Dezvăluire uluitoare: avionul căzut în Iran n-avea voie să zboare după ora 8.30 dimineaţa. Motivul pare o glumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia în urma căreia 39 de oameni şi-au pierdut vieţile putea fi evitată, după cum a povestit oficialul clubului de fotbal Sepahan Isfehan, formaţie care a folosit aeronava Iran 140, acum câteva zile, pentru o deplasare internă.

39 de morţi şi 12 răniţi cu arsuri grave, dintre care doi se află în stare critică. Acesta e bilanţul la 24 de ore după ce o cursă a companiei „Sepahan Air“ a decolat de la Teheran, cu destinaţia Tabas, însă s-a prăbuşit după patru minute de zbor.

Accidentul, încă unul dintr-un şir lung de tragedii aviatice în Iran, a îndoliat o ţară cu 80 de milioane de locuitori. Totuşi, reacţiile apărute dovedesc că acest incident putea fi evitat.

Cel mai titrat club iranian a zburat cu acelaşi avion

Vestea prăbuşirii avionului Iran 140 i-a şocat pe componenţii echipei de fotbal Sepahan Isfehan, cea mai titrată grupare din prima ligă. Asta deoarece, săptămâna trecută, lotul pregătit de croatul Zlatko Kranjcar a zburat cu acelaşi avion pentru a merge de la Isfehan la Tabriz, în vederea unui meci de campionat!

După ce a aflat că aeronava folosită de echipa sa a căzut, preşedintele Rasoul Khourosh a făcut o dezvăluire uluitoare. 

„Înainte să mergem la Tabriz, ni s-a spus că trebuie să decolăm înainte de ora 08.30 dimineaţa, fiindcă, după aceea, temperatura creşte şi din acest motiv avionul devine nesigur. Nu sunt un expert în probleme aviatice, însă ne-au explicat că există o legătură cu presiunea aerului. În orice caz, primind această recomandare, noi am zburat înainte de 08.30 dimineaţa, însă cursa spre Tabas a decolat la ora 09.20 şi nu înţeleg de ce. Mai ales că se ştia că, din motive de siguranţă, avionul nu trebuie să decoleze când temperatura de afară creşte“, a declarat Khourosh pentru agenţia „Isna“.

„Toţi jucătorii sunt în stare de şoc, mai ales că au fost pasagerii acestui avion, acum trei, patru zile şi i-au cunoscut pe piloţi şi pe cei care făceau parte din echipajul avionului“, a încheiat Khourosh. „Nu ne vine să credem ce s-a întâmplat. Era posibil ca noi să fim în avion, în momentul în care s-a prăbuşit. Le transmitem condoleanţă familiilor victimelor“, a completat fundaşul Shoja Khalilzadeh.

Preşedintele Iranului a interzis modelul Iran 140

La câteva ore după accidentul de sâmbătă, preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a anunţat că avioanele Iran 140 nu vor mai zbura până când autorităţile vor prezenta rezultatele unei anchete privind situaţia tehnică a acestui model. 

Avionul care s-a prăbuşit, ieri, a fost o copie a modelului rusesc, Antonov 140, fabricat în Iran, în 2008. Această aeronavă e atât de nesigură, încât a căzut la chiar primul zbor-test, efectuat în 2006. 

După ce preşedintele Hassan Rouhani a interzis folosirea acestui model până la încheierea anchetei, agenţia „Isna“ a dezvăluit că, de fapt, cele patru avioane Iran 140 care mai există în ţară nici nu pot zbura. „Până la accidentul de sâmbătă, aveam cinci aeronave Iran 140. Doar unul putea zbura însă, fiindcă restul au probleme tehnice şi au nevoie de piese de schimb pe care, deocamdată, nu le avem“, a declarat adjunctul ministrului Transporturilor.

S-a stabilit: avionul a rămas fără un motor

La 24 de ore după accident, autorităţile din Iran au anunţat motivul oficial care a cauzat această tragedie. Practic, e confirmarea teoriei lansate, ieri, imediat după prăbuşirea aeronavei: unul din cele două motoare n-a mai funcţionat, pilotul a încercat o aterizare de urgenţă, însă n-a reuşit.

Avionul n-avea revizia tehnică făcută la zi

Declaraţiile unui parlamentar iranian, care a spus că „acest avion n-ar fi trebuit să zboare niciodată“, au fost confirmate şi de Hamed Ghadermarzi, un alt membru al parlamentului.

„Avionul care a căzut n-avea revizia tehnică făcută la zi, deşi pilotul avertizase că există probleme tehnice. Acest avion ar fi trebuit să iasă din circuit de mult. Oricum, tragedia putea fi şi mai mare, fiindcă accidentul s-a petrecut într-o zonă rezidenţială. Dacă avionul ar fi lovit o clădire, atunci am fi asistat la o nenorocire şi mai mare“, a declarat Ghadermarzi pentru „Isna“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite