„Domul de Fier”, un sistem de apărare eficient şi costisitor într-un război asimetric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Domul de Fier” lansând un interceptor pentru anihilarea unei rachete lansate de Hamas FOTO EPA-EFE
„Domul de Fier” lansând un interceptor pentru anihilarea unei rachete lansate de Hamas FOTO EPA-EFE

Sistemul antirachetă al Israelului, dezvoltat cu ajutorul SUA, arată o extraordinară aptitudine de a intercepta rachetele lansate din Fâşia Gaza de către mişcarea islamistă Hamas. Cu toate acestea, unii se întreabă asupra costurilor acestui război asimetric.

Din 10 mai, sistemul israelian de apărare anti-rachete şi anti-obuze, „Domul de Fier”, a permis stoparea a sute de proiectile lansate din Fâşia Gaza către statul evreu. Dezvoltat în anii 2000 şi ameliorat după începuturile dificile din 2011, sistemul revendică în prezent o eficacitate de 95% în protejarea zonelor populate.

În momentul în care radarul detectează o rachetă sau un obuz, el verifică traiectoria proiectilului ameninţător, după care ordonă unei baterii să lanseze unul din cele 20 de interceptoare ale sale. Foarte manevrabile, acestea din urmă se pot deplasa în funcţie de traiectoria ţintei, făcând uneori viraje strânse pe cer. „Domul de Fier” ar fi capabil să intercepteze chiar şi „roiuri” de drone înarmate.

Agil şi fiabil, aceste sistem dezvoltat în comun de societăţile Rafael (Israel) şi Raytheon (Statele Unite) are însă un cost. Pentru fiecare rachetă interceptată, Israelul cheltuie zeci de mii de dolari, scrie „Le Point”.

Domul de fier interceptand rachete FOTO EPA-EFE

„Domul de Fier” interceptând rachete ale Hamas FOTO EPA-EFE

În afară de costul dezvoltării sistemului (păstrat în mare secret de Israel), Israelul trebuie să suporte costul întreţinerii şi înarmării. Un interceptor Tamir costă aproximativ 50.000 de dolari, în timp ce o  rachetă Hamas „făcută acasă” necesită doar câteva sute de dolari. Dacă Hamas a atacat la 10 şi 11 mai cu rachete în valoare totală de 250.000 de dolari,  Israelul a lansat interceptori în valoare totală de peste 10 milioane de dolari.

Acest război asimetric, în care proiectile ieftine şi uşor de fabricat sunt interceptate de arme de ultimă generaţie foarte costisitoare, ar putea duce într-un război de uzură. 

Evident, statul evreu investeşte masiv pentru a-şi proteja populaţia, dar noul război s-ar putea să-l coste scump, atât direct, cât şi indirect, după cum arată o estimare publicată pe site-ul oficial al Camerei de Comerţ Franţa-Israel.

Lista costurilor:

Plata celor 7.000 de rezervişti care şi-au abandondat activităţile profesionale;

Repararea distrugerilor rezultate în urma atacurilor cu rachete;

Despăgubiri pentru zborurile oprite către Israel;

Pierderi pentru industria turismului şi cea hotelieră;

Paralizia unor zone economice întregi în jurul Gaza;

Costuri legate de răniţi şi spitale etc.

Costul funcţionării unei drone este evaluat la 1.200 de euro, cel al unei ore de zbor cu elicopterul este estimat la 4.000 de euro, în timp ce utilizarea unui avion de luptă poate duce la cheltuieli de 12.000 euro, notează Israel Valley.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite