Donald Trump şi Tayyip Erdogan au avut o conversaţie telefonică privind cazul jurnalistului saudit asasinat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşeditele SUA, Donald Trump şi omologul său turc Recept Erdogan
Preşeditele SUA, Donald Trump şi omologul său turc Recept Erdogan

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Tayyip Erdogan au purtat o discuţie prin telefon privind moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a transmis luni agenţia de presă turcă Anadolu.

 Erdogan şi Trump au căzut de acord că toate aspectele morţii lui Khashoggi trebuie lămurite urgent.

De asemenea, cei doi lideri au discutat despre pastorul american Andrew Brunson, cooperarea împotriva terorismului şi situaţia din Siria.

Jamal Khashoggi era editorialist al cotidianului american The Washington Post şi îl critica pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Acesta a fost declarat dispărut în data de 2 octombrie, după ce a intrat în sediul consulatului Arabiei Saudite în Istanbul pentru a-şi depune documentele de căsătorie şi nu a mai ieşit.

Autorităţile turce au anunţat că au introdus-o pe logodica jurnalistului într-un program de protecţie al poliţiei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va prezenta povestea completă a morţii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi într-un discurs pe care intenţionează să-l pronunţe marţi, informează AFP .

Erdogan a promis duminică să spună "tot adevărul" despre moartea jurnalistului saudit. "Aici căutăm să facem dreptate şi tot adevărul va fi dezvăluit (...) cu toată sinceritatea", a spus Erdogan, la o reuniune desfăşurată în Istanbul.

Un oficial turc a declarat pentru Financial Times că Ankara a  reuşit cu succes să facă autorităţile saudite să-şi recunoască vinovăţia. "Avem, filmul complet al evenimentelor. Şi respingem ipoteza că Jamal Kashoggi a murit într-o luptă iscată spontan”

Arabia Saudită a recunoscut în cele din urmă, în acest week-end, că Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul regatului din Istanbul, după două săptămâni în care a negat vehement acest lucru. Oficialii saudiţi au declarat că au fost reţinute 18 persoane în legătură cu incidentul. Dar Riadul şi-a schimbat povestea de mai multe ori, iar afirmaţiile recente potrivit cărora jurnalistul de 60 de ani ar fi fost ucis într-o luptă spontană au fost considerate ca fiind lipsite de credibilitate.

Oficialii turci au afirmat anterior că, în opinia lor, Khashoggi a fost ucis de o echipă formată de 15 oameni venită din Arabia Saudită, care ulterior, i-a dezmembrat corpul. Erdogan s-a referit ieri la această ipoteză.

"De ce au venit 15 oameni; de ce au fost reţinute 18 persoane? "Toate acestea trebuie explicate în detaliu", a spus Erdogan. "Marţi, aceste lucruri vor fi explicate într-un mod foarte diferit la întâlnirea partidului nostru. Voi intra atunci în detalii. "

Un oficial turc a declarat pentru Financial Times că Ankara a  reuşit cu succes să facă autorităţile saudite să-şi recunoască vinovăţia. "Avem, filmul complet al evenimentelor. Şi respingem ipoteza că Jamal Kashoggi a murit într-o luptă iscată spontan”.

Confruntat cu reacţii tot mai vehemente din partea SUA, Adel al-Jubeir, ministrul de externe al Arabiei Saudite, a apărut pe Fox News pentru a-şi apăra guvernul. El a numit moartea lui Khashoggi ca fiind "aberaţie" şi un "act criminal" care a fost rezultatul unei "operaţiuni a unor indivizi care şi-au depăşit atribuţiile şi care apoi au încercat să acopere crima.”

El a mai spus că Mohammed bin Salman nu era la curent cu moartea jurnalistului.

Întrebat dacă ştie unde se află rămăşiţele lui Khashoggi, el a spus: "Lucrăm la asta împreună cu colegii noştri turci”. 

Într-un semn că prinţul Mohammed nu-şi asumă nicio responsabilitate pentru criză, tatăl său, regele Salman, l-a numit pe prinţul de 33 de ani la conducerea unei comisii de restructurare a serviciilor de informaţii. 

Dacă Erdogan dezvăluie marţi datele despre moartea lui Khashoggi, acest lucru ar coincide cu deschiderea oficială a conferinţei de investiţii din Riad. O listă tot mai mare de miniştri şi executivi guvernamentali occidentali s-au retras de la eveniment din cauza crizei provocate de moartea jurnalistului.

Riadul, care se confruntă cu cea mai mare criză diplomatică de la atacurile din 11 septembrie 2001 asupra SUA, nu a oferit nici o dovadă în sprijinul ipotezelor lansate şi nici nu a spus unde se află  corpul lui Khashoggi.

Pentru preşedintele turc Erdoğan este un moment nesperat să renegocieze în avantajul lui relaţia cu SUA, ba chiar să se prezinte drept câştigător regional din această criză, în care perdantă este în primum rând Arabia Saudită.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite