Democraţia, în recesiune? Ştefan Josan (Freedom House): „Criza a exacerbat disparităţile economice şi a accentuat instabilitatea politică în lume”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Josan, Coordonator de proiecte la Freedom House România  Sursa Foto: Ştefan Josan
Ştefan Josan, Coordonator de proiecte la Freedom House România  Sursa Foto: Ştefan Josan

În ultimii 15 ani, ”Libertatea în Lume” a fost doar în declin, iar în 2020 diferenţa dintre ţările care au înregistrat îmbunătăţiri şi cele care au regresat este cea mai mare din 2006 încoace, scorul agregat deteriorându-se în 45 din 195 de ţări şi teritorii, a subliniat Ştefan Josan, într-un scurt dialog pe tema raportului Freedom House privind starea democraţiei în lume.

”Absenţa unui leadership global şi a solidarizării a cauzat divizarea comunităţii internaţionale. Mai mult, stimularea neîncrederii în instituţiile statului de însuşi succesorul celor care erau numiţi până nu demult ”Lider al lumii libere”, nu a făcut decât să vulnerabilizeze şi mai mult normele civice şi valorile democratice la scară globală. Corupţia politică şi conflictele de interese, guvernarea obscură şi politicile asertive privind migranţii au coborât SUA în clasament cu 11 puncte în ultimii 10 ani, ajungând la 84 din scorul agregat maximal de 100. Curentele populiste au căpătat amploare, iar statele autocratice au căutat să acrediteze ideea că democraţiile (n.a. Occidentul) sunt ineficiente în contracararea pandemiei. Evident, deciziile prin compromis şi consens sunt mai greu de luat decât deciziile autoritare. Transparenţa – element esenţial al guvernanţei democratice – a fost puternic afectată în 2020. Vicierea informaţiilor despre evoluţia Covid-19 de către şefi de state sau de guverne din SUA, Brazilia, Iran, Belarus, Nicaragua, Turkmenistan etc. au produs confuzie şi au politizat pandemia (n.a. retragerea SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii)”, a declarat Ştefan Josan, coodonator de proiecte la Freedom House România.

Potrivit acestuia, pe lângă virus, China a exportat dezinformare, tactici anti-democratice, coerciţie financiară şi intimidare fizică.

”Separat sau însumate, acestea au erodat instituţii, au alterat norme şi respectul pentru drepturile omului în numeroase ţări, calomniind alţi actori (n.a. Italia, UE, SUA). Datorită unor eforturi zeloase, China a obstrucţionat informaţiile referitoare la originea virusului, astfel încât astăzi nu se mai vorbeşte despre epicentrul iniţial - Wuhan, ci despre tulpina britanică, braziliană, sud-africană, etc. Adesea, Partidul Comunist Chinez a prezentat, în spiritu-i propagandistic care-l caracterizează, vânzările de echipamente şi medicamente drept donaţii, antagonizând vectorii geopolitici din multe ţări. Practica de monitorizare intruzivă a populaţiei la scară largă în China, (n.a. starea sănătăţii, comportament, preferinţe), sub pretextul culegerii de infromaţii pentru combaterea Covid-19, a contaminat multe regimuri autoritariste să abuzeze de supravegherea cetăţenilor proprii. Toate acestea au descalificat China, plasând-o în categoria „worst of the worst” cu un scor agregat de doar 9 puncte din maximum de 100”, a adăugat expertul Freedom House România.

83% din populaţia Europei trăiesc într-o ţară liberă, în timp ce în Americi 65%.

”Cu un scor agregat de 83 din 100 posibile, România se califică la categoria ţară liberă, pe când Moldova apare la categoria ţărilor parţial libere, cifrând 61 din 100. Chiar dacă Macedonia de Nord încă se află în categoria ţărilor parţial libere cu un scor de 66 din 100, (candidat la aderarea la Uniunea Europeană), Macedonia este la doar trei puncte diferenţă faţă de Ungaria, stat membru UE. Indicele democraţiei a continuat să scadă în Ungaria şi în 2020, după ce Prim-Ministrul a abuzat de restricţiile inerente pandemiei, însuşindu-şi puteri excesive şi dreptul de a guverna prin decret”, a adăugat Ştefan Josan.

Acesta a mai spus că premierul ungar Viktor  Orban a împiedicat vocile critice, în special în mediul online, şi a restrâns considerabil drepturile politice în mod deliberat şi nejustificat, tăind finanţările către municipiile conduse de către opoziţie şi amendând constituţia.

În Bulgaria, protestatarii continuă, sacadat, să-şi manifeste dezaprobarea faţă de corupţia endemică (scor 78 din 100). Cu un scor agregat de 100 din 100, cele mai libere ţări sunt, Finlanda, Norvegia şi Suedia.

”Preocupată să nu devină partenerul junior al alianţei (China-Rusia), Rusia a concurat pentru întâietate prezentându-se drept salvator în lume (e.g. Italia martie 2020, SUA aprilie 2020) atât prin echipamente de protecţie anti Covid-19, cât şi prin vaccin. Neglijind gestionarea catastrofică a epidemiei la nivel domestic, echipamentele donate au fost nefolositoare sau ineficiente, mai degrabă folosite ca instrument de propagandă. Coalizarea Kremlinului cu regimuri cleptocratice a intimidat şi oprimat cei mai de seamă activişti civici şi protestatari (n.a. Navalny, Tihanovskaia), iar UE a făcut uz, pentru prima dată, de Actul Magnitsky prin care sancţionează indivizi străini care încalcă flagrant drepturile omului”, a subliniat Ştefan Josan.

Rusia prezintă un ”regim autoritar consolidat”, cu un scor de 20 din 100, puterea fiind concentrată în mâinile unui grup restrâns din jurul preşedintelui, alegerile – mimate, iar mass-media – aservită.

Proteste pro-democraţie şi bună-guvernanţă au fost reprimate în peste 23 de state şi teritorii, regimurile opresive beneficiind de impunitate şi de atenţia distrasă de către pandemie a comunităţii internaţionale. În timp ce protestele din Chile şi Sudan au izbutit, gestionarea lacunară a epidemiei şi asuprirea criticilor de către Narendra Modi a retrogradat India la categoria ţărilor ‘Parţial libere’. Considerând populaţia Indiei de 1,3 mlrd oameni (devansată doar de China), numărul celor care trăiesc într-o ţară ‘Liberă’ a ajuns la cea mai mică proporţie de după 1995, adică sub 20% din populaţia globului. De asemenea, dictatori ca cei din Belarus, Venezuela, Cambodgia au decimat spiritul critic şi contestatar, uzurpând puterea în stat, motivând restrângerea libertăţilor de exigenţele pandemice atunci când au aplicat executări extrajudiciare, detenţii arbitrare, dispariţii forţate sau au fraudat alegeri. Pentru aceste ţări, democraţia rămâne o aspiraţie îndepărtată.

Citeşte analiza completă pe freedomhouse.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite