Doliu naţional în Liban după exploziile din Beirut soldate cu cel puţin 100 de morţi şi peste 4.000 de răniţi. Care a fost cauza deflagraţiei FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipele de salvare continuă căutările şi este aşteptat ca bilanţul deceselor să crească.
Echipele de salvare continuă căutările şi este aşteptat ca bilanţul deceselor să crească.

Cel puţin 100 de morţi şi mai mult de 4.000 de răniţi este bilanţul provizoriu al exploziilor care au avut loc marţi seară în portul din Beirut, iar de miercuri Libanul va fi timp de trei zile în doliu naţional.

Cele două explozii uriaşe din portul din Beirut care au distrus marţi cartiere întregi în capitala Libanului s-au soldat cu cel puţin 100 de morţi şi peste 4.000 de răniţi, a anunţat miercuri Crucea Roşie libaneză, informează AFP .

''Până în prezent, peste 4.000 de persoane au fost rănite şi peste 100 au fost ucise. Echipele noastre continuă căutările şi operaţiunile de salvare în zonele adiacente'', a adăugat organizaţia într-un comunicat de presă.

Potrivit Reuters, şeful Crucii Roşii libaneze, George Kettaneh, a declarat presei locale că mulţi oameni sunt încă prinşi sub dărâmături. Într-o declaraţie făcută prin telefon la postul LBCI TV, Kettaneh a explicat că organizaţia pe care o conduce se coordonează cu Ministerul Sănătăţii pentru ca morgile să preia victimele, deoarece spitalele nu mai fac faţă. 

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite miercuri AFP. "Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie", a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

 "Este inacceptabil şi nu putem să păstrăm tăcerea în această problemă", a adăugat şeful executivului libanez, conform informaţiilor oferite de un purtător de cuvânt în cadrul unei conferinţe de presă. Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor. "Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat ca să dea socoteală", a promis premierul.

Conform unor surse libaneze, incendiul iniţial ar fi fost provocat de scânteiele provenite de la sudura unei uşi, iar apoi focul a provocat exploziile celor peste două tone de nitrat de amoniu din depozit. 

În ciuda anunţurilor oficiale, oamenii au rămas sceptici. "În toată istoria Libanului nu s-a mai întâmplat aşa ceva", a mărturisit un localnic, în anii 30 de ani, în timp ce scotea geamul pe uşa din faţă. „Vor spune vreodată ce s-a întâmplat cu adevărat? Mă îndoiesc de asta".

Premierul libanez Hassan Diab a cerut marţi ''ţărilor prietene'' să ajute Libanul, după exploziile puternice care au zguduit portul din Beirut şi care s-au soldat, potrivit unui nou bilanţ, cu cel puţin 50 de morţi şi 2.750 de răniţi, relatează AFP.

 "Lansez un apel urgent tuturor ţărilor prietene şi celor care iubesc Libanul să ne fie alături şi să ne ajute să ne vindecăm rănile profunde", a menţionat premierul.

''Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu va trece fără ca cei responsabili să plătească. Cei responsabili de această catastrofă vor trebui să plătească preţul'', a avertizat premierul libanez în cadrul unei alocuţiuni televizate.

GALERIE FOTO

Beirut este un ''oraş sinistrat''

Beirut este un ''oraş sinistrat'', a anunţat marţi Consiliul Suprem de Apărare din Liban, după exploziile devastatoare care au zguduit portul capitalei libaneze şi au provocat pagube de o amploare fără precedent în toate cartierele oraşului, relatează AFP.

Consiliul, din care fac parte în special preşedintele, premierul şi ministrul Apărării, ''recomandă'' guvernului să decreteze stare de urgenţă, potrivit agenţiei naţionale de informaţii ANI. "O catastrofă majoră s-a abătut asupra Libanului", a afirmat preşedintele Michel Aoun, la deschiderea unei reuniuni a Consiliului.

   

Aoun a mai anunţat că Guvernul va aloca cel puţin 66 de milioane de dolari (100 de miliarde de lire) din fonduri de urgenţă pentru gestionarea acestei situaţii.

„Asistăm la o catastrofă uriaşă”, a spus George Kettani, şeful Crucii Roţii din Liban. „Există victime şi pagube peste tot”.

Echipele de salvare continuă căutările şi este aşteptat ca bilanţul deceselor să crească.

Oficialii au spus marţi că au demarat o investigaţie pentru a afla cauza exactă a deflagraţiei, iar Consiliul Suprem de Apărare a transmis că responsabilii vor primi pedeapsa maximă posibilă.

Aparent, nitratul de amoniu a fost descărcat de pe un vas aflat sub sechestru în port în 2013, apoi stocat într-un depozit de acolo.

Libanul se confruntă cu o criză economică ce a reaprins vechi diviziuni, astfel în ultimele săptămâni au avut loc numeroase manifestaţii anti-guvernamentale. Totul, pe fondul crizei sanitare provocate de noul coronavirus.

Soldaţi ai misiunii ONU în Liban, grav răniţi 

Mai mulţi soldaţi ai Forţei Interimare a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL), a cărei navă era ancorată în portul oraşului Beirut, au fost grav răniţi în exploziile de amploare care au zguduit marţi capitala libaneză, conform anunţului făcut de FINUL marţi seara şi citat de AFP.

Marinarii răniţi, "unii grav", au fost transportaţi la "cele mai apropiate spitale".

Nu a fost furnizată nicio informaţie cu privire la identitatea şi naţionalitatea acestor victime.

"Suntem alături de poporul şi guvernul libanez (...) şi suntem pregătiţi să acordăm asistenţă", a mai anunţat forţa multinaţională de menţinere a păcii prezentă în Liban începând cu 1978. 

Membri ai ambasadei Germaniei, printre răniţi, clădirea ambasadei Finlandei, afectată. Ambasada României , uşor avariată

Membri ai personalului ambasadei Germaniei au fost răniţi în exploziile puternice care au zguduit marţi portul din Beirut, a anunţat Ministerul german al Afacerilor Externe, relatează AFP.

''Au fost, de asemenea, răniţi în rândul personalului ambasadei. Având în vedere daunele considerabile în zona urbană a capitalei Beirut, nu putem exclude pentru moment că şi alţi cetăţeni germani se află printre morţi şi răniţi'', a explicat ministerul german.

Clădirea ambasadei Finlandei la Beirut a fost ''grav afectată'' într-o explozie masivă care a zguduit marţi capitala libaneză, dar niciun membru al personalului ambasadei nu a fost rănit, potrivit unor informaţii preliminare, a anunţat guvernul finlandez pe Twitter.

Premierul finlandez Sanna Marin a afirmat că explozia a fost "devastatoare" şi a transmis "condoleanţele rudelor persoanelor decedate. Veşti şocante''.

Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, a scris pe Twitter: ''Veşti tragice din Beirut în seara aceasta. Cauza exploziilor este încă necunoscută. Gândurile mele sunt alături de toţi cei afectaţi. Ministerul Afacerilor Externe îi contactează în prezent pe toţi finlandezii din Beirut''.

Într-un mesaj postat ulterior, scris în finlandeză, el a scris că personalul ambasadei este ''în siguranţă''. Şi ambasada României în Beirut a fost uşor avariată, a anunţat Ministerul român de Externe.

Ambasada SUA le-a ceut oamenilor să stea în case şi să poarte măşti 

Ambasada Statelor Unite din Beirut îndeamnă persoanele aflate în zona deflagraţiei să „rămână în case şi să poarte măşti dacă au acces la ele”, în condiţiile în care există informaţii că în urma exploziei au fost eliberate gaze toxice în atmosferă, scrie CNN.

O alertă de securitate din partea ambasadei americane a venit imediat după explozie. „Există informaţii că există gaz toxic eliberat în urma exploziei, aşa că toată lumea din zonă ar trebui să rămână în case sau în interiorul clădirilor şi să să poarte măşti dacă acestea sunt disponibile”, a avertizat ambasada SUA de la Beirut.

Diplomaţii americani au cerut, de asemenea, cetăţenilor americani din zona afectată „să îi contacteze pe cei dragi sau să îşi anunţe situaţia prin intermediul reţelelor sociale”.

În plus, tensiunea a crescut şi pentru că vineri este aşteptat un verdict în procesul deschis după asasinarea prim-ministrului Rafik Hariri în 2005, tot printr-o explozie.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite