Doar 100 de companii sunt responsabile pentru 71% din totalul emisiilor globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un studiu recent apărut a dezvăluit că un număr relativ mic de producători de combustibili fosili şi investitori ai acestora ar putea reprezenta cheia luptei cu schimbarea climatică. Studiul arată că din anul 1988, doar 100 de companii au fost sursa a peste 70% din emisiile de gaze cu efect de seră din lume, relatează The Guardian.

Directorul ONG-ului care a publicat cercetarea în colaborare cu Institutul de Responsabilitate Climatică, Pedro Faria, a declarat că „un număr relativ mic de producători de combustibili fosili ar putea reprezenta cheia unei schimbări sistematice a emisiilor de carbon”.

Denumit „Carbon Majors Report”, studiul a urmărit toţi producătorii de combustibli fosili, compilând informaţii din mai multe baze de date valabile public. Primul dintr-o serie, acesta urmăreşte să scoată în evidenţă rolul pe care unele companii şi investitori l-ar putea juca în lupta cu schimbarea climatică.

Potrivit studiului, din 1988, peste jumătate din emisiile industriale globale pot fi atribuite doar către 25 de corporaţii sau entităţi deţinute de stat. Totodată, scara emisiilor produse de către acestea e îndeajuns de mare încât să fi contribuit major la schimbarea climatică.

Printre companiile de pe primele locuri se numără Exxon Mobil, Shell, BP şi Chevron, iar dacă acestea vor continua să extragă combustibilii fosili în aceeaşi manieră ca între 1988 şi 2017, studiul avertizează că temperatura globală va creşte cu patru grade până la sfârşitul secolului. Consecinţele celor patru grade ar putea avea efecte catastrofale, printre care dispariţia unor specii de animale şi un deficit global de hrană.

Pedro Fabia adaugă că companiile vor juca un rol uriaş în următorii ani şi că ne apropiem de o „tensiune absolută” între o profitabilitate pe termen scurt şi nevoia urgentă de a reduce emisiile.

Un alt studiu apărut în 2015 a dezvăluit că o parte dintre companiile care extrag combustibili fosili riscă să piardă peste 2 trilioane de dolari în următorul secol dacă vor încerca în continuare să sape după cărbuni, ulei sau gaze. Acestea s-ar putea dovedi inutile în faţa regulaţiilor internaţionale asupra climei precum şi descoperirilor recente în domeniul combustibililor regenerabili.

De cealaltă parte, documentul arată şi o parte din companii care „funcţionează într-o manieră opusă” precum Apple, Facebook, Google sau Ikeea, care s-au angajat să folosească 100% energie regenerabilă. Totodată, Volvo a anunţat că din 2019, toate autovehiculele pe care la va produce vor fi electrice sau hibrid.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite