Desfăşurări de trupe şi arme la graniţa cu Ucraina: G7 şi şeful diplomaţiei europene solicită Rusiei să înceteze „provocările” şi să „dezascaladeze” tensiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Miniştrii de Externe ai celor mai dezvoltate şapte state ale lumii (G7) şi şeful diplomaţiei europene au îndemnat luni Rusia să pună capăt „provocărilor” sale şi să se angajeze în „dezescaladare” la frontiera cu Ucraina, unde şi-a concentrat trupe, transmite AFP.

„Lansăm un apel Rusiei să pună capăt provocărilor şi să treacă imediat la o dezescaladare a tensiunilor conform obligaţiile sale internaţionale”, au declarat cei opt oficiali de rang înalt într-un comunicat comun publicat în ajunul întrevederilor la sediul NATO de la Bruxelles cu privire la problema ruso-ucraineană.

„Aceste mişcări de trupe pe scară largă, care au loc fără o notificare prealabilă, constituie o ameninţare şi un factor de destabilizare”, au subliniat ei, solicitând, de asemenea, Moscovei „transparenţă” în ceea ce priveşte mişcările militare, aşa cum şi-a luat angajamentul la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Ei au reafirmat „sprijinul de neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele ei recunoscute internaţional” şi au salutat „reţinerea Ucrainei” în noile tensiuni, notează AFP.

Ucraina afirmă că Rusia a mobilizat 85.000 de militari în apropiere de frontierele sale de est şi sud şi se teme că Moscova caută un pretext pentru a lansa o nouă agresiune militară.

De cealaltă parte, oficialii ruşi de rangul doi susţin la canalele de propagandă de la Moscova că Ucraina va provoca un incident în Donbas ce va determina armata rusă să intervină în sprijinul etnicilor ruşi din această regiune aflat de şapte ani în război.

Statele Unite au avertizat duminică Rusia că se va confrunta cu „consecinţe” dacă va ataca Ucraina.

Războiul din Donbas, purtat între separatiştii proruşi din regiune şi armata ucraineană, a început în aprilie 2014, la nici o lună de la anexarea Crimeei de către Rusia. Cele două acte au survenit în urma unei revoluţii prooccidentale în Ucraina soldate cu fuga preşedintelui prorus Viktor Ianukovici în Rusia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite