Dezvăluirile Aminei Ali, prima elevă de la Chibok salvată din mâinile Boko Haram: îi este dor de soţul său islamist şi vrea să se întoarcă acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amina Ali a fost salvată în pădurea Sambisa FOTO wetindeyonline.com
Amina Ali a fost salvată în pădurea Sambisa FOTO wetindeyonline.com

O elevă din Chibok salvată din mâinile mişcării islamiste Boko Haram, care a jurat credinţă faţă de Statul Islamic, îşi apără soţul - cu care s-a căsătorit în captivitate - şi spune că îi lipseşte, în pofida faptului că a fost găsită aproape moartă de foame în pădurea Sambisa, în nord-estul Nigeriei.

Amina Ali, una dintre cele 276 eleve de liceu răpite în aprilie 2014 la Chibok, a fost salvată în mai 2016, alături de bebeluşul său, în urma unei operaţiuni guvernamentale în pădurea Sambisa. În perioada captivităţii, Amina, care avea 17 ani în momentul răpirii, a fost luată de soţie de Mohammed Hayatu, un islamist care între timp a fost prins şi încarcerat.

Deşi autorităţile îl acuză pe Hayatu de terorism, Amina are numai cuvinte bune la adresa sa. Ea afirmă despre el că nu este islamist şi că îi este dor de el.

„Vreau să ştie că mă gândesc mereu la el“, spune ea într-un interviu pentru Reuters.

Mama sa îi împărtăşeşte sentimentele, afirmând la rândul ei pentru BBC că Mohammed nu este un extremist, ci un bun mecanic. Potrivit ei, bărbatul a ajuns în mâinile Boko Haram împotriva voinţei sale, fiind la rândul său răpit.

După ce a fost salvată, Amina Ali a fost dusă într-un loc sigur din Abuja, capitala Nigeriei.

Amina Ali

Amina Ali, alături de mama, bebeluşul său şi membri ai grupului pentru eliberarea fetelor din Chibok  FOTO wetindeyonline.com

Totuşi, tânăra vrea să se întoarcă acasă, unde, potrivit mamei sale, vrea să-şi cumpere o maşină de cusut pentru a-şi asigura traiul.

Întrebată despre colegele sale, alături de care a stat în captivitate mai mult de doi ani, Amina Ali spune că se gândeşte la ele şi speră că vor fi salvate într-o bună zi şi cu ajutorul lui Dumnezeu.

Ea a mai spus că fetele ascunse în pădurea Sambisa suferă din cauza lipsei de hrană, iar unele dintre ele au murit din cauza rănilor suferite în urma unor explozii.

Conform Boko Haram, unele dintre fetele răpite la Chibok au fost forţate să se căsătorească cu militanţi de-ai săi. Gruparea islamistă publică înregistrări video şi face uneori anunţuri în legătură cu elevele din Chibok, în scopul de a pune presiuni asupra Guvernului nigerian.

O nouă înregistrare video a fost dat publicităţii în cursul acestei săptămâni. Circa 50 de fete, care îşi acoperă părul şi poartă îmbrăcămintea tradiţională islamică, apar îm această înregistrare video în care Boko Haram cere eliberarea luptătorilor săi în schimbul elevelor din Chibok.

„Nu mi-e frică de Boko Haram“, dă asigurări Amina, încercând astfel să se încurajeze.

Potrivit ei, 219 eleve se mai află în mâinile Boko Haram, în vreme ce şase dintre ele şi-au pierdut viaţa. Alte 57 de eleve au reuşit să evadeze în sâptămânile care au urmat asaltului jihadiştilor de la Chibok.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite