Donald Trump l-a avertizat pe Recep Erdogan să nu intervină militar în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o convorbire telefonică, preşedintele SUA, Donald Trump l-a avertizat pe omologul turc Recept Erdogan să nu invervină militar în Libia. Avertismentul a venit după ce Parlamentul de la Ankara a autorizat intervenţia militară a Turciei în Libia.

Cei doi lideri au discutat chestiuni bilaterale, dar si despre instabilitatea din Libia, situatie de curind condamnata si de oficialitatea ONU cu rangul cel mai inalt din acea tara.

Trump a spus ca o interventie străină ar complica situaţia din ţara nord-africană, unde o facţiune din estul ţării încearcă să înlăture de la putere, guvernul de la Tripoli, condus de premierul Fayez Sarraj.

Ofensiva condusă de generalul Khalifa Haftar se bucură de sprijinul Emiratelor Arabe Unite, Egiptului, Franţei şi Rusiei, în timp ce de partea regimului de la Tripoli sunt Turcia, Qatar şi Italia.

De curând, Erdogan şi premierul Saraj au semnat un acord care prevede ca Turcia să trimită experţi militari şi alte persoane calificate în această regiune volatilă, în condiţiile în care voci din Turcia susţin că instabilitatea din Libia ar putea antrena instabilitate în Turcia.

Erdogan şi Trump au discutat şi despre violenţele din provincia siriana Idlib, de la graniţa cu Turcia, acolo unde forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad încearcă să recucerească o regiune controlată de rebeli.

Sute de mii de civili încearcă să se refugieze în Turcia, ceea ce l-a făcut pe Trump să-l avertizeze pe Assad, săptămâna trecută.

Declaraţia Casei Albe nu precizează dacă Trump şi Erdogan au vorbit despre campania Turciei împotriva kurzilor din Siria, începută după ce şeful executivului american a anunţat retragerea forţelor americane, în toamna anului trecut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite