Cel puţin 246 de morţi şi 2.500 de răniţi în Ecuador, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,8. A fost emisă o alertă de tsunami FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 246 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui cutremur cu o magnitudine de 7,8 care a avut loc pe coasta pacifică a Ecuadorului, relatează Reuters.

UPDATE 18 aprilie, 01.50 Vice-preşedintele Ecuadorului Jorge Glas a anunţat la televiziunea naţională că bilanţul morţilor a crescut la 246, şi este aşteptat să crească în condiţiile în care echipajele de urgenţă lucrează în continuare pentru a scoate victimele de sub dărâmături în unele regiuni ale ţării, conform CNN.

Glas a precizat şi că cel puţin 2.537 de persoane au fost rănite în urma seismului.

Ministerul de Interne al Ecuadorului a dispus, duminică seara, închiderea tuturor cluburilor de noapte din regiunile afectate de cutremur pentru următoarele 72 de ore.

UPDATE 22.30 Bilanţul violentului cutremur din Ecuador a crescut la 238 de morţi, a anunţat duminică Guvernul de la Quito prin intermediul unui comunicat oficial, relatează AP.

UPDATE 18.30 Cel puţin 233 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului înregistrat în Ecuador, potrivit celui mai recent bilanţ, ce a fost comunicat de preşedintele Rafael Correa, relatează AFP.

UPDATE 10.00 Cel puţin 77 de persoane au murit în cel mai puternic cutremur înregistrat în Ecuador în ultimele decenii, care a doborât clădiri, a avariat drumuri şi a provocat pagube pe o rază de sute de kilometri de la epicentru, în capitală şi alte oraşe importante, relatează AP.

Vicepreşedintele ecuadorian Jorge Glas a anunţat duminică că cel puţin 77 de persoane au murit, iar alte 500 au fost rănite în acest cutremur, care a avut loc sâmbătă seara la ora locală 18.58 (duminică, 2.58, ora României) în apropiere de Muisne, un oraş de pe coasta de nord.

Oraşul Pedernales, făcut una cu pământul

Gabriel Alcivar, primarul din Pedernales, un oraş cu 40.000 de locuitori, situat în apropierea epicentrului, a cerut autorităţilor să trimită utilaje şi să salvatori în localitate, în care zeci de clădiri au fost făcute una cu pământul, iar locuitori au fost prinşi sub dărâmături.

Primarul a declarat că jafuri au loc în acest haos, dar că autorităţile locale sunt prea ocupate să salveze vieţi ca să mai impună ordinea publică.

"Nu s-a surpat doar o casă, ci un întreg oraş", a subliniat Alcivar.

 Peste 10.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi pentru a oferi ajutor, însă Glas a anunţat că accesul în centrul "dezastrului" era îngreunat din cauza alunecărilor de teren.

Printre victime se află şi şoferul unui vehicul care s-a prăbuşit de pe un viaduct, la Guayaquil, cel mai populat oraş din ţară.

Baraje hidroelectrice şi oleoducte din această ţară membră OPEC au fost închise, ca măsură de precauţie, dar nu s-au raportat pagube până în prezent.

Preşedintele Rafael Correa, care se află la Roma, după ce a participat la conferinţă la Vatican vineri, i-a îndemnat pe ecuadorieni să fie puternici, iar autorităţile să monitorizeze evoluţia. El a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că a semnat un decret prin care a instituit o stare de urgenţă la nivel naţional şi că poate ajunge înapoi în Ecuador cel mai devreme duminică după-amiaza. El a scris că există "zeci de morţi" în urma cutremurului.

Vicepreşedintele Jorge Glas anunţa în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un discurs televizat, că potrivit unor informaţii preliminare 41 de persoane au fost raportate moarte în oraşele Manta, Portoviejo şi Guayaquil - toate aflate la sute de kilometri de epicentrul cutremurului, care a avut loc imediat după miezul nopţii.

Este cel mai puternic seism înregistrat în Ecuador din 1979 şi până în prezent, a precizat Glas.

Pe reţelele de socializare sunt postate imagini cu case transformate în mormane de moloz, cu acoperişul unui centru comercial distrus şi rafuri care se zguduie în mod violent într-un supermarket.

La Manta, aeroportul a fost închis după ce turnul de control s-a surpat, rănind un controlor aerian şi un paznic.

În capitală, Quito, oamenii au ieşit în fugă pe străzi, de teamă, în timpul cutremurului. Seismul a doborât stâlpi electrici în mai multe cartiere, iar şase case s-au surpat.

Însă, după câteva ore, situaţia părea sub control, iar alimentarea cu energie electrică a fost restabilită, a anunţat primarul din Quito Mauricio Rodas.

UPDATE 9.30 Cel puţin 41 de persoane au murit în urma cutremurului.

Bilanţul urmează să crească, au avertizat autorităţile duminică, în timp ce echipe de salvatori căutau supravieţuitori în zona puţin populată a unor porturi pescăreşti şi plaje turistice a epicentrului seismului, cu magnitudinea de 7,8.


Seismul a produs „pagube considerabile” în Guayaquil, cel mai mare oraş din Ecuador, iar autorităţile au recomandat populaţiei să părăsească zonele de coastă de teama unui val tsunami.

Cutremurul s-a simţit şi în capitala Quito, la sute de kilometri de epicentru, iar locuitorii oraşului au ieşit, speriaţi, pe străzi.

„Pe baza informaţiilor preliminare, sunt 16 morţi în Portoviejo, 10 în Manta şi doi în provincua Guayas. Continuăm să primim informaţii”, a declarat vicepreşedintele Ecuadorului, Jorge Glas.

Seismul s-a produs la ora locală 20, la o adâncime de 20 de kilometri. 

Pe reţelele sociale circulă fotografii cu un pod prăbuşit în Guyaquil şi un turn de control prăbuşit la aeroportul din Manta.

image

FOTO Twitter @natashafatah

Părţi din capitala Quito au rămas fără curent electric iar media din Ecuador a prezentat imagini cu pereţii crăpaţi ai unor centre comerciale. La această oră, alimentarea cu energie electrică a fost reluată în tot oraşul.

Şi în Peru, ţară vecină cu Ecuadorul, a fost emisă o alertă de tsunami.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite