Deznodământ neaşteptat în alegerile  prezidenţiale din Tunisia: doi candidaţi anti-sistem îşi revendică prezenţa în turul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi candidaţi anti-sistem consideraţi outsideri, dintre care unul aflat în închisoare, au revendicat duminică seara calificarea în turul doi al scrutinului prezidenţial din Tunisia, la capătul unui vot marcat de o participare slabă, relatează AFP.

Potrivit institutelor de sondare a opiniei publice Sigma Conseil şi Emrhod, profesorul universitar Kais Saied, candidat independent, s-a clasat pe primul loc, cu aproximativ 19% din voturi, urmat, cu aproximativ 15% din voturi, de mogulul media Nabil Karoui, aflat în închisoare.

Acest rezultat reprezintă un adevărat şoc pentru clasa politică tunisiană configurată după revoluţia din 2011 şi poate duce la o perioadă de incertitudini în ţara care a iniţiat primăvara arabă, comentează AFP.

„Este o zi excepţională pentru democraţia şi pentru istoria ţării (...). Astăzi poporul tunisian a ales doi candidaţi pentru turul doi“, a declarat Nabil Karoui într-un mesaj citit de soţia sa Salwa Smaoui de la sediul partidului Qalb Tounes.

„Sperăm că va fi eliberat mâine şi că va putea să îşi facă campanie în mod echitabil“, a adăugat soţia lui Karoui.

Nabil Karoui, în vârstă de 56 de ani, se află în spatele gratiilor din 23 august într-o anchetă de spălare de bani şi fraudă fiscală. Dacă prezenţa sa în turul doi al scrutinului va fi confirmată, atunci se va ajunge într- o situaţie fără precedent la nivel internaţional.

Fondator al postului de televiziune Nessma, Karoui şi-a construit o popularitate puternică prin acţiuni caritabile în regiunile defavorizate ale ţării sale.

El se declară un „deţinut politic“ şi se află în greva foamei de patru zile încoace.

La rândul său, Kais Saied, în vârstă de 61 de ani, supranumit „Robocop“ pentru dicţia sa rigidă şi expresia sa facială impasibilă, a dat asigurări că este „primul din primul tur“.

„Dacă sunt ales preşedinte, îmi voi aplica programul“, a declarat el pentru AFP din apartamentul său dărăpănat din centrul Tunisului.

Saied, cunoscut tunisienilor după revoluţia din 2011 pentru comentariile sale despre scena politică a ţării, nu este susţinut de niciun partid şi nu a mai participat până acum la vreo campanie electorală.

Marele învins este premierul Youssef Chahed, care ar fi obţinut între 7 şi 8%.

Şapte milioane de alegători au fost chemaţi duminică la urne în turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Tunisia, al doilea scrutin liber organizat după revoluţia din 2011.

Prezenţa la vot s-a ridicat la puţin peste 45%, cum mult sub cea din 2014, de 64%.

Rezultatele oficiale preliminare sunt aşteptate marţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite