Documentele Panama dezvăluie clubul nevestelor evazioniste INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre liderii care apar în scandalul firmelor offshore din paradisuri fiscal, cunoscut drept „Panama Papers“,  şi-au folosit nevestele sau fiicele pentru a-şi proteja averile.

Milioanele de documentele ale societăţii panameze de consultanţă Mossack Fonseca care au intrat în posesia jurnaliştilor, tot prin inermediul unei femei, mai précis a amantei unuia dintre fondatorii firmei, după cum susţine site-ul de ştiri Caribbean News Now, relevă că mulţi dintre liderii lumii şi-au folosit nevestele şi fiicele pentru a-şi ascunde averile. 

După cum zicea şi preşedintele Ciprului Nikos Anastasiades, săptămâna trecută, cu ocazia deturnării unui avion, „totul are de-a face cu o femeie“, sau „cherchez la femme“, cum ar zice francezii. 

Nevasta premierului Isladei

   Este şi cazul premierului islandez Sigmundur David Gunnlaugsson care împreună cu soţia sa Anna Sigurlaug Palsdottir au folosit o firma offshore, Wintris Inc, pentru a manipula milioane de dolari aflaţi în principalele trei bănci ale ţării în timpul crizei financiare din insulă. 

Acesta a negat orice ilegalitate dar a fost nevoit să-şi dea demisia după ce islandezii au protestat în stradă. Anna Sigurlaug Palsdottir, 41 de ani, este fiica unui om de afaceri care a făcut avere fiind concesionar al maşinilor Toyota în ţară. Pe 15 martie, ea singură a făcut publică pe Facebook existenţa societăţii Wintris, care administrează averea moştenită.

Soţia şi fiicele preşedintelui Azerbaidjeanului

Şi soţia preşedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, Mehriban Aliyeva, şi cele două fiice ale lor, Leyla şi Arzu, au conexiuni cu o firmă offshore.  În 2003, ea şi soţul său au cumpărat compania Rosamund International Ltd., din Insulele Virgine Britanice. Leyla şi Arzu Aliyeva deţin în secret o companie offshore în Insulele Virgine Britanice, Child & Child, creată anul trecut, pentru a administra uriaşa avere pe care o au în Marea Britanie. 

Nevasta purtătorului de cuvânt al Kremlinului

Patinatoarea Tatiana Navka, soţia lui Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, apare în Documentele Panama ca fiind beneficiara unei firme din insulele Virgine Britanice – Carina Global Assets Ltd. Compania a fost creată în 2014 şi apoi lichidată în noiembrie anul trecut. Tatiana şi soţul ei au negat că ar avea vreo legătură cu firma Carina Global Assets.

Nuntă fiicei lui Putin, cu bani din offshore

Mariajul Ekaterinei Tihonova, fiica mai mică a preşedintelui rus Vladimir Putin ar fi fost finanţat prin circuite offshore panameze aparţinând  unui apropiat al lşiderului de la Kremlin , potrivit documentelor dezvăluite marţi de cotidianul Le Monde. 

Astfel, staţiunea de ski Igora, situată la nord de Sankt-Petersburg, ar fi fost finanţată prin bani care au trecut prin Panama înainte de a găzdui — după mai bine de un an — mariajul fastuos al fiicei mai mici a lui Putin, Ekaterina. Nunta Ekaterinei Tihonova cu Kiril Şamalov, fiul lui Nikolai Şamalov, un prieten al preşedintelui rus, ar fi fost ocazia de a i se oferi mirelui părţi din societatea petrolieră Sibur, estimată la 2,5 miliarde de euro, sumă finanţată „prin circuite offshores panameze, ele însele alimentate din banul public rusesc“, potrivit documentelor citat de Le Monde. 

Nevastă de comisar european

Şi soţia comisarului European pentru Climă şi Energie, Miguel Srias Canete, apare în acest scandal. Micaela Domecq Solis-Beaumont a avut sarcina de a aproba nişte tranzacţii financiare din Grupul de Investiţii Rinconada, o companie panameză creată în 2005. Această firmă avea în mod oficial scopuri legitime, dar de fapt ascundea averea comisarului european pentru a plăti taxe mai mici.

Atac informatic sau răzbunare din gelozie

Ramon Fonseca Mora, directorul şi cofondatorul companiei de avocatură Mossack Fonseca, aflată la originea scandalului globalPanama Papers, susţine că firma sa este victima unui atac de piraterie, operat de pe servere străine şi că a depus o plângere în acest sens. 

Dar site-ul de ştiri Caribbean News Now susţine că sursa scurgerii masive de documente din arhiva Mossack Fonseca nu este un hacker, ci o fostă angajată şi amantă a unuia dintre cei doi fondatori ai companie, care a avut acces la informaţii sensibile şi le-a furnizat după ce a încheiat prost relaţia cu unul dintre cei doi fondatori ai Mossack Fonseca, precizează sursa citată în baza unor informaţii furnizate de persoane apropiate dosarului.

infografie panama
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite