FOTO VIDEO Cel puţin 407 morţi şi peste 6.700 de răniţi în urma unui cutremur de 7,2 la graniţa dintre Iran şi Irak

FOTO VIDEO Cel puţin 407 morţi şi peste 6.700 de răniţi în urma unui cutremur de 7,2 la graniţa dintre Iran şi Irak

FOTO AFP

Cel puţin 407 persoane au murit şi peste 6.700 au fost rănite în urma cutremurului cu magnitudine 7,3 care a avut loc duminică la graniţa dintre Iran şi Irak, relatează presa internaţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 17.50 Ultimul bilanţ al victimelor anunţat de autorităţi este de 407 morţi şi .4700 de răniţi, transmite AP, potrivit news.ro. Bilanţul anterior anunţa 348 de morţi. 
 
Papa Francisc a spus că se roagă pentru victimele cutremurului de la graniţa dintre Iran şi Irak. Suveranul Pontif a transmis două mesaje de condoleanţe prin intermediul secretarului de stat al Vaticanului.
 
UPDATE 14.30 Bilanţul a crescut la 348 de morţi şi aproximativ 6.500 de răniţi. De asemenea, au fost înregistrate peste 100 de replici, potrivit oficialilor iranieni. 
 
Cutremurul cu magnitudinea de 7,3 a provocat pagube însemnate barajului din Darbandikhan, pe râul Diyala din Irak. Pe barajul terminat în anul 1961 au apărut crăpături orizontale şi verticale, potrivit AP. 
 
UPDATE 11.30 Peste 330 de oameni au murit în Iran şi în Irak în urma cutremurului, iar echipele de salvatori duc o luptă contracronometru pentru a sava supravieţuitorii prinşi sub dărâmături. Numărul răniţilor a crescut la 2.500. 
 
UPDATE 08.40 Cel puţin 207 persoane au murit în unul dintre cele mai puternice cutremure din acest an şi peste 1.700 de oameni au fost răniţi. Cele mai multe victime au fost înregistrate în provincia iraniană Kermanshah. Potrivit salvatorilor, în jur de 70.000 de oameni au nevoie de adăpost după pagubele produse de seism. 
 
UPDATE 07.20 Ultimul bilanţ arată că cel puţin 164 de persoane au murit şi alte 850 au fost rănite, potrivit Press TV. 
 
Cutremurul a avut epicentrul la 32 de kilometri de oraşul irakian Halabja, la o adâncime de 33,9 kilometri.
 
Behman Saeedi, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Managementul Dezastrelor Naţionale din Iran, a declarat că cel puţin 141 de persoane au murit în urma seismului iar peste 850 au fost rănite.
 
Peste 97 dintre victime sunt din oraşul iranian Sarpol-e Zahab, aflat la 15 kilometri de graniţa cu Irak. Aici, principalul spital a fost aproape distrus, iar sutele de victime sunt tratate cu dificultate.
 
Mai multe moschei din Bagdad, capitala irakiană, difuzează rugăciuni la difuzoare.  
 
Potrivit USGS, cutremurul a avut o magnitudine de 7,3, în timp ce oficiali irakieni raportează că ar fi avut o magnitudine de 6,5, cu epicentrul în oraşul Penjwin.
 
 
Mai multe oraşe din Iran şi Irak au rămas fără electricitate, iar frica de replici a scos sute de oameni din ambele ţări pe stradă şi în parcuri.
 
Postul iranian IRINN a anunţat că echipe de salvare au fost trimise în vestul ţării.
 
„În cel puţin opt localităţi s-au produs daune, iar în altele s-au întrerupt comunicaţiile", a declarat un oficial.
 
Cutremurul a fost resimţit şi în oraşul Diyarbakir din Turcia, însă deocamdată nu s-au raportat pagube sau victime.
 
Preşedintele turc al Semilunii Roşii, Kerem Kinik, a scris pe Twitter că a strâns 3.000 de corturi şi radiatoare, 10.000 de paturi şi pături şi le-a dus spre graniţa cu Irak.
 
„Ne coordonăm cu membrii iranieni şi irakieni din Semiluna Roşie şi ne pregătim să facem livrări dintr-un depozit” a declarat acesta.
 
Presa din Israel a scris că seismul a fost resimţit şi în mai multe părţi din ţară.

citeste totul despre: