Evadare din Arabia Saudită: două surori au fugit de lângă familie pentru dreptul la o viaţă proprie. Dacă sunt găsite riscă moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două surori din Arabia Saudită au reuşit să fugă în timp ce se aflau în vacanţă la Istanbul împreună cu tatăl şi cea de-a doua soţie a acestuia. Aşteptând să fie primite de o altă ţară, ele se ascund în Istanbul cu ajutorul unor organizaţii pentru drepturile omului, dar se simt ameninţate, fiind convinse că familia şi autorităţile saudite sunt pe urmele lor şi le vor ucide dacă le vor găsi.

Dua, 22 de ani şi Dalal AlShowaik, 20 de ani, au aşteptat cinci ani şansa să evadeze. Tatăl lor le supraveghea fiecare pas mai ales de când aflase de intenţia lor de la o prietenă a fetelor. Aflate în vacanţă la Istanbul şi lăsate o clipă singure, cât timp tatăl intrase în baie, fetele au ieşit pe uşă luând cu ele doar telefoanele mobile, scrie vice.com povestea lor..

Deşi au plecat fără nici un act asupra lor şi fără bani, odată ajunsă afară,  Dua s-a trezit râzând şi spunându-şi „Uite ce am făcut”. Abia mai târziu surorile au realizat „gravitatea situaţiei, condiţia lor dezastruoasă”.

Fetele descriu o viaţă lipsită de libertate – nu puteau hotărî nimic singure şi nu puteau pleca nicăieri fără permisiunea tatălui. Bătăile erau la ordinea zilei şi trebuiau să iasă în public acoperite din cap până în picioare. În plus, puteau fi măritate oricând cu un bărbat mult mai în vârstă, care mai avea şi alte soţii.

Deşi au primit ajutorul unor organizaţii pentru drepturile omului care le-au oferit un loc unde să stea şi cele necesare supravieţuirii, fetele nu sunt în siguranţă. În aşteptarea unei ţări care să le primească, tatăl lor le-ar putea găsi şi duce înapoi în Arabia Saudită unde pedeapsa îndrăznelii şi a expunerii poate fi moartea.

„Gândul că tata poate apărea în orice clipă nu-mi dă pace, altceva nu am în minte. Mi-e frică şi tresar mereu”, spune Dalal, cea mai mică dintre ele.

Tatăl neagă toate acuzaţiile de abuz şi intenţia de a le mărita cu forţa spunând că nu înţelege de ce fetele au fugit.

Imagine indisponibilă

Fetele citesc un mesaj de tatăl lor: Draga mea fiică nu ţi-am vorbit urât şi nu ţi-am făcut niciodată rău

Fără copilărie pentru femei

„Aveam 9 sau 11 ani. M-au pus să port hijab, niqab, şi chiar un abaya, care te acoperă din cap până în picioare. Nu am avut niciodată o copilărie normală, nu am putut ieşi afară să mă joc”, povesteşte Dalal.

La două luni de la evadare, surorile încă se ascund în Istanbul, într-o locaţie secretă şi ies doar cu multă precauţie, fiind sunate la fiecare pas de către membri ai unei organizaţii pentru drepturile omului. Ele sunt speriate de câte ori văd în mulţime prea mulţi arabi, temându-se că sunt urmărite.

Pănă de curând femeile din Arabia Saudită nu puteau face nimic fără permisiunea unui gardian-bărbat - nu puteau munci şi nu puteau nici măcar ieşi din casă.

Potrivit lui Dua şi Dalal, autorităţile turce le-au spus că tatăl şi oficiali guvernamentali saudiţi oferă bani pentru a le găsi.

„Mă trezesc noaptea ca să mă uit pe fereastră şi pe telefon. Îmi este mereu frică. Îi tot spun lui Dalal: uită-te la maşina asta. Sigur tata se afla în ea. E acolo un SUV negru. Sigur e cineva de la ambasada saudită”, spune Dua care continuă: „Visez în fiecare noapte că tata ajunge aici, intră în cameră şi ne găseşte”.

O schimbare de legislaţie şi o Arabie Saudită modernă, dar fără libertatea căsătoriei 

Pe 2 august, Arabia Saudită a anunţat o schimbare în legislaţie care permite femeilor care au împlinit 21 de ani să aplice pentru paşaport şi să călătorească fără permisiunea unui gardian. De asemenea, noul sistem le permite femeilor să înregistreze naşteri, decese şi divorţuri. Însă femeile nu se pot căsători din proprie voinţă – aceasta fiind unul dintre principalele motive pentru care fug.

Sistemul urmează a fi pus în aplicare în toamna acestui an.

Deşi prinţul încoronat saudit Mohammed bin Salman şi-a manifestat intenţia de a moderniza sistemul de supraveghere a femeilor, permiţându-le să conducă maşini şi să călătorească, el şi-a continuat campania de a urmări şi reţine disidenţii de peste graniţe, în special pe activistele femei, potrivit avocatului pro bono al surorilor. Acesta precizează că în ultimul an şi jumătate prinţul saudit închide activiste pentru drepturile omului, le bate şi torturează.

„Aşadar a ne gândi că se deschide o nouă eră în regatul saudit ar fi o glumă dacă situaţia nu ar fi atât de gravă”, a spus avocatul.

Potrivit Human Rights Watch, femeile saudite fug din cauza violenţei domestice, represiunii politice şi căsătoriilor forţate.

„Ştiu că am drepturi”

„Nicio fată din Arabia Saudită nu consideră acceptabil să ducă o viaţă controlată în totalitate de către bărbaţi. Fetele saudite nu au nici un cuvânt de spus cu privire la viaţa lor şi nu pot hotârî nici în cea mai banală chestiune: bărbatul este cel care face asta”, spune Dalal.

„Nu voi accepta niciodată să mi se întâmple asta. Ştiu că am drepturi. Pentru mine ăsta ar fi iadul”.

Membri ai familiei şi prieteni le-au trimis mesaje pe platforme de chat şi reţele sociale solicitându-le să se întoarcă acasă. Au primit un mesaj chiar şi de la cea de-a doua soţie a tatălui care le ruga să se întâlnească în Egipt, unde locuieşte, dar l-au simţit ca pe o capcană.

„Ştiu că Arabia Saudită va face eforturi să ne aducă înapoi. E lucru sigur, 100 la sută”, spune Dalal.

Fetele au fost luate în evidenţa Agenţiei pentru refugiaţi a ONU (UNHR) şi se află sub protecţia ONU, dar nu li se garantează paza sau o locaţie sigură oficială. Ministrul de interne turc le-a oferit carduri de refugiat, ceea ce le grantează că nu vor fi deportate. Avocatul lor le caută însă azil într-o a treia ţară.

„Vorbim despre două femei care pot fi ucise în orice clipă”, spune avocatul. Fetele cred că dacă ambasada saudită sau familia lor le găseşte nu vor ajunge tefere în Arabia Saudită.

„Mă voi sinucide înainte să apuce ei să mă omoare”, a spus Dua. Surorile chiar plănuiesc cum să-şi ia viaţa în caz că vor fi găsite.

Însă temerile lasă loc viselor despre cum îşi vor trăi viaţa în libertate: vor face skateboarding, vor cânta la intrumente muzicale, îşi vor continua studiile şi vor merge la concerte Eminem.

„Sunt atât de obosită. Vreau doar să mă simt în siguranţă”, a spus Dalal.

„Dacă mor sau dacă mi se întâmplă ceva rău, ştiu că voi fi lăsat ceva în urma mea. O prezenţă, o imagine care să arate că exist”, a mai spus ea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite