Directorul programului nuclear iranian, asasinat în apropiere de Teheran. „Un act terorist!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de ştiinţă de rang înalt care lucra în sectorul nuclear în Iran a murit din cauza rănilor, în urma unui atac asupra vehiculului său, comis de către nişte „terorişti înarmaţi”, în apropiere de Teheran, a anunţat Ministerul iranian al Apărării într-un comunicat, relatează AFP.

Bărbatul a fost identificat în mod oficial ca fiind Mohsen Fakhrizadeh, şeful departamentului de cercetare şi inovaţie din cadrul Ministerului.

El a fost „grav rănit”, după ce maşina sa a fost luată drept ţintă de către mai mulţi atacatori, care au fost atacaţi, la rândul lor, de către membri ai echipei de securitate a omului de ştiinţă, anunţă ministerul.

O echipă medicală care a intervenit la faţa locului nu a reuţit să-l reanime.

Mohsen Fakhrizadeh este suspectat de puterile occidentale de faptul că a condus cercetări menite să doteze Republica islamică cu arma atomică, relatează Reuters.

Cercetătorul a fost rănit prin împuşcare pe când se afla la volanul maşinii sale şi a murit la spital, a anunţat armata iraniană într-un comunicat citat de presa oficială.

„Echipa medicală nu a putut, din nefericire, să-l reanime, iar acest conducător şi om de ştiinţă a devent în urmă cu câteva minute martir, după ani de eforturi şi de lupte”, anunţă Statul Major iranian.

Mohsen Fakhrizadeh este unicul om de ştiinţă iranian desemnat în „evaluarea finală” a programului nuclear iranian întocmită în 2015 de către Agenţia Internaţinală a Ennergie Atomice (AIEA).

„Informaţii de care dispunea Agenţia înainte de noiembrie 2011 arătau că Iranul a luat măsuri ca, printr-un anumit număr de structuri de conducere aflate în evoluţie, să întreprindă activităţi în sprijinul unei posibile dimensiuni militare a programului său nuclear”, scria AIEA în acest raport.

Informaţii arătau că activităţile au început la sfârşitul anilor '80, în cadrul departamentelor Centrului de Cercetare în Fizică (CRP) şi au concentrate apoi, la începutul anilor 2000, sub conducerea lui Mohsen Fakhrizadeh, în proiecte ale planului AMAD”.

Guvernul israelian consideră că planul AMAD - abandonat în 2003 - avea ca scop dobândirea armei atomice şi a anunţat că şi-a procurat o mare parte a ”arhivelor” nucleare iraniene cu privire la acest subiect.

„Amintiţi-vă acest nume, Fakhrizadeh”, îndemna premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un discurs pe care l-a susţinut în 2018, în care a dezvăluit existenţa acestor documente.

În pofida opririi planului AMAD, Mohsen Fakhrizadeh a continuat să lucreze la „proiecte speciale” în contul Ministerului iranian al Apărării, adăuga Netanyahu.

Teheranul acuză Israelul

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a condamnat vineri asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, denunţând un „act terorist”. El a evocat „indicii serioase ale rolului Israelului”, relatează AFP.

„Terorişti au asasinat azi un eminent om de ştiinţă iranian, Această laşitate - cu indicii serioase ale rolului Israelului - arată belicismul disperat al autorilor săi”, a scris pe Twitter Zarif.

Şeful diplomaţiei iraniene a îndemnat totodată comunitatea internaţională „să pună capăt ruşinoaselor sale poziţii ambivalente şi să condamne acest act terorist”.

Fakhrizadeh a fost catalogat de către premierul israelian Benjamin Netanyahu drept părintele programului iranului de înarmare nucleară.

Acest asasinat intervine cu mai puţin de două luni de instalarea la Casa Albă a democratului Joe Biden, preşedintele-ales în scrutinul de la 3 noiembrie în Statele Unite.

Biden intenţionează să schimbe poziţia Statelor Unite faţă de Iran, după cei patru ani ai preşedinţiei republicanului Donald trump, care a retras Washingtonul din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear, încheiat de către Teheran cu marile puteri.

Statele Unite au restabilit apoi şi au consolidat sancţiunile impuse Republicii islamice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite