Diplomaţii ruşi şi americani vor dezbate miercuri, la Haga, soarta Siriei

Diplomaţii ruşi şi americani vor dezbate miercuri, la Haga, soarta Siriei

Siria, o ţară devastată de războiul civil început în 2011

Diplomaţii de rang înalt ai Rusiei şi Statelor Unite se vor întâlni miercuri, 28 august, la Haga, pentru a discuta încheierea războiului civil din Siria, a anunţat Departamentul de Stat american.

Ştiri pe aceeaşi temă

Întâlnirea a fost anunţată ca urmare a tragicului atac din Damasc, de marţi noapte, soldat cu sute de morţi, în majoritate copii. 

Militanţii anti-Assad susţin că acesta a fost un atac cu arme chimice ale forţelor guvernamentale loiale regimului sirian, însă autorităţile au dezminţit ferm orice acuzaţie de acest tip. Motivaţia oficialilor sirieni este legată de prezenţa la Damasc a unei delegaţii ONU, sosită pentru a investiga folosirea armelor chimice în acest conflict, ce durează de peste doi ani.

Imaginile şocante ale tragediei, cu zeci de cadavre ale unor copii mici, intinse pe podele spitalelor, videoclipuri ce înfăţisau răniţii în agonie, au declanşat reacţii imediat ale guvernelor din întreaga lumea. Consiliul de securitate al ONU a cerut investigarea locului în care s-a produs atacul pentru depistarea  substanţelor chimice, însă a precizat că nu se vor putea stabili autorii acestui atac.

Statele Unite, susţinătoare a grupurilor de rebeli „moderaţi“, şi Rusia, un aliat al preşedintelui Bashar Al-Assad, discută mai multe luni despre organizarea unei conferinţe de pace, Geneva 2, care aducă la masa discuţiilor părţile implicate, pentru încetarea ostilităţilor şi declanşarea procesului de tranziţie spre pace.

Cu toate acestea, evenimentele recente din Egipt, răcirea relaţiilor dintre cele două mari puteri, precum şi evidenta implicare a unor grupări afiliate reţelelor teroriste în războiul din Siria, au blocat negocierile unei posibile soluţii pentru statul sirian. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: