Din lipsă de bani, guvernul taliban plăteşte muncitorii afgani cu grâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Muncitorii din Afganistan sunt nevoiţi să accepte plata în grâu în loc de bani, din cauza crizei monetare care s-a instaurat după venirea talibanilor la conducere.

Viaţa a devenit atât de grea pentru Khan Ali, un muncitor cu ziua din Kabul care trebuie să-şi hrănească familia de şase persoane, încât a acceptat oferta guvernului falit condus de talibani de a-l plăti în grâu, în loc de bani, scrie Reuters.

Într-o ţară în care ONU estimează că doar 5% din gospodării au destulă mâncare pe masă, guvernul îl plăteşte pe Ali cu 10 kg de grâu nemăcinat pe zi, ca muncitor la reţeaua de apă şi canalizare a oraşului.

„Normal că nu e de ajuns, dar în situaţia asta, în care toţi afganii se plâng de sărăcie şi lipsa locurilor de muncă, e bine”, a spus Ali, care înainte a lucrat ca vânzător la piaţă. El a trebuit să-şi vândă căruciorul cu care căra marfă când criza s-a înrăutăţit.

Ajutoarele internaţionale au dispărut în mare măsură, după victoria din august a talibanilor asupra guvernului sprijinit de Occident, iar cozile în faţa băncilor sunt interminabile. Pentru cei care mai au bani în cont, retragerile au fost limitate la 20.000 de afgani (moneda naţională), echivalent a aproape 200 de dolari, pe săptămână, pentru a face faţă crizei monetare.

Duminică, oficialităţile au anunţat un program public de angajări, în care oferă 66.000 de tone de grâu pentru a angaja 44.000 de muncitori. Cele mai multe slujbe presupun construirea de diguri împotriva inundaţiilor care ameninţă Kabulul în sezonul ploilor şi săparea de şanţuri pentru a direcţiona apa spre pânza freatică.

Ţările vecine au donat mii de tone de de grâu pentru a ajuta Afganistanul să facă faţă crizei umanitare care ameninţă să scape de sub control, dar folosirea cerealelor ca mijloc de plată arată cât de gravă este prăbuşirea economică a ţării.

Aproximativ 9 miliarde de dolari, bani ai băncii centrale, sunt blocate în afara ţării, la fel ca şi schimburile comerciale, ducând la prăbuşirea exporturilor şi a veniturilor din taxe vamale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite