Dinastia Le Pen: Încă o membră a familiei Le Pen s-a lansat în politică şi este aproape de un mandat de deputat

Dinastia Le Pen şi-a consolidat dominaţia asupra extremei drepte franceze odată cu emergenţa nepoatei preşedintelui Frontului Naţional, Marion Maréchal-Le Pen, în vârstă de 22 de ani, care face parte dintre posibilii deputaţi ai acestui partid ancorat de acum în peisajul politic, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fondatorul Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, care în curând va împlini 84 de ani, este cel care a lansat campania legislativă pentru nepoata sa Marion în Vaucluse (sud), felicitându-se pentru "rasa sa bună". "Din cauza numelui pe care îl port, trebuie să dau exemplu", a declarat la rândul său nepoata preşedintei FN Marine Le Pen.

Pariul a fost unul câştigător, ea clasându-se pe primul loc în circumscripţia sa din Vaucluse (sud-est), cu 34,63 la sută din voturi, devansându-l pe deputatul UMP în exerciţiu şi o socialistă.

Socialista refuzând să se retragă în favoarea dreptei, aşa cum i-a cerut partidul său, Marion Maréchal-Le Pen are şanse reale să fie aleasă duminica viitoare.

Mătuşa ei, Marine, a dominat peisajul politic la Hénin-Beaumont, în bazinul minier sărac din nord, unde s-a clasat pe primul loc cu 42 la sută din voturi, devansându-l pe socialistul cu care se va înfrunta duminică în al doilea tur de scrutin şi eliminându-l pe liderul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon.

Potrivit politologului Jean-Yves Camus, specialist în extrema dreaptă, "există un efect de marcă". "Reuşita lui Marine Le Pen este aceea că a prelungit efectul prezidenţial obţinând un scor bun la nişte alegeri al căror mod de scrutin (majoritar) este nefavorabil FN".

La o lună după ce a oferit FN scorul istoric de 17,9 la sută la prezidenţiale, Marine Le Pen şi-a adus duminică partidul în poziţia de "a treia forţă politică din Franţa", cu 13,6 la sută la legislative.

"În mod incontestabil este un succes al strategiei de dediabolizare" începută de Marine Le Pen, în vârstă de 43 de ani, care în mai puţin de doi ani a ameliorat imaginea partidului de extremă dreapta, a respins jocurile de cuvinte antisemite ale tatălui său dar nu a schimbat nimic în poziţionarea violent antieuropeană şi antiimigraţie a formaţiunii.

În faţa ameninţării Frontului Naţional - acesta va fi prezent în 61 de balotaje în al doilea tur - Partidul Socialist a cerut clar luni mobilizarea împotriva extremei drepte, propunând, după caz, retragerea candidaţilor săi (cum ar fi în Vaucluse pentru a bara drumul lui Marion Maréchal-Le Pen) şi solicitând UMP să facă la fel.

UMP a refuzat luni această propunere. "Nu se pune problema să votăm pentru Frontul Naţional şi nici să cerem (alegătorilor) să voteze pentru candidatul socialist", a declarat liderul UMP Jean-François Copé.

Mai mulţi candidaţi ai partidului său sunt pregătiţi chiar să meargă mai departe. În apropiere de Marsilia, un candidat al UMP Roland Chassain, clasat pe locul al treilea după un socialist şi un candidat al FN, s-a retras pentru a facilita succesul Frontului Naţional.

În Moselle (est), fostul ministru apropiat al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, Nadine Morano, le-a cerut direct "alegătorilor Frontului Naţional care împărtăşesc valorile sale să opteze pentru candidatura sa".

Potrivit unui sondaj Ipsos, doi alegători ai UMP din trei sunt favorabili unui acord de retragere mutuală între dreapta şi FN pentru a învinge stânga în al doilea tur.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările