turismul sexual.

Impozit

În Andorra nu există impozit pe venit nici pentru persoane fizice, dar nici pentru cele juridice. Cetăţenii plătesc între 5% şi 9% din salarii pentru asigurarea socială. Emigranţii spanioli care se mută în Andorra trebuie să plătească impozitele către statul spaniol în primii cinci ani.

Monaco nu impune niciun impozit rezidenţilor, câştigându-şi reputaţia de paradis fiscal. Cetăţenii francezi care sunt rezidenţi în Monaco trebuie să plătească în continuare impozit pe venit statului francez. Totuşi, ţara liliputană are impozite mari pentru asigurarea socială aplicate angajaţilor, care variază între 10-14%.

În cazul în care cineva vrea să-şi cumpere o casă în Jersey, cea mai mare şi cea mai cunoscută dintre Insulele Canalului Mânecii şi dependenţă a coroanei britanice, trebuie să se fi născut acolo, să fi trăit în ultimii cinci ani acolo sau să aibă un depozit de cinci milioane de lire sterline în bancă. Scutirile fiscale sunt foarte generoase, iar clienţii băncile trebuie doar să aibă un cont al unei unităţi deschise pe teritoriul ţării pentru a beneficia de avantaje.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite