Cum este văzută criza din Venezuela de liderii de stat din America Latină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, politician tot mai contestat în ţara sa. FOTO: Reuters
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, politician tot mai contestat în ţara sa. FOTO: Reuters

În ultima săptămână opoziţia din Venezuela este în stradă, iar conducerea de la Caracas alege varianta reprimării celor care contestă puterea. Preşedintele Nicolas Maduro a invocat legitimitatea sa electorală refuzând orice posibil dialog cu protestatarii. Acesta denunţă încercarea unei lovituri de stat şi acuză Statele Unite că aprind spiritele.

Membrii Alianţei Bolivariene pentru America (ALBA), formaţiunea realizată în timpul lui Hugo Chavez, l-au susţinut unanim pe Maduro.

„Ştim foarte bine ceea ce se întâmplă în Venezuela. Violenţa vine din partea dreptei fasciste”, a declarat pe 14 februarie preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa. De asemenea, Cuba, Argentina, Bolivia şi Nicaragua au criticat încercările de puci ale opoziţiei din Venezuela, sprijinită de Statele Unite, potrivit trimisului special la Caracas al cotidianului „Le Monde”, Marie Delcas

Preşedintele rus Vladimir Putin, precum şi omologii săi din Iran şi Siria, Hassan Rohani, respectiv Bashar Al-Assad, sunt susţinători ai discursului oficial al conducerii de la Caracas, de criticare al imperialismului.

Secretarul de stat american, John Kerry, consideră că acţiunile forţelor guvernamentale din 21 februarie drept „inadmisibile”, în urma intervenţiei violente autorităţilor pentru reprimarea manifestanţilor. De asemenea, administraţia de la Casa Albă cere eliberarea opozantului Leopoldo Lopez, ţinut prizonier începând cu 19 februarie.

Preşedintele Venezuelei a declarat vineri că este gata să înceapă cu dialog cu liderul american Barack Obama şi să restabilească „bunele” relaţii diplomatice.

Pe de altă parte, state precum Chile, Peru, Columbia şi Panama au condamnat violenţele din rândul ambelor părţi aflate în conflict în Venezuela, cerând începere imediată a dialogului între partide. Acest abordare prudentă a ţărilor sud-americane enumerate mai sus l-a nemulţumit pe Maduro, liderul de la Caracas spunând de omologul său columbian, Juan Manuel Santos, că este un „mincinos şi un insolent”.

Maduro a explicat comportamentul politic al lui Santos din prisma apartenenţei sale la dreapta latino-americană: „Dreapta latino-americană a cedat în faţa presiunilor de la Washington şi s-a aliat împotriva Venezuelei”, a punctat preşedintele Venezuelei.

Cea mai mare ţară din America de Sud, Brazilia, nu s-a pronunţat până în acest moment în ceea ce priveşte situaţia delicată a Venezuelei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite