Donald Trump cere Băncii Mondiale să nu mai acorde împrumuturi Beijingului: „China are destui bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a cerut Băncii Mondiale să nu mai împrumute bani Chinei, la o zi după ce instituţia a adoptat un plan de împrumut pentru Beijing, în ciuda obiecţiilor Washingtonului.

Banca Mondială a adoptat, joi, un plan de a ajuta China cu o sumă cuprinsă între 1 miliard şi 1,5 miliarde de dolari, în împrumuturi anuale cu dobânzi mici, până în 2025, potrivit The Guardian.

Trump a scris pe Twitter, vineri noapte: „De ce împumută Banca Mondială bani Chinei? Poate fi posibil aşa ceva? China are destui bani şi daca nu are, îi creează. STOP!”

Liderul american a reiterat o poziţie de multă vreme susţinută de către administraţia sa. Mesajul lui Trump privind Banca Mondială a fost acelaşi ca al secretarului Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, care a declarat în faţa unui comitet al Camerei Reprezentanţilor, joi, că SUA „au obiectat” cu privire la programul multianual de împrumuturi şi proiecte ale Băncii Mondiale în China.

Banca Mondială a împrumutat Chinei 1,3 miliarde de dolari în anul fiscal 2019, care s-a încheiat pe 30 iunie, mai puţin decât 2,4 miliarde de dolari în anul fiscal 2017.

Însă această micşorare a sumei nu satisface administraţia Trump, care a argumentat că Beijingul este prea bogat pentru ajutor internaţional.

Programul „reflectă evoluţia relaţiei noastre cu China”, a declarat, joi, Martin Raiser, directorul privind China al Băncii Mondiale. „Angajamentul nostru va fi din ce în ce mai selectiv”.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite