De ce Turcia este atât de şovăielnică în implicarea armată împotriva Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia nu a fost dornică să intervină în lupta din oraşul sirian de la graniţă, Kobani. Printre aliaţi s-a instalat frustrarea şi astfel a fost dezvăluit un profund dezacord între aliaţi cu privire la modul de combatere a grupului extremist Statul Islamic (SI).

Sub conducerea preşedintelui  Recep Tayyip Erdogan, Turcia a menţinut un rol pasiv în conflictul cu SI, în timp ce atacurile aeriene ale SUA asupra oraşului sirian Kobani şi asupra împrejurimilor lui au făcut ravagii, notează „Business Insider“.

Turcia are câteva motive să nu intervină în conflictul din Kobani. În primul rând, este vorba de sfada locală cu Partidul Muncitoresc Kurd (PKK), care are legături cu miliţiile aflate sub atacul forţelor Statului Islamic. PKK este clasificat de SUA drept organizaţie teroristă. Deşi acum kurzii sunt implicaţi în discuţii de pace cu guvernul turc, conflictul vechi de 30 de ani nu poate fi uitat atât de uşor.

Atunci când secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby a deplâns lipsa partenerilor pe teren din Siria, ar fi trebuit să spună că: „Nu avem niciun partener eficient la sol care să fie pe placul turcilor“, sugerează Garrett Khoury, directorul de cercetare al Proiectului Estic.

Suntem blocaţi în situaţia asta ciudată din cauză că Unităţile de Protejare a Poporului (YPG), care reprezintă principala forţă kurdă din Siria, au legătură cu PKK, care a fost desemnat organizaţie teroristă de SUA şi Turcia din cauza conflictului vechi de 30 de ani cu Turcia“, explică Khoury.

Cel de-al doilea motiv al refuzului Turciei de a se implica într-o luptă împotriva SI este că-şi doreşte ca SUA să se implice în detronarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad. După mai mult de trei ani de război civil în Siria, SUA încă nu doreşte să facă acest pas.

Însă guvernul turc consideră că se va intra în acelaşi cerc vicios, dacă SI este înfrânt: Al-Assad va promova dezvoltarea grupurilor extremiste, protejându-şi astfel puterea, în timp ce grupările vor reprezenta o ameninţare la adresa Occidentului.

Este clar că avansul SI în Kobani este o problemă serioasă, mai ales pe fondul instabilităţii sociale a kurzilor din Turcia. Dar este la fel de clar că guvernul Turciei are cel mai mult de pierdut în situaţia asta, iar răspunsul lor de până acum a fost să nu se implice direct în lupte. Acest lucru ar trebui să ne spună ceva despre ameninţările pe care le resimt cu adevărat turcii. Dar şi despre cât de îngrijoraţi ar trebui să fie americanii despre aruncarea cu capul înainte“, explică Ian Bremmer, preşedintele Grupului Eurasia, pentru „Business Insider“.

Senatorii americani John McCain şi Lindsey Graham, doi dintre cei mai frecvenţi critici ai politicii externe a administraţiei Obama, sunt de părere că refuzul Turciei de a se implica de partea cetăţenilor sirieni din Kobani nu reflectă realitatea de pe teren. Adică şi SI şi Al-Assad trebuie învinşi pentru ca situaţia în regiune să se schimbe fundamental.

Suntem încrezători că dacă preşedintele Barack Obama ar fi adoptat o strategie împotriva lui Al-Assad, dar şi împotriva SI, ar fi avut o susţinere semnificativă din partea partenerilor noştri regionali, inclusiv implicare armată din partea Turciei, care este foarte importantă pentru o reuşită“, au declarat senatorii McCain şi Graham pentru „Business Insider“

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite