Cum au spionat-o americanii pe Merkel cu ajutorul serviciilor secrete daneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NSA a spionat mai mulţi lideri europeni cu ajutorul serviciilor secrete din Danemarca / FOTO Shutterstock
NSA a spionat mai mulţi lideri europeni cu ajutorul serviciilor secrete din Danemarca / FOTO Shutterstock

Complicitatea Agenţiei Naţionale de Securitate a Statelor Unite (NSA) într-un uriaş scandal de spionaj făcut prima dată public în 2013 a fost detaliată de o investigaţie a mai multor trusturi de presă europene.

Postul danez de televiziune Danmarks Radio (DR) a indicat că Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite (NSA) s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii daneze pentru a spiona oficiali cu rang înalt din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa. Printre aceştia, nimeni alta decât cancelara Germaniei, Angela Merkel.

Pentru a-şi desfăşura operaţiunea, NSA a beneficiat de colaborarea serviciilor daneze de informaţii militare FE.

DR a dezvăluit aceste informaţii după o anchetă desfăşurată în comun cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu jurnalul francez Le Monde.

Ministrul danez al apărării, Trine Bramsen, care a fost numită în funcţie în iunie 2019, a fost informată despre caz în august 2020, potrivit DR. Chestionat de AFP, Ministerul danez al Apărării nu a reacţionat, dar Trine Bransen a declarat pentru DR că „spionajul sistematic de către aliaţi este inacceptabil”.

Cancelarul Angela Merkel, ministrul german de externe din acea perioadă, Frank-Walter Steinmeier, şi liderul opoziţiei de atunci, Peer Steinbruck, se află printre persoanele spionate de NSA. Agenţia americană a putut accesa mesajele text, apelurile telefonice şi traficul pe internet, inclusiv căutări, chaturi şi servicii de mesagerie, potrivit investigaţiei.

Guvernul danez a aflat de implicarea serviciilor secrete în scandalul iscat de NSA în 2015 şi a primit un raport cu detaliile cooperării FE cu NSA între 2012 şi 2014. Informaţiile din raport sunt clare, conform investigaţiei citate: FE a ajutat NSA să spioneze mai mulţi politicieni cu rang înalt din mai multeţări europene. 

Mai mult, serviciile secrete daneze au ajutat NSA să-i spioneze pe miniştrii danezi de externe şi de finanţe, precum şi pe un fabricant danez de armament. 

Atunci când au aflat exact amploarea  cooperări dintre NSA şi FE, guvernul danez a cerut demisia întregii conduceri a FE în 2020.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite