Destinul european al Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opiniile în cadrul UE diferă, remarcă experţii ucraineni.

La Strasbourg a avut loc prima audiere consacrată acordului privind statutul de membru asociat al Ucrainei la Uniunea Europeană (UE). Raportul care recomandă sprijinirea integrării Kievului a fost elaborat la începutul lunii august, atunci când Iulia Timoşenko, fostul premier ucrainean, era arestată, fapt ce a atras critici puternice în Vest.

În prezent, opiniile în cadrul UE diferă, remarcă experţii ucraineni. În opinia lor, Rusia a intrat pe ascuns joc. Formal, aceasta e o chestiune de rutină: Parlamentul European va transmite Consiliului European şi Comisiei Europene recomandările privind apropierea de Ucraina. Apoi, înainte de 21 septembrie, deputaţii europeni pot aduce corecturi, sugestii şi clarificări documentului. Votul va avea loc în noiembrie. Dacă totul merge fără complicaţii şi scandaluri, negocierile paralele pentru crearea unei zone de liber schimb între Ucraina şi UE ar putea fi finalizate până la sfârşitul acestei lunii.

Konstantin Bondarenko, directorul Institutului de politică, susţine că în Europa există două poziţii de putere egală. „O parte din statele membre, în frunte cu Polonia, crede că integrarea europeană a Ucrainei nu trebuie respinsă, deoarece este singurul instrument de influenţă asupra guvernului de la Kiev pentru a merge pe calea democratică", declară Bondareko. O altă parte, în frunte cu Franţa, susţine politologul, are o opinie opusă, susţinând că Ucraina nu este încă pregătită să înceapă acest proces.

Executivul de la Kiev spune că Franţa joacă în favoarea Moscovei, deoarece în cazul în care este refuzată de UE, Ucraina s-ar putea reorienta spre integrarea în cadrul structurilor CSI, în special în sânul Uniunii vamale Rusia, Belarus, Kazahstan. Vladimir Zastava, de la Institutul Gorşenin, recunoaşte că Rusia este interesată cel puţin să întârzie punerea în aplicare a planurilor pentru aderarea la E a Ucrainei. Şi răcirea relaţiilor politice dintre Moscova şi Kiev, ameninţările comerciale reciproce şi conflictul gazier recent sunt rezultatul reacţiei Rusiei la refuzul Ucrainei de a renunţa la aderarea la UE, estimează expertul. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite