Dezastru în Liban. UNESCO anunţă că 60 de clădiri istorice riscă să se prăbuşească în Beirut

Dezastru în Liban. UNESCO anunţă că 60 de clădiri istorice riscă să se prăbuşească în Beirut

FOTO EPA-EFE

Exploziile din 4 august de la Beirut au afectat 640 de clădiri istorice şi 60 riscă să se prăbuşească, a prevenit joi UNESCO, care va iniţia mobilizare la nivel internaţional pentru reconstrucţia patrimoniului capitalei libaneze, notează AFP.

Aceste cifre au rezultat în urma unei evaluări conduse de directorul general al antichităţilor din Ministerul libanez al Culturii Sarkis el-Khoury, citat într-un comunicat al UNESCO. 

În total, "cel puţin 8.000 de clădiri" au fost distruse, mare parte în cartierele istorice Gemmayze şi Mar Mikhaël, potrivit lui Khoury, care face apel la lucrări "de urgenţă" pentru a evita ca ploile de toamnă să nu distrugă şi mai mult clădirile avariate. 

Exploziile au avut şi "un impact asupra marilor muzee, precum Muzeul Naţional din Beirut, Muzeul Sursock şi Muzeul de Arheologie al Universităţii americane din Beirut, precum şi asupra spaţiilor culturale, galeriilor şi siturilor religioase", precizează comunicatul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările