„Domnul Marlboro“ este creierul luării de ostatici din Algeria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Islamistul Mohtar Belmohtar, zis şi „Chiorul“ FOTO Reuters
Islamistul Mohtar Belmohtar, zis şi „Chiorul“ FOTO Reuters

Mohtar Belmohtar, zis şi „Chiorul“, teroristul algerian care deţine monopolul traficului cu ţigări şi droguri în Sahel, este cel care a pus la punct şi finanţat luarea de ostatici din In Amenas.


Luarea de ostatici de la exploatarea petroliferă din estul Algeriei, cu un sfârşit sângeros, ar fi fost organizată de Mohtar Belmohtar. Acesta este un  terorist algerian cu un trecut îndelungat în politică, afaceri ilegale şi în luptele din Sahel, zona care cuprinde  Mali, Mauritania şi Niger, cele mai sărace ţări din Africa.

Aici îşi au baza un mare număr de organizaţii islamiste care se declară afiliate cu Al-Qaeda. Belmohtar este supranumit „prinţul“ Jihadului, „Laaouar“ (Chiorul), sau „domnul Marlboro“ deoarece şi-a adjudecat în Sahel monopolul contrabandei cu ţigări pentru a-şi finanţa organizaţia. Iar oficiali de la serviciile de informaţii franceze îl numesc „cel imposibil de prins“, deoarece nu a putut fi capturat după ce, în 2003, a răpit 32 de turişti europeni pentru care a încasat milioane de dolari.

În vârstă de 40 de ani, el s-a născut în oraşul algerian Ghardaia. Potrivit propriilor declaraţii, uciderea în Pakistan în 1989 a palestinianului Abdullah Yusuf Azzam, considerat „părintele Jihadului global“ şi mentorul lui Osama bin Laden l-a determinat să intre în luptă pentru a-l răzbuna.

ŞI-A PIERDUT UN OCHI „ÎN LUPTĂ“

La vârsta de 19 ani a plecat în Afganistan, s-a pregătit într-o tabără aparţinând Al-Qaeda şi a luat contact cu mulţi lideri jihadişti, inclusiv, indirect, cu Osama bin Laden. S-a întors în Algeria în 1993 şi a participat la confruntările dintre forţele guvernamentale şi islamişti când guvernul algerian a anulat votul care a dat câştig de cauză partidului islamiştilor. Se pare că atunci şi-ar fi pierdut un ochi. Era de-acum un om vânat de autorităţi, condamnat la moarte de mai multe ori. S-a retras într-o regiune deşertică la graniţa dintre sudul Algeriei şi Mali şi s-a căsătorit cu fiica unui conducător arab proeminent din Timbuktu.

AL-QAEDA DIN MAGREB L-A RESPINS

O parte din banii câştigaţi prin contrabandă i-ar fi cedat săracilor din regiune. A devenit unul dintre cei mai experimentaţi lideri ai Al-Qaeda din Maghrebul islamic, dar, anul trecut, s-a despărţit de ei şi şi-a format propria organizaţie, „Batalionul care semnează cu sânge“ sau „Semnatarii cu sânge“. Motivul pentru care a plecat a fost condamnarea lui de către gruparea Al-Qaeda din Maghreb din cauza revenirii lui Belmohtar la contrabandă şi trafic, fapte ce nu corespundeau ideologiei grupului.

După despărţire s-a aliat cu o altă grupare islamistă care a părăsit de asemenea Al-Qaeda. Unii susţin că el se pricepe mai bine la activităţi criminale decât la războiul sfânt. Specialitatea lui ar fi răpirile şi contrabanda de ţigări, maşini furate, arme şi droguri şi că ar fi jucat un rol important în luările de ostatici  din 2003, 2008 şi 2009 şi în negocierile pentru eliberarea lor. ;
Atacul, condus de „Nigerianul“

  Potrivit mai multor agenţii din Mauritania, şeful comandoului răpitorilor ar fi nigerianul Abdoul Rahman al Nigeri (foto). Abdelrahmane este considerat unul dintre locotenenţii algerianului Mohtar Belmohtar. Nigerianul s-ar fi alărurat grupăriii „Semnatari cu sânge“ în 2005, când a condus un atac în care au murit 17 soldaţi din Mauritania şi ar fi foarte active în Mali şi Niger. Într-o înregistrare difuzată sâmbătă, Abdoul Rahman al Nigeri a ameninţat că va „detona“ ostaticii dacă armata algeriană se apropie prea mult de uzină.
 

Atacul, condus de „Nigerianul“

Potrivit mai multor agenţii din Mauritania, şeful comandoului răpitorilor ar fi nigerianul Abdoul Rahman al Nigeri . Abdelrahmane este considerat unul dintre locotenenţii algerianului Mohtar Belmohtar. Nigerianul s-ar fi alăturat grupăriii „Semnatari cu sânge“ în 2005, când a condus un atac în care au murit 17 soldaţi din Mauritania şi ar fi foarte active în Mali şi Niger. Într-o înregistrare difuzată sâmbătă, Abdoul Rahman al Nigeri a ameninţat că va „detona“ ostaticii dacă armata algeriană se apropie prea mult de uzină.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite