Descoperire macabră în Irak: 400 de cadavre au fost găsite în gropi comune într-un fost bastion jihadist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe gropi comune, cu „nu mai puţin de 400 de cadavre“, au fost descoperite în apropiere de localitatea irakiană Hawija, un bastion jihadist recucerit din mâinile grupării Statul Islamic la începutul lunii octombrie. Anunţul a fost făcut sâmbătă de guvernatorul provinciei Kirkuk, situată la nord de Bagdad, relevă „Le Point“.

Trupurile au fost găsite „la baza militară de la al-Bakara“, aflată la 3 kilometri sud-vest de Hawija, „din care Statul Islamic făcuse un loc pentru execuţii“', a declarat Rakan Said, numit în funcţie după demiterea guvernatorului kurd al provinciei Kirkuk, bogată în petrol şi preluată de forţele guvernamentale din mâinile kurzilor.

Potrivit lui, „nu mai puţin de 400 de persoane au fost executate acolo, unele în uniforme roşii de condamnaţi la moarte, iar altele în haine civile“.

image

Foto AFP

În 2014, după o intervenţie-fulger, jihadiştii au cucerit aproape o treime din teritoriul irakian şi aproape o jumătate din Siria, proclamând un „califat“ în aceste zone. Acum, Statul Islamic a fost învins aproape în totalitate în aceste regiuni.

Pe măsură ce au înaintat, forţele irakiene au descoperit zeci de gropi comune, cu sute de cadavre, în diferite regiuni din Irak.

Gropile comune de la al-Bakara au fost descoperite „datorită mărturiilor unor localnici“, a afirmat generalul Mortada al-Louaibi, explicând că oamenii au stat de vorbă pe îndelete cu  forţele guvernamentale.

Un localnic pe nume Saad Abbas a povestit pentru France-Presse că, „în cei trei ani de ocupaţie a Statului Islamic, jihadiştii plecau cu prizonieri în maşini“ în zona respectivă, iar apoi „îi împuşcau, îi aruncau în pământ sau le ardeau trupurile“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite