VIDEO De ce au dat foc turcii Istanbulului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O manifestaţie ecologistă, declanşată în urmă cu o săptămână la Istanbul, s-a transformat într-o mişcare anti-guvernamentală de proporţii ce s-a extins în aproape toată ţara.

Zeci de răniţi şi aproape 1700 de persoane arestate. Acesta este bilanţul după  două zile de confruntări violente cu poliţia în numeroase oraşe ale Turciei, unde o manifestaţie împotriva planurilor de renunţare la un parc din Istanbul, începută în urmă cu o săptămână, s-a transformat într-o mişcare antiguvernamentală de proporţii. Sute de protestatari au rămas duminică în Piaţa Taksim din Istanbul, unde au avut loc cele mai crunte violenţe.

 Ieri după-amiază, poliţia turcă a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa aproximativ 1.000 de manifestanţi adunaţi la Ankara. Forţele de ordine au intervenit în timp ce protestatarii se îndreptau spre biroul premierului Recep Tayyip Erdogan. În total, în zilele precedente au fost răniţi 26 de agenţi de poliţie şi 53 de civili, o persoană fiind în stare gravă, potrivit unui bilanţ
oficial.

Totul a început de la un plan al autorităţilor de a reconstitui o veche cazarmă din perioada Imperiului Otoman, pentru care ar fi nevoie de distrugerea micului Parc Gezi  din celebra Piaţă Taksim din Istanbul. Câteva sute de manifestanţi ecologişti s-au luat la harţă cu poliţia, conflictul degenerînd după ce poliţia a recurs la gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Mobilizaţi pe internet, mii de oameni au ieşit pe străzi în aproape 50 de oraşe, de data aceasta oamenii protestând la adresa politicii guvernului, înclusiv la Ankara, Izmir sau Antalya. Aşa s-a născut una dintre cele mai mari mişcări de contestare a guvernului islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere în Turcia din 2002.

Deşi Turcia nu a cunoscut criza economică prin care au trecut Europa şi SUA, venitul pe cap de locuitor triplându-se sub actuala conducere, premierul este acuzat că este prea autoritar şi că doreşte islamizarea societăţii turce, mai ales după recenta introducere a unei legi de restricţionare a consumului de alcool.

MĂRTURII ÎN EXCLUSIVITATE ALE UNUI JURNALIST TURC

Un tânăr jurnalist turc, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, de teama represaliilor, a povestit, în exclusivitate pentru „Adevărul“, despre intervenţia în forţă a poliţiei turce şi despre motivele care i-au scos pe oameni în stradă. Potrivit acestuia, forţele de intervenţie au fost folosit şi gaze chimice periculoase.

„Nu este vorba numai de parc. Parcul a devenit un simbol acum. Avem o Republică din 1923, iar din 2003 avem o antirepublică, un guvern islamist. Acesta este adevăratul motiv!“, ne-a declarat jurnalistul turc.

„Controlul Guvernului asupra vieţilor oamenilor a devenit insuportabil în ultima vreme. Statul, urmând o agendă conservatoare, a adoptat multe legi şi reglementări referitoare la avorturi, naşterea prin cezariană, vânzarea şi consumul de alcool, chiar şi culoarea rujului pe care o poartă stewardesele“, subliniază tânărul jurnalist.

Televiziunea Russia Today a dat publicităţii o imagine video în care un tanc al poliţiei intră în plin
într-un protestatar. Până la această oră se vorbeşte, din surse independente, despre doi morţi în rândul protestarilor, după ce au fost loviţi de tancuri, iar alţi zeci de oameni au fost răniţi de tunurile cu apă şi gazele chimice folosite de forţele de
ordine.

În faţa protestelor internaţionale venite inclusiv din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene, premierul turc a recunoscut că poliţia a acţionat uneori prea dur şi a ordonat o anchetă. Mai mult, Recep Tayyip Erdogan a declarat că este dispus să discute cu protestatarii, care îi cer demisia, dar se pare că nu există niciun lider al manifestanţilor.

„SULEYMAN MAGNIFICUL“, ÎNTRE PROTESTATARI

Printre manifestanţi, jurnaliştii l-au surprins pe actorul Halit Ergenc, care-l  interpretează pe sultanul Suleyman, în serialul „Suleyman Magnificul“. Indignat de duritatea cu care autorităţile au răspuns protestelor, Halit Ergenc a postat pe Facebook fotografii cu răniţi, sânge şi protestatari panicaţi. A venit cu soţia sa, iniţial cu măşti pe faţă, pentru a nu fi recunoscuţi, dar au fost imediat depistaţi de jurnalişti şi de manifestanţi, în Piaţa
Taksim.

Presa din ţară, controlată de stat sau aservită politic, refuză să mediatizeze evenimentele. Ultima speranţă rămâne unitatea din interiorul comunităţii, susţinută de solidaritatea ţărilor prietene. Pe Erdogan l-au ajuns, se pare, blestemele preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care îl acuză că îi ajută pe rebelii sirieni.

SOLIDARITATE ÎN EUROPA

Sute de oameni s-au adunat ieri în capitalele europene, în semn de solidaritate cu protestatarii turci care au luat cu asalt marile oraşe ale ţării, Istanbul, Ankara, Izmir. Ieri erau anunţate astfel de proteste de solidaritate organizate de comunităţile turce din Bruxelles, Madrid şi majoritatea oraşelor mari din Germania, dar şi din Moscova şi Bucureşti.

Românii, sfătuiţi să evite Istanbulul

Ministerul Afacerilor Externe a emis un avertisment de călătorie pentru cetăţenii români care se vor deplasa în Turcia. MAE a atenţionat că în zona central-turistică a Istanbulului au avut loc proteste, poliţia fiind nevoită să utilizeze tunuri de apă şi gaze lacrimogene. MAE le recomandă românilor care merg la Istanbul să evite zona centrală a oraşului (Taksim, Beyoglu, Harbiye, Besiktas), precum şi hotelurile aflate în această zonă, unde au avut, şi s-ar putea să mai aibă loc proteste.
 

Imaginea zilei în Turcia. Un protestatar e făcut KO de tunul cu apă al poliţiştilor

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite