Diferenţa dintre Statul Islamic, Al-Nusra şi Grupul Khorasan, ţintele din Siria ale raidurilor conduse de americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terorişti din Siria
Terorişti din Siria

Nu cu multă vreme în urmă, sinonimul pentru terorism, mai ales pentru americani, era „Al Qaeda“. Însă acum, raidurile aeriene ale SUA şi ale aliaţilor arabi împotriva „filialelor“ Al Qaeda ne demonstrează că a început un nou joc „de-a hoţii şi vardiştii“, hoţii fiind acum o nouă generaţie de terorişti.

Atacurile de marţi din Siria au venit în trei valuri şi au avut ca ţintă Statul Islamic, Grupul Khorasan şi, aparent, Frontul Al-Nusra. Cele trei grupări teroriste împărtăşesc o ideologie similară, însă există diferenţe notabile între ele. CNN a întocmit o analiză prin care ne arată cum se diferenţiază, dar şi cum se aseamănă aceste trei grupări şi, mai ales, de ce este necesar ca SUA să lupte împotriva lor.

Statul Islamic sau ISIS

Ce înseamnă numele organizaţiei: ISIS - Statul Islamic din Siria şi Irak. Se mai foloseşte şi acronimul ISIL, adică Statul Islamic din Irak şi Levant. În română avem acronimele SI (Statul Islamic) sau SIIL (Statul Islamic din Irak şi Levant). Însă grupul se autointitulează acum doar Statul Islamic, deoarece consideră că a stabilit deja un califat de-a lungul Siriei şi Irakului.

Începuturile: În 2004, Abu Musab al-Zarqawi a înfiinţat Al Qaeda din Irak şi, mai târziu, a încercat să pornească un război împotriva majorităţii şiite irakiene. Noua Al Qaeda a fost redenumită în 2006 „Statul Islamic din Irak“ (ISI). Mai târziu va adăuga şi „Siria“ numelui său. 

Grupul a exploatat o idee a multor sunniţi, potrivit căreia erau persecutaţi de guvernul şiit irakian condus de premierul Nuri al-Maliki prin reţinerea resurselor şi prin excluderea de la putere.

Scopul: ISIS a încercat să creeze un stat islamic de-a lungul zonelor sunnite din Irak şi Siria. Însă nu s-a oprit aici, a mărturisit pentru CNN un fost militant ISIS.

„Scopul principal al Statului Islamic este să anunţe noii membri să înfiinţeze un stat islamic care să cuprindă toată lumea arabă“, a declarat fostul militant care acum este în Turcia. „Şi după asta, vom trece la alte ţări“, continuă el. Grupul mai susţine că liderul său are autoritate peste 1,5 miliarde de musulmani din jurul lumii.

Cine este la conducere: La 39 de ani, în 2010, Abu Bakr al Baghdadi a devenit liderul ISIS, după ce Abu Omar al Baghdadi a fost ucis într-o operaţiune comună a irakienilor şi americanilor. Înainte de a prelua conducerea ISIS, Al Baghdadi s-a alăturat grupării Al Qaeda din Irak. El a fost închis timp de patru ani într-un lagăr american pentru insurgenţi, în Bucca, sudul Irakului, unde mai mult ca sigur şi-a dezvoltat o reţea de contacte şi şi-a perfecţionat ideologia. A fost eliberat în 2009 şi s-a pus pe treabă, notează CNN.

De ce este o ţintă pentru SUA: ISIS şi-a exprimat foarte puternic dorinţa de a ataca americanii şi alţi occidentali, chiar dacă oficialii SUA spun că militanţii ISIS nu reprezintă acum o ameninţare directă pentru ţară. „În acest moment nu avem nicio informaţie potrivit căreia ISIL plănuieşte un atac în interiorul Statelor Unite ale Americii“, a declarat Matthew Olsen, directorul Centrului Naţional pentru Contraterorism, într-un discurs în faţa Congresului american.

Pericolele, spun oficialii, sunt pentru personalul american şi pentru infrastructura din Irak. Mai există şi riscul ca militanţii cu paşaport american sau occidental să se întoarcă acasă şi să pună în scenă atacuri teroriste.

Un lider ISIS senior a solicitat, de curând, atacuri în SUA şi Franţa, două ţări care au condus raiduri aeriene împotriva grupării din Irak. „Cel mai bun lucru pe care îl puteţi face este să vă zbateţi pe cât posibil şi să ucideţi orice necredincios, fie că este francez, american sau oricare dintre aliaţii lor“, a declarat seniorul ISIS.

„Umpleţi drumurile de explozive pentru ei. Atacaţi-le bazele. Cotropiţi-le casele. Tăiaţi-le capetele. Nu-i lăsaţi să se simtă în siguranţă. Vânaţi-i oriunde sunt“ - lider ISIS.

Frontul Al-Nusra

Ce înseamnă numele organizaţiei: „Frontul Al-Nusra“ este o traducere parţială din „Jabhat al-Nusra“ - „Frontul Victoriei“.

Începuturile: Al-Nusra s-a format în timpul războiului civil din Siria. S-a înfiinţat ca una dintre cele mai eficiente grupări din rezistenţa siriană, atrăgând luptători străini cu experienţă în Irak sau în altă parte. 

„Grupuri rebele separate s-au unit şi se fac pregătiri pentru un stat sirian post Al Assad, pe măsură ce aceste grupări se întrec pentru dominanţă şi pentru a obţine susţinere internaţională“, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Quilliam.

Scopul: Spre deosebire de majoritatea grupărilor rebele siriene, care încearcă o schimbare politică în ţară, Frontul Al-Nusra se luptă având la bază ideologii jihadiste. La fel ca ISIS, Frontul Al-Nusra încearcă să înfiinţeze un stat islamic, deşi încearcă acest lucru în Siria, în principal. Această grupare reprezintă o forţă impresionantă împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Însă, chiar dacă ajută opoziţia siriană prin eliminarea soldaţilor guvernului, a şi adus prejudicii opoziţiei moderate prin faptul că i-a făcut pe liderii mondiali să ezite să-i ajute.

image

Antrenament Al-Nusra FOTO businessinsider.com

Grupul a revendicat sute de atacuri în diverse oraşe, inclusiv atacuri sinucigaşe cu bombă, şi este responsabil pentru moartea „a numeroşi sirieni nevinovaţi“, după cum specifică Departamentul de Stat din SUA.

Cine este la conducere: Al-Nusra a specificat într-un comunicat că liderul său, Abu Yousef al-Turki, a fost ucis în raidurile aeriene de marţi, conduse de SUA. Comunicatul a fost însoţit de o aşa-numită dovadă a morţii, o fotografie a fostului militant.

Nu se pot confirma încă aceste informaţii, însă grupul de monitorizare Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat că gruparea a fost printre cele vizate în timpul atacurilor aeriene de ieri.

De ce este o ţintă pentru SUA: Statele Unite nu au identificat încă grupul Al-Nusra drept o ţintă a atacurilor aeriene. Însă există un grup rebel pe care SUA l-au trecut pe lista neagră ca organizaţie teroristă străină cu legături Al Qaeda în Irak. Al-Nusra „a încercat să se descrie ca parte a opoziţiei siriene legitime în timp ce, de fapt, este o încercare a Al Qaedei din Irak să se folosească de chinurile poporului sirian în scopuri dăunătoare“, potrivit Departamentului de Stat american.

Grupul Khorasan

Ce înseamnă numele organizaţiei: De fapt denumirea de „Khorasan“ nu prea are sens în arabă sau în orice altă limbă, potrivit Fundaţiei Carnegie pentru Pacea Internaţională. „Khorasan nu este un nume de organizaţie, nici măcar vreun acronim exotic, ci un termen istoric antic al Islamului din estul îndepărtat al lumii musulmane. Se foloseşte astăzi de Al Qaeda (şi alţii care sunt ataşaţi de terminologia arhaică islamică) pentru a descrie regiunea Afganistan-Pakistan-Iran“, se arată în explicaţiile Fundaţiei.

Începuturile: Este o colectivitate de membri seniori ai Al Qaeda care s-au mutat în Siria. Preşedintele american Barack Obama i-a numit „conducători Al Qaeda experimentaţi“.

Existenţa Khorasan a fost recunoscută în mod public abia săptămâna trecută, când directorul serviciilor secrete naţionale americane, James Clapper, a declarat că operează în Irak şi Siria, cu scopul de a aduce teroare în Occident. Sursele spun că grupul încearcă să recreeze succesul ISIS prin folosirea reţelelor sociale să recruteze occidentali, oameni care pot fi antrenaţi şi apoi trimişi acasă să lanseze atacuri teroriste.

Scopul: Pentru Al Qaeda, care duce o luptă cu ISIS pentru supremaţia în jihadul mondial, înfiinţarea Khorasan are sens. Misiunea Grupului este să găsească noi moduri de a ataca SUA şi Europa.

Cine este la conducere: Potrivit surselor din serviciile secrete ale SUA şi din Orientul Mijlociu, la conducerea grupului este un bărbat mic de înălţime de 33 de ani pe nume Muhsin al Fadhli. El a sosit în Siria în aprilie 2013 şi a început să lucreze cu Frontul Al-Nusra. La un moment dat, s-a despărţit de Al-Nusra şi şi-a urmat propria cale.

De ce este o ţintă pentru SUA: Grupul Khorasan a complotat împotriva SUA şi a altor puteri occidentale, a declarat pentru CNN un oficial american. SUA au sperat să ia prin surprindere organizaţia, bombardând-o în acelaşi timp cu ţinte ISIS.

Oficialul american a declarat că grupul reprezintă o ameninţare iminentă. Un alt oficial a adăugat că ameninţarea nu este neapărat iminentă, pentru că nu se ştiu ţinte exacte şi nu se aşteaptă la atacuri din partea lui în următoarele câteva săptămâni.


Citeşte şi:

Terorismul nostru, cel de toate zilele

Se strâng, în aceste zile, rândurile coaliţiei anti-teroriste şi sunt declanşate primele lovituri din războiul global împotriva ameninţării islamiste. Lumea occidentală e obligată să acţioneze ferm pentru stăvilirea barbariei jihadiste şi a riscului joncţiunii califatelor. „Epoca terorismului” nu mai e o sintagmă-sperietoare, ci o realitate, cu antecedentele sale, elocvente pentru permanenţa şi feţele terorii în istoria omenirii.

Cetăţean francez, răpit în Algeria. Şeful diplomaţiei de la Paris: Franţa nu va ceda în faţa ameninţărilor unei grupări teroriste

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a confirmat luni că un cetăţean din Hexagon a fost răpit în Algeria şi a susţinut că „nu se pune în discuţie de a ceda” în faţa „ameninţărilor unei grupări teroriste”, după ce o organizaţie afiliată Statului Islamic a avertizat că va ucide ostaticul francez, capturat duminică, potrivit „Le Monde”.

Gruparea Statul Islamic a ucis 40 de militari şi a capturat alţi aproape 70 de oameni

Jihadişti din cadrul grupării teroriste Statul Islamic (SI) au atacat duminică o bază a armatei irakiene, la vest de Bagdad, unde au ucis 40 de militari şi au capturat alţi cel puţin 70, a anunţat luni un oficial irakian, generalul Rashid Fleih, citat de Radio Free Europe şi AFP.

General american: „Raidurile împotriva Statului Islamic sunt insuficiente. Nu trebuia să plecăm din Irak”

Atacurile aeriene ale Statelor Unite asupra unor poziţii deţinute de gruparea Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria ar putea să nu fie suficiente pentru destructurarea acestei organizaţii teroriste, avertizează şeful Statului Major al armatei americane, potrivit Reuters.

Cele mai importante organizaţii care terorizează Occidentul

A existat un singur nume sinonim cu teroarea, încă de la atacurile din 11 septembrie 2001, din SUA: Al Qaeda. Însă timpurile s-au schimbat şi la fel şi lumea organizaţiilor teroriste. Inamicul public numărul unu, Osama bin Laden, nu mai e. Grupul pe care îl conducea nu mai este cel dominant, iar alte grupări teroriste şi-au făcut loc în titlurile presei prin acţiuni înfiorătoare: atacuri sinucigaşe, decapitări sau copii luaţi ca sclavi.

VIDEO Mircea Geoană: „Nu este atât de departe 11 septembrie 2001. În forme perverse, el se reciclează“

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a venit în studiul Adevărul Live pentru a analiza felul în care au schimbat atentatele teroriste de la 11 septembrie strategiile de securitate pe plan mondial. Totodată, fostul ambasador român în SUA a vorbit şi despre actuala ameninţare teroristă reprezentată de Statul Islamic, considerată o grupare mai periculoasă şi mai radicalizată decât al-Qaeda.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite