Drepturile omului. ONU denunţă „cele mai ample şi mai grave” regrese din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, a făcut apel la un nou început în faţa „celor mai mari şi mai grave regrese” în domeniul drepturilor omului pe care le-a văzut vreodată.

„Pentru a ne reveni după cele mai mari şi mai grave eşecuri în domeniul drepturilor omului pe care le-am văzut vreodată, avem nevoie de o viziune care să schimbe viaţa şi de o acţiune concertată" pentru a o pune în aplicare. „Avem nevoie (...) de societăţi care, deşi diverse, împărtăşesc angajamente fundamentale pentru a reduce inegalităţile şi a promova toate drepturile omului", a declarat aceasta, la Geneva.

Bechelet a declarat că e profund afectată de încălcările grave ale dreptului omului în regiunea Tigray din Etiopia, unde peste 350.000 de persoane se confruntă cu sărăcia şi foametea.

În contextul în care luni au loc alegeri generale în Etiopia, dna Bachelet a condamnat în cadrul celui mai important organism al ONU pentru drepturile omului abuzurile comise împotriva civililor de către „toate părţile implicate în conflict", împotriva cărora guvernul central a lansat o ofensivă militară în noiembrie.

Oficialul ONU a enumerat execuţiile extrajudiciare, arestările şi detenţiile arbitrare, violenţa sexuală atât împotriva copiilor, cât şi a adulţilor, precum şi strămutările forţate. „Există rapoarte credibile potrivit cărora soldaţii eritreeni operează încă în Tigray şi continuă să comită încălcări ale drepturilor omului şi ale dreptului umanitar", a adăugat ea.

Responsabila a raportat, de asemenea, "incidente alarmante de violenţă etnică şi intercomunitară" şi strămutări în multe alte părţi ale Etiopiei: „Actuala desfăşurare a forţelor militare nu este o soluţie durabilă şi încurajez un dialog cuprinzător şi multidimensional în întreaga ţară", scrie Agerpres.

Xinjiang şi Hong Kong 

Michelle Bachelet speră să obţină acces semnificativ în regiunea chineză, unde apar din ce în ce mai multe încălcări ale drepturilor omului.

Mai multe organizaţii pentru drepturile omului au acuzat China că a internat cel puţin un milion de musulmani din Xinjiang în „lagăre de reeducare". Beijingul neagă această cifră şi vorbeşte de „centre de formare profesională" pentru a sprijini ocuparea forţei de muncă şi a combate extremismul religios.

Rusia

Oficilaul ONU a cerut ca în Rusia să fie asigurate drepturile civile şi politice în perspectiva alegerilor parlamentare care vor avea loc în septembrie.

'„Sunt consternată de măsurile recente care subminează şi mai mult dreptul oamenilor de a exprima opinii critice şi capacitatea lor de a participa la alegerile parlamentare programate pentru luna septembrie", a declarat Înaltul Comisar ONU, citând cazul opozantului rus Alexei Navalnîi, încarcerat, şi desfiinţarea mişcării sale.

Aceasta a mai spus că libertatea de exprimare nu trebuie să fie restricţionată şi că legislaţia care o interzice trebuie să fie pusă în conformitate cu normele şi standardele internaţionale privind drepturile omului.

De asemenea, ea a îndemnat Moscova să pună capăt practicii arbitrare de etichetare a indivizilor, jurnaliştilor şi ONG-urilor drept „extremişti", „agenţi străini" sau „organizaţii indezirabile".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite