Dreptul la replică acordat Ambasadorului Republicii Turcia la Bucureşti O.Koray Ertaş

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
ergogan

După articolul meu din Adevărul, „Sistemul lui Erdoğan & sistemul lui Hitler“ am primit un mail cu punctul de vedere al Ambasadorului Republicii Turcia la Bucureşti, cu rugămintea postării acestuia, tot pe blogul Adevărul.

Înaintea postării acestuia vreau să subliniez că:

- intenţiile mele sunt pozitive şi nu am scris acest articol pentru a denigra Turcia, ci pentru a atrage atenţia că asemenea comparaţie este deplasată.

- nu am avut rea-intenţie” când am adus aminte despre relaţiile dintre Arabia Saudită şi Iran, ci doar am precizat că după vizita Preşedintelui turc în Arabia Saudită relaţiile dintre statul saudit şi Iran s-au închis.

- există suficiente documente care demonstreză că Turcia anilor 1930 nu dorea stabilirea familiilor evreieşti pe teritoriul său. Chiar în arhiva ambasadei de la Bucureşti, daca s-au dorit păstrate. Acum câteva luni am publicat un document în Historia în care arătam că un grup de oameni de ştiinţă evrei, în frunte cu Albert Einstein doreau să se stabilească în Turcia şi să se pună în slujba statului turc. Au fost refuzaţi, probabil din dorinţa ca statul turc să nu-şi pericliteze relaţiile cu Germania nazistă. Tot în text se găseşte un document prin care ambasadorul turc la Bucureşti, Hamdullah Suphi Tanrıöver, era înştiinţat de ministrul turc de Interne, Şukru Kaya să informeze opinia publică că evreii nu sunt doriţi în statul turc.

- cu siguranţă, domnule Ambasador voi posta pe blogul meu doar ceea ce cred, în urma cercetărilor făcute şi vă asigur că rămân acelaşi istoric în căutarea raţiunii indiferent de subiectul cercetat.

- pentru a nu fi acuzat că urmăresc un anume interes am preluat pasajul cu declaraţia preşedintelui turc de la Televiziunea Habertürk. De asemenea, am apelat la un traducător autorizat, pentru a informa cititorii cât mai obiectiv:

Murat Karataş: „Stimabilul Davutoğlu (primul ministru) şi stimabilul Kılıçdaroğlu (preşedintele principalului partid de opoziţie) au avut o întrevedere.  După această întâlnire domnul Davutoğlu a participat la o emisiune de televiziune.  În cadrul acelei emisiuni a declarant: ”Desigur că şi în statele unitare poate exista un sistem prezidenţial”. Ne puteţi spune şi părerea dvs. cu privire la acest lucru?

Preşedintele Erdoğan: „Este adevărat. Adică nu putem spune că în statul unitar nu poate exista un sistem prezidenţial. La momentul actual există deja exemple în lume, şi există exemple şi din trecut în prezent. Adică,  dacă priviţi Germania lui Hitler vedeţi acest lucru acolo şi de asemenea, vedeţi aceleaşi exemple în state diferite ale lumii. Doar că,  în practicarea acestui sistem prezidenţial, să nu existe o structură şi un caracter care să deranjeze poporul. Dacă în practicarea acesteia împărţiţi dreptate, poporul va căuta şi va aştepta dreptate. Dacă acest lucru se realizează, oricum nu vor mai exista probleme. În acest moment nu putem folosi afirmaţia că sistemele prezidenţiale sunt imaculate de la A la Z. Punându-ne întrebarea dacă în sistemele prezidenţiale nu există probleme, ele există. Dar, dacă le comparăm, observăm că ele au un succes mai mare decât democraţia parlamentară. Noi suntem în căutarea unei căi de a merge spre mai bine“.

Mai jos puteţi citi punctul de vedere al Ambasadorului Republici Turcia, O.Koray Ertaş (în fotografia din dreapta)

image

Stimate domnule Cojocaru,

Am citit cu atenţie articolul dumneavoastră publicat ieri pe blogul Adevărul. Am constatat cu părere de rău că articolul dumneavoastră este construit pe o interpretare total opusă intenţiei referirii făcute recent de domnul preşedinte cu privire la Germania nazistă.

Aşa cum aţi precizat în articolul dumneavoastră, imediat după această declaraţie Preşedinţia Turciei a transmis, în scris, un comunicat,  prin care subiectul a fost explicat în mod clar. Aşa cum se precizează în comunicatul respectiv, domnul preşedinte se referă la faptul că atunci când un sistem, fie el parlamentar sau prezidenţial, este greşit aplicat, se poate ajunge la rele guvernări cu rezultate catastrofale precum Germania hitleristă, nici sistemul parlamentar nici cel prezidenţial neputând preveni de unul singur aceste rezultate. Aşa cum se precizează şi în declaraţia oficială, nu este vorba de o trimitere pozitivă la Germania hitleristă. Încercarea dumneavoastră de a prezenta afirmaţiile domnului preşedinte, care a declarat Holocaustul şi antisemitismul drept crime asupra asupra umanităţii, drept o trimtere pozitivă la adresa Germaniei lui Hitler este inacceptabilă.

O dată ce Preşedinţia a făcut precizări atât de clare cu privire la acest subiect, distorsionarea spuselor sale într-o manieră care îl vizează pe domnul preşedinte, nu este compatibilă cu  bunele intenţii. 

Precum aţi exemplificat şi în articolul dumneavoastră, în jurul Turciei există serioase zone de instabilitate şi conflict. Terorismul şi criza refugiaţilor nu ameninţă doar Turcia, ci şi pe toţi aliaţii noştri europeni. Cu toate că de ani de zile poartă povara greutăţilor economice şi sociale provocate de atacurile unei organizaţii teoriste şi de 2.5 milioane de refugiaţi sirieni, ţara mea continuă să fie singurul stat din regiune cu populaţie majoritar musulmană şi regim democratic. Lumea occidentală şi Turcia au nevoie una de cealaltă mai mult ca oricând. Folosirea unui limbaj prin care liderul mişcării politice care a apropiat cel mai mult Turcia de Uniunea Europeană este asemănat cu Hitler, este inacceptabilă. 

Pe de altă parte Turcia are relaţii strânse atât cu Iranul cât şi cu Arabia Saudită şi consideră că un conflict între grupurile religioase reprezintă cel mai mare pericol în regiune. Cu toate acestea, menţionarea vizitei domnului preşedinte în Arabia Saudită anterior apariţiei tensiunilor dintre Iran şi Arabia Saudită reprezintă o rea-intenţie.

Holocaustul reprezintă unul dintre cele mai mari masacre din istorie şi este primul genocid acceptat de întreaga lume. În acest context  Turcia, care consideră Holocaustul şi antisemitismul drept crime împotriva umanităţii, luptă împotriva negării Holocaustului. Astfel, ţara mea este cel mai important membru cu o populaţie majoritar musulmană al Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului şi participă activ la actiunile acesteia. Mai mult decât atât, poporul turc i-a primit cu braţele deschise pe evrei încă din secolul al XV-lea şi apoi în timpul celui de-Al Doilea Război  Mondial, diplomaţii turci riscându-şi viaţa pentru această cauză. În acelaşi context, peste 300 de oameni de ştiinţă evrei care au fugit de masacru s-au stabilit şi au început o nouă viaţă în Turcia în primii ani de la fondarea Republicii.

Din păcate diaspora armeană încearcă să creeze o duşmănie datorită dureroaselor evenimente produse cu 100 de ani în urmă, fapte care au afectat toate populaţiile din Imperiul Otoman. Domnul preşedinte şi premierul nostru au transmis condoleanţe familiilor armenilor care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial, iar Turcia a declarat că este dispusă să susţină cercetarea cauzelor şi găsirea vinovaţilor pentru cele întâmplate în perioada respectivă. În ţara mea pot fi exprimate deschis chiar şi cele mai contrare puncte de vedere cu privire la acest subiect. În Armenia însă, existenţa presupusului genocid nu poate fi pusă sub semnul întrebării. Diaspora armeană se opune inclusiv discuţiilor academice pe această temă şi aşa cum s-a confirmat şi prin hotărârea din octombrie 2015 a Curţii Europene pentru Drepturile Omului, aceasta încearcă recunoaşterea evenimentelor drept genocid şi pedepsirea Turciei  moderne, ignorând toate principiile justiţiei. În faţa acestei campanii fără sens şi fără rezultat desfăşurată la nivel mondial, ce poate fi mai firesc pentru Turcia decât un răspuns ştiinţific şi cultural?  De asemenea, structura ASIMKK (Comitetul de Coordonare a Luptei contra Acuzaţiilor Nefondate de Genocid) menţionată în articolul dumneavostră a fost desfiinţată.

Vă adresez rugămintea de a publica pe blogul dumneavoastră şi acest punct de vedere bazat doar pe realitate.

O.Koray Ertaş

Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite