Cum au transportat spionii britanici secrete despre noul bombardier strategic al lui Putin într-o pungă cu ceai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tupolev TU-160 FOTO EPA-EFE
Tupolev TU-160 FOTO EPA-EFE

Spionii britanici au transportat secrete strategice de apărare ale Rusiei într-o pungă de ceai, la bordul unui bombardier supersonic care mergea în Venezuela, potrivit Daily Mail.

În ceea ce pare mai degrabă o intrigă din romanele cu spioni decât o operaţiune secretă, serviciul MI6 al Marii Britanii ar fi pus la cale acest plan cu agenţia americană CIA şi Mossadul din Israel.

Presupusul scop ar fi fost să obţină informaţii despre cea mai nouă versiune a bombardierului strategic Tupolev Tu-160 (Blackjack), despre care se temeau că ar putea deveni o ţintă greu de găsit pentru interceptori, în cazul unui potenţial conflict. 

După ce au găsit un informator, agenţii MI6 ar fi ascuns datele importante despre modernizări într-un pachet de frunze de ceai, pentru a le scoate din Rusia fără prezenţa unor spioni în ţară. Nu este dezvăluit însă dacă secretele erau stocate pe un dispozitiv electronic. Secretele ar fi trebuit să fie apoi predate serviciilor de intelligence.

Punga de ceai a ajuns cumva la bordul unuia din cele două bombardiere TU-160 pe care Rusia le-a trimis la Caracas în luna decembrie a anului trecut pentru a participa la antrenamente cu Forţele Aeriene ale Venezuelei.

Echipa rusă ar fi folosit neştiutoare pachetul în timpul zborului în Venezuela şi apoi l-a aruncat. Daily Mail a citat un oficial al serviciilor de informaţii care a spus sub anonimat că un agent ar fi recuperat punga de ceai aruncată de la un punct de colectare a deşeurilor, în timp ce avionul era realimentat la un aeroport în apropiere de Caracas şi apoi i-a înmânat-o unui ofiţer CIA care stătea la un hotel din capitală.

Deşi nu există o confirmare oficială a „operaţiunii“ din partea agenţiilor care ar fi fost implicate, se crede că forţele aeriene occidentale au folosit informaţia pentru a-şi adapta interceptoarele pentru a face faţă mai bine bombardierelor modernizate.

   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite