Donald Trump cere Băncii Mondiale să nu mai acorde împrumuturi Beijingului: „China are destui bani”

Donald Trump cere Băncii Mondiale să nu mai acorde împrumuturi Beijingului: „China are destui bani”

Donald Trump nu vrea ca Banca Mondiala sa mai imprumute bani Chinei FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Donald Trump a cerut Băncii Mondiale să nu mai împrumute bani Chinei, la o zi după ce instituţia a adoptat un plan de împrumut pentru Beijing, în ciuda obiecţiilor Washingtonului.

Banca Mondială a adoptat, joi, un plan de a ajuta China cu o sumă cuprinsă între 1 miliard şi 1,5 miliarde de dolari, în împrumuturi anuale cu dobânzi mici, până în 2025, potrivit The Guardian.

Trump a scris pe Twitter, vineri noapte: „De ce împumută Banca Mondială bani Chinei? Poate fi posibil aşa ceva? China are destui bani şi daca nu are, îi creează. STOP!”

Liderul american a reiterat o poziţie de multă vreme susţinută de către administraţia sa. Mesajul lui Trump privind Banca Mondială a fost acelaşi ca al secretarului Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, care a declarat în faţa unui comitet al Camerei Reprezentanţilor, joi, că SUA „au obiectat” cu privire la programul multianual de împrumuturi şi proiecte ale Băncii Mondiale în China.

Banca Mondială a împrumutat Chinei 1,3 miliarde de dolari în anul fiscal 2019, care s-a încheiat pe 30 iunie, mai puţin decât 2,4 miliarde de dolari în anul fiscal 2017.

Însă această micşorare a sumei nu satisface administraţia Trump, care a argumentat că Beijingul este prea bogat pentru ajutor internaţional.

Programul „reflectă evoluţia relaţiei noastre cu China”, a declarat, joi, Martin Raiser, directorul privind China al Băncii Mondiale. „Angajamentul nostru va fi din ce în ce mai selectiv”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: