Dictatorul african Robert Mugabe, prietenul lui Ceauşescu, este ameninţat de propria armată

Dictatorul african Robert Mugabe, prietenul lui Ceauşescu, este ameninţat de propria armată

Robert Mugabe FOTO EPA

Patru tancuri au fost văzute îndreptându-se marţi către Harare, capitala statului Zimbabwe, mişcarea având loc a doua zi de la lansarea unui avertisment al şefului armatei la adresa partidului dictatorului Robert Mugabe, cel mai longeviv lider din Africa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele patru vehicule blindate au fost observate pe drumul dintre Chinhoyi către Harare, două oraşe despărţite de aproximativ 120 de kilometri, transmite Reuters.

Soldaţii de la bordul unuia dintre vehicule, ale cărui şenile au necesitat reparaţii, au refuzat să răspundă întrebărilor unui jurnalist Reuters prezent la faţa locului.

Generalul Constantino Chiwenga a adresat luni un avertisment fără precedent partidului Zanu-PF, aflat la putere din 1980 în Zimbabwe, la fel ca şi liderul său Robert Mugabe, arătându-se deranjat de demiterea lui Emmerson Mnangagwa din funcţia de vicepreşedinte al statului. El a ameninţat că armata nu va ezita să intervină pentru a „proteja revoluţia“.

Mult timp prezentat drept succesor al dictatorului Mugabe, Emmerson Mnangagwa a fost demis pe 6 noiembrie pentru „lipsă de loialitate“. Cu o zi înainte de demitere, soţia bătrânului dictator, Grace Mugabe, l-a calificat drept complotist, ceea ce a stârnit tensiuni în cadrul Zanu-PF.

„Epurarea actuală, care vizează membri de partid ce s-au angajat în lupta pentru independenţă, trebuie să înceteze“, a insistat generalul Chiwenga.

Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, se bucură de o susţinere importantă din partea armatei, care datează încă de pe vremea când era ministru al Apărării. El a mai deţinut portofoliile de la Justiţie şi Finanţe şi a condus serviciile de securitate.

Demiterea sa îi lasă cale liberă lui Grace Mugabe, 52 de ani, la vicepreşedinţie şi implicit la conducerea statului în cazul decesului soţului său, care va împlini în curând 94 de ani.

Grace Mugabe este criticată de seniorii din Zanu-PF pentru temperamentul său vulcanic şi apetenţa pentru lux, dar are parte de sprijin în schimb din partea tinerilor din acest partid, cunoscuţi ca „Generaţia 40“.

citeste totul despre: