Dezbatere aprinsă privind distribuirea locurilor în PE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru afaceri constituţionale a Legislativului european a aprobat principiile propuse de raportorii Adrian Severin şi Alain Lamassoure În prima şedinţă de după vacanţa de

Comisia pentru afaceri constituţionale a Legislativului european a aprobat principiile propuse de raportorii Adrian Severin şi Alain Lamassoure

În prima şedinţă de după vacanţa de vară, parlamentarii europeni au început dezbaterea pe tema împărţirii mandatelor în legislativul european între cele 27 de state membre. Noul sistem al distribuirii locurilor ar putea intra în vigoare odată cu alegerile parlamentare din 2009.

Conservatorul francez Alain Lamassoure şi socialistul român Adrian Severin au prezentat în faţa Comisiei pentru afaceri constituţionale a PE un raport privind viitoarea componenţă a Legislativului.

În documentul de nouă pagini, cei doi parlamentari au sugerat trei reguli principale: reducerea numărului total al locurilor la 750, faţă de 785 câţi sunt în prezent, reducerea pragului maxim pentru delegaţiile naţionale de la 99 la 96 de locuri şi creşterea celui minim de la cinci la şase locuri.

Asemenea reguli ar reduce uşor influenţa Germaniei, care are în prezent 99 de deputaţi, în timp ce Malta, care are cinci, ar câştiga încă unul.

Principiul "proporţionalităţii relative"

Locurile ar urma să fie împărţite după principiul "proporţionalităţii relative" pe care cei doi parlamentari îl descriu drept "soluţia ideală". Potrivit acestui principiu, "cu cât populaţia unei ţări este mai mare, cu atât mai mare va fi numărul de cetăţeni reprezentaţi de un parlamentar".

Lamassoure şi Severin susţin în raportul lor că "această formulă matematică va asigura o soluţie nu doar pentru actuala repartizare, ci şi pentru viitoarele valuri de extindere sau modificări cauzate de schimbările demografice". Raportul menţionează că nu ar trebui rezervate mandate pentru statele candidate, argumentând că "nicio aderare nu este garantată pe termen scurt".

Raportul Severin-Lamassoure

PE nu a reuşit în timpul conferinţelor interguvernamentale anterioare să vină cu o propunere unitară privind distribuirea mandatelor naţionale, decizia fiind luată în final de statele membre. Acest lucru urmează să se schimbe dacă va fi aprobat raportul Severin-Lamassoure.

Cei doi autori i-au avertizat pe parlamentari că, în cazul în care vor eşua să convingă guvernele să accepte propunerea, PE va pierde 49 de locuri.

Aceasta pentru că, potrivit actualelor reguli, componenţa parlamentului va fi modificată automat în 2009 în aşa fel încât numărul total al deputaţilor va scădea la 736. Numai Germania, Slovenia, Estonia, Cipru, Luxemburg şi Malta şi-ar menţine numărul curent de reprezentanţi, restul ţărilor pierzând mai multe locuri.

Votul în plen, pe 11 octombrie

Unii participanţi la dezbatere au apreciat că abordarea propusă de coraportori este una revoluţionară, în timp ce alţii au subliniat necesitatea de a acorda prioritate unei evoluţii pragmatice în condiţiile în care reforma constituţională este în criză.

Pe baza aprobării primite pentru principiile propuse, cei doi raportori vor calcula numărul de mandate pentru fiecare stat. Ei ar dori ca raportul să fie aprobat în
cursul sesiunii miniplenare din 11 octombrie.

Tema este legată de tratatul european

Liderii UE au cerut PE, în iunie, să prezinte o propunere privind repartizarea locurilor în Legislativ până în octombrie, când va fi votat tratatul. PE se confruntă cu o presiune politică exercitată de capitalele europene care susţin că această problemă este una de importanţă vitală şi cer încheierea unui acord înainte de a extinde dezbaterile asupra celorlalte reforme stipulate în noul tratat european.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite