Directorul Moderna crede că pandemia de COVID-19 se va încheia „într-un an”. Cum îşi motivează declaraţia

Directorul Moderna crede că pandemia de COVID-19 se va încheia „într-un an”. Cum îşi motivează declaraţia

Bancel a mai spus că se aşteaptă ca guvernele să aprobe doze suplimentare pentru persoanele care au fost deja vaccinate Foto: Arhivă

Pandemia de coronavirus ar putea să se încheie într- un an, deoarece producţia crescută de vaccin asigură aprovizionarea la nivel mondial, a estimat directorul general al grupului farmaceutic american Moderna Inc, Stephane Bancel, într-un interviu pentru ziarul elveţian Neue Zuercher Zeitung

Ştiri pe aceeaşi temă

"Dacă vă uitaţi la extinderea la nivel de industrie a capacităţilor de producţie în ultimele şase luni, ar trebui să existe suficiente doze până la mijlocul anului viitor astfel încât toţi locuitorii planetei să poată fi vaccinaţi”, a declarat Stephane Bancel, conform Reuters.

Vaccinările vor fi disponibile în curând chiar şi pentru sugari, a spus el.
 
"Cei care nu se vaccinează se vor imuniza în mod natural, pentru că tulpina Delta este foarte contagioasă. În acest fel vom ajunge într-o situaţie similară cu cea a unei gripe. Poţi fie să te vaccinezi şi să ai o iarnă fără probleme. Sau nu te vaccinezi şi rişti să te îmbolnăveşti şi posibil chiar să ajungi la spital", a mai spus Bancel.
 
Întrebat dacă asta înseamnă o revenire la normal în a doua jumătate a anului următor, el a răspuns: „Începând de astăzi, într-un an, presupun”.
 
Bancel a mai spus că se aşteaptă ca guvernele să aprobe doze suplimentare pentru persoanele care au fost deja vaccinate pentru că pacienţii cu grad mare de risc care au fost vaccinaţi în toamna anului trecut vor avea nevoie, "fără îndoială", de o nouă doză. 
 
Doza suplimentară conţine jumătate din doza iniţială, ceea ce însemna că mai multe dintre ele vor fi disponibile.
 
"Volumul de vaccin este cel mai mare factor limitativ. Cu jumătate din doză, am avea 3 miliarde de doze disponibile la nivel mondial pentru anul următor în loc de doar 2 miliarde", a spus el.
 
Compoziţia dozei suplimentare de rapel rămâne aceeaşi cu cea originală din acest an, deoarece Moderna nu a avut suficient timp să o schimbe.
 
"În prezent testăm variante de vaccin optimizate pentru tulpina Delta, în studiile clinice. Acestea vor forma baza pentru dozele suplimentare din 2022. De asemenea încercăm Delta plus Beta, următoarea mutaţie pe care oamenii de ştiinţă o consideră probabilă", a mai spus Stephane Bancel. 
 
Moderna poate folosi liniile de producţie existente pentru noile variante ca şi pentru vaccinul original COVID-19. Preţul vaccinării va rămâne acelaşi, a spus el.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările