Descurajarea credibilă americană împotriva terorismului: capturat viu sau mort!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abu Bakr Al Baghdadi
Abu Bakr Al Baghdadi

Statele Unite au reuşit să introducă un nou model de comportament care să se constituie şi într-o descurajare credibilă pentru orice terorist.

Operaţiunea împotriva lui Abu Bakr Al Baghdadi a consolidat activitatea anterioară şi capturarea / executarea lui Osama bin Laden dar şi executarea, cu ajutorul dronelor înarmate, a unor lideri terorişti în Siria, Irak, Afganistan, Yemen, Magrebul Islamic au creat deja modelul capturării sau executării teroriştilor de calibru în operaţiuni fără ieşire pentru liderii de această factură.

Paradisurile sigure pentru terorişti schimbate cu comandamentul search and kill

Închisorile de la Guantanamo şi Abu Ghraib, ba chiar şi celebrele şi mult criticatele programe de capturare, extragere şi transfer – rendition programs – au conturat un tablou înfricoşător şi menit să elimine orice atracţie pentru terorism, deşi nu descurajează radicalizarea şi motivaţiile teroriste jihadiste, care trec dincolo de perspectivele de chin, captură şi execuţie a teroriştilor în viaţa lor fizică, totul în aşteptarea unei vieţi de huzur dincolo de moarte.

Trebuie să ne amintim că, înainte de 11 septembrie, existenţa unor paradisuri sigure pentru terorism era o realitate. Abu Nidal trăia în Baghdad, sub protecţia lui Saddam Hussein, talibanii îi ocroteau pe cei din Al Qaeda lui Osama bin Laden iar accesul în peşterile zonei paştune dintre Afganistan şi Pakistan era aproape imposibilă. Azi utilizarea instrumentarului de identificare a accesului la comunicaţiile electronice, relocarea interesului şi atenţiei pentru sursele umane infiltrate tradiţional în interiorul organizaţiilor teroriste şi convingerea apropiaţilor şi familiei unor lideri terorişti au dat roade de fiecare dată.

Nu mai există impunitate pentru terorism, nu mai există zonă sigură şi, chiar dacă ţintele cele mai importante şi mai valoroase sunt vânate ani la rând, şi după 5 ani sunt capturate şi ajung în faţa justiţiei, sau îşi pierd viaţa. Este interesantă şi abordarea terorismului prin ordinele executive ale preşedinţilor succesivi ai SUA, care indică captura sau uciderea ţintelor, dacă acestea nu pot fi capturate, opun rezistenţă sau devine prea periculoasă reţinerea lor.

E o abordare tactică relevantă şi transmite, de asemenea, un mesaj major de descurajare. Nu poţi scăpa, acesta este mesajul. Nu ajungi să-ţi trăieşti viaţa într-o închisoare occidentală modernă dacă faci terorism, ci ajungi în structuri înfricoşătoare prin poveştile (şi realităţile) legate de tortura prin simularea înecului sau prin plasarea în zone unde drepturile omului nu sunt respectate.

Dacă procedura a fost infirmată şi exclusă juridic în SUA, imagologia aferentă joacă un rol important pentru oamenii obişnuiţi care evită să fie asociaţi sau să fie consideraţi complici ai teroriştilor, fapt ce îngreunează şi mai mult viaţa celor care trec peste aceste limitări din convingere şi credinţă de natură jihadistă.

Învăţămintele vânării lui Al Baghdadi

Învăţămintele capturării lui Al Baghdadi sunt şi mai importante. Acesta trăia, alături de soţiile sale, îmbrăcaţi în veste explozibile pentru a nu fi capturaţi în viaţă. Mai mult, întreaga relatare romanţată şi colorată făcută de către preşedintele american Donald Trump a avut drept scop să trimită în derizoriu şi să radă din memoria colectivă imaginea de erou sau martir al Islamului atribuită lui Baghdadi, prins cu spatele la capătul tunelului, care şi-a folosit copiii drept scuturi umane şi care s-a aruncat în aer alături de ei din frica de a nu fi capturat.

Toată creionarea fricii, a laşităţii şi a impotenţei lui Baghdadi au avut această valoare de întrebuinţare imagologică, o opţiune care face parte din aceeaşi serie a descurajării credibile a teroriştilor şi a celor atraşi de terorism şi jihadism, viitori terorişti.

Şi imaginea liderului care era responsabil de viaţa şi de moartea prizonierilor şi a oamenilor obişnuiţi din spaţiul Califatului sau din Occident şi care intră în panică, e hăituit de câini şi prins în capcana unei găuri de şarpe în care s-a ascuns ca să scape repetă celebra imagine a adăpostului subteran în care se afla Saddam Hussein când a fost capturat. Imaginea bărboasă, neîngrijită, speriată care s-a regăsit ulterior pe eşafod, în spânzurătoare, nu este egalată pentru acest tip de învăţăminte şi precedente decât de cea a lui Ossama bin Laden capturat şi ucis la el în pat deşi se afla într-o zonă care, altfel, ar fi fost sigură, lângă o unitate militară din Pakistan, intangibilă pentru trupele speciale ale SUA.

Şi locaţia unde a fost capturat Al Baghdadi, lângă frontiera cu Turcia în zona de Nord-Est a Siriei, Idlib, între radicalii opoziţiei siriene şi între triburile turcomane şi arabe, a mai spulberat un mit, cel al bravurii şi apărării până la ultima picătură de sânge a celebrului Califat al Daesh/autointitulat Stat Islamic. În timp ce oamenii săi mureau la graniţa irakiano-siriană unde se afla ultima palmă de pământ controlat direct de ISIS, în martie, Al Baghdadi era la câteva sute de kilometri distanţă, în siguranţă.

După ISIS şi Al Qaeda. Noile organizaţii, digitalizarea, dezintegrarea fizică a reţelelor teroriste.

Mitul teritoriului controlat de către o organizaţie teroristă, cât Marea Britanie la punctul său de maxim de dezvoltare, mitul celei mai bogate organizaţii teroriste s-a spulberat peste noapte. Iar teroriştii din ISIS s-au scufundat şi s-au ascuns adânc în interiorul societăţii sunnite reaşezându-se pe bazele structurilor în reţea teroriste clasice ale ISIS, cu atât mai mult acum, după moartea lui Al Baghdadi.

Interesantă este reacţia jihadiştilor globali din francizele tip Stata Islamic de jur împrejurul lumii, odată cu moartea lui Al Baghdadi: vom avea o intrare şi mai adâncă a responsabililor acestei organizaţii în subteranele societăţii, ascunzându-se, sau vor declanşa o suită de atacuri teroriste de răzbunare în Occident? Fuga sau răzbunarea e alegerea? După uciderea lui Bin Laden, Al Qaeda a dispărut total ca brand, iar francizele teroriste au migrat către Stat Islamic.

Astăzi nu mai există alternative, acum, la moartea lui Al Baghdadi. Fireşte, există un succesor, dar şi în cazul Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri este invizibil şi complet absent după ce a preluat succesiunea, în timp ce fiul lu Bin Laden, Hamza bin Laden, a fost ucis acum o lună şi jumătate după acţiuni în care doar profera diatribe la adresa SUA fără a avea acţiuni teroriste sau organizatorice relevante. Cam aceasta ar fi şi soarta posibilă a noului lidership al ISIS, cu intrarea în conservare a reţelelor existente şi intrarea definitivă în uitare a celei mai terifiante organizaţii teroriste a lumii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite