Cum s-au folosit serviciile secrete străine de Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai renumit spion al URSS, care a reuşit să recruteze o mulţime de staruri americane, Mihail Mukassei, a împlinit recent 100 de ani Moscova a avut o mulţime de agenţi, fie cu

Cel mai renumit spion al URSS, care a reuşit să recruteze o mulţime de staruri americane, Mihail Mukassei, a împlinit recent 100 de ani

Moscova a avut o mulţime de agenţi, fie cu acoperire legală, funcţionari ai ambasadei, fie constituind o reţea paralelă din spioni intraţi cu acte false pe teritoriul Statelor Unite, chiar după victoria revoluţiei bolşevice. Aceste reţele au operat prin două metode principale: "intoxicarea" anumitor medii (cum ar fi cetatea filmului, Hollywood) şi recrutarea de colaboratori care lucrau în domenii-cheie, administraţie, bănci, institute de cercetare (cazul soţilor Rosenberg, care i-au ţinut la curent pe sovietici cu fabricarea bombei atomice).

Infiltrările comuniste la Hollywood sunt de notorietate. Unul dintre cei mai renumiţi spioni ai URSS care a recrutat nume celebre, precum Charlie Chaplin sau Walt Disney, Mihail Mukassei a împlinit recent 100 de ani. Viitorii agenţi secreţi ai Rusiei îi studiază astăzi lucrările de specialitate.

Mihail Mukassei s-a născut în 1907 într-un mic orăşel din Belarus. În copilărie a lucrat în fierăria taălui său, apoi a luat drumul Leningradului, astăzi Sankt-Petersburg, unde a mers la şcoală. Ziua muncea pe şantierul naval, iar seara se ducea la cursuri. În 1925, Mukassei a fost admis la Facultatea de Geografie economică din cadrul Universităţii din Leningrad. Aici a întâlnit-o pe viitoarea sa soţie, Elizaveta Emelianova, care era studentă la biologie.

După ce a terminat Facultatea de Geografie s-a înscris la Institutul de limbi orientale din Leningrad unde a căpătat o pregătire lingvistică. În 1937, tânărul diplomat, pentru că fusese angajat în Ministerul de Externe sovietic, a fost trimis la Şcoala de spionaj a Armatei Roşii.

Un an mai târziu, a fost numit viceconsul sovietic la Los Angeles. Aici i s-a alăturat şi soţia sa, în 1939. Au primit ordinul să-şi facă prieteni printre actorii şi oamenii de cultură din Statele Unite, şi au reuşit. Cei doi au primit informaţii secrete din cetatea filmului american, Hollywood, până în 1943.

De ce erau interesaţi sovieticii de Hollywood

Serviciile secrete ale Uniunii Sovietice ştiau că puteau obţine informaţii importante de la recepţiile unde participau actori, scriitori şi oameni politici. Multe dintre vedetele de cinema ale vremii şi oamenii de litere aveau cunoştinţe în rândul reprezentanţilor guvernului american.

Theodore Dreiser, Charlie Chaplin, Walt Disney şi alte celebrităţi erau invitaţi şi nu refuzau să vină la recepţiile oferite de Consulatul sovietic din Los Angeles, devenind prieteni buni cu Mukassei. Agentul sovietic ştia să intre pe sub pielea acestora şi le făcea cadouri scumpe.

Centenarul, sărbătorit în sânul familiei

Că au adus multe şi valoroase servicii Uniunii Sovietice o dovedeşte lunga listă de decoraţii de stat. Colonelului Mihail Mukassei i s-a decernat ordinul Drapelul Roşu şi Steaua Roşie, dar şi numeroase medalii, între acestea fiind Medalia pentru Merit militar şi insigna "agent emerit al securităţii satului". Anul acesta, cu ocazia celei de-a 100 aniversări a primit Ordinul de Onoare.

El şi-a sărbătorit centenarul în sânul numeroasei sale familii. Soţia sa, care a împlinit 95 de ani, este la fel de galonată. Mihail şi Elizaveta Mukassei sunt împreună de 75 de ani. Foştii agenţi secreţi duc încă o viaţă activă. Sunt l-a curent cu actualitatea socială şi politică şi citesc zilnic presa. În 2004 ei şi-au publicat memoriile autobiografice intitulate "Zefir", după indicativul radio pe care l-au avut pe timpul misiunii lor în Statele Unite. Lucrările de specialitate şi cărţile lor sunt şi astăzi studiate de studenţii Academiei ruse de informaţii externe.

Misiunea americană s-a încheiat în 1947

În vara anului 1941, serviciile secrete sovietice le-au cerut soţilor Mihail şi Elizaveta Mukassei (foto) să afle dacă japonezii se pregătesc să atace URSS. Aceştia au transmis că pentru moment japonezii nu erau decişi pentru o asemenea acţiune. Informaţia a fost confirmată şi de către un alt agent secret sovietic, Richard Sorge, aflat în post la Tokyo.

Misiunea americană a cuplului Mukassei s-a încheiat. În 1947 ei s-au întors în URSS şi li s-a propus să lucreze în străinătate sub o falsă identitate. Cei doi au petrecut 25 de ani în slujba imperiului sovietic în diverse state. Mihail Mukassei avea un mare atu. El vorbea şase limbi străine: engleză, germană, spaniolă, franceză, bengaleză şi poloneză. Misiunile celor doi au fost tot timpul clasate top secret.

Charlie Chaplin, informatorul URSS

Dar cea mai spectaculoasă racolare a soţilor Mukassei în acea perioadă a fost actorul Charlie Chaplin. Acesta nu-şi ascundea simpatiile pentru Uniunea Sovietică. FBI-ul a prins de veste şi a fost cu ochii pe el. În fiecare an, înainte cu 20 de zile de sărbătorirea Marii Revoluţii din octombrie din 1917, Chaplin trimitea poporului sovietic o telegramă de felicitare prin intermediul lui Mukassei.

Actorul i-a furnizat numeroase informaţii secrete agentului sovietic. El a prevenit URSS-ul de iminenta invazie germană, pentru că primise asemenea date de la cunoştinţele sale de la ambasada germaniei în Statele Unite.

Faţa necunoscută a lui Walter Elias Disney

Mulţi actori, regizori şi scenarişi de la Hollywood au refuzat să recunoască apartenenţa la partidul comunist american sau şi-au ascuns simpatiile faţă de regimul bolşevic. Dar cu timpul au început să iasă la iveală nume celebre de colaboratori.

Scritorul Marc Eliot susţine că, în 1940, şeful FBI din acea vreme, John Edgar Hoover, i-a propus lui Walter Elias Disney să devină informator al serviciilor americane de informaţii interne al SUA. Eliot povesteşte că Disney era un conservator notoriu şi avea slăbiciune pentru tot ceea ce era american.

În plus, Hoover a profitat de faptul Walt voia să afle care este originea sa şi i-a promis că îl ajută, în schimbul colaborării. Din acte reiese că părintele celebrelor personaje animate s-a născut în 1901, la Chicago. Dar s-ar putea să nu fie chiar aşa.

Mulţi susţin că Walt era de fapt de origine spaniolă, născut pe undeva prin Almeria. Această informaţie nu a putut fi verificată.

Ideea că s-ar putea să nu fie american, ci fiul nelegitim al lui Jose Guirao - un bărbat căsătorit - şi al Isabelei Zamora, care a emigrat în America cu fiul ei de abia născut, pentru a-l da spre adopţie familiei Disney, l-a urmărit toată viaţa, iar şeful FBI a profitat de această obsesie a lui pentru a-l determina să spioneze lumea Hollywoodului.

Agent CIA

Walt nu a avut nicio remuşcare să participe la "vânătoarea de vrăjitoare" declanşată în vremea aceea în citadela filmului şi care a pus pe jar Comisia pentru Activităţi Antiamericane a Congresului, printr- o interminabilă perindare de martori prietenoşi care şi au denunţat o grămadă de prieteni, acuzându-i de comunism şi antiamericanism şi ruinându-le cariera. Charles Chaplin, unul dintre acuzaţi, s-a văzut obligat să părăsească ţara.

Gestul i-a servit lui Disney pentru a-şi pune la punct personalul de desenatori cu înclinaţie spre grevă, nemulţumiţi de locul de muncă şi având tendinţa de a se înscrie în sindicat pentru a protesta faţă de salariile mizere oferite de patron.

Unul dintre desenatori, care s-a confruntat cu represalii pentru că a participat la o grevă în 1941, a mărturisit că "Disney a refuzat să recunoască talentul desenatorilor săi care au lucrat ore în şir în laboratoarele sale la preţuri scăzute şi care au rămas nişte iluştri anonimi.

Activitatea de turnător la FBI al lui Disney nu se prea leagă cu vizitele sale pe la consulatul sovietic din Los Angeles unde activa Mihail Mukassei. Să nu fi ştiut sovieticii că era informator al FBI-ului sau îl foloseau şi ei?

După victoria revoluţiei bolşevice în Rusia, în Statele Unite s-a declanşat o adevărată isterie de teamă ca aceasta să nu se extindă. Comisia iniţiată de senatorul McCarthy, care îşi propunea să deconspire agenţii sovietici, a obţinut însă efecte opuse celor scontate.

În anii "50, a circulat formula "vânătoare de vrăjitoare", lansată de comunişti şi care a prins şi la cei care pretindeau că apără valorile democraţiei. Pe atunci circula şi expresia "Hollywood Ten" (Cei 10 de la Hollywood), care îi desemna pe cei 10 producători, autori sau realizatori de cinema care fuseseră convocaţi în 1947 de către Comisia McCarthy.

Aceştia erau: Alvar Bessie, scenarist, Herbert Biberman, scenarist şi realizator, Lester Cole, scenarist, Edward Dmytryk, realizator, Ring Lander jr, jurnalist şi scenarist, John Howard Lawson, autor, Albert Malty, autor şi scenarist, Samuel Ornitz, scenarist, Adrian Scott, scenarist şi producător, Dalton Trumbo, scenarist şi romancier.

Laurence Olivier, agent MI5

Nu numai Moscova sau Washingtonul au folosit actori pe post de spioni sau factori de influenţă. Şi Londra a făcut acelaşi lucru. Recent s-a aflat că Laurence Olivier a fost agent al serviciilor secrete din Marea Britanie, fiind recrutat la cererea fostului ministru Winston Churchill.

Îndrăgitul actor britanic, acuzat de unii dintre contemporanii săi de lipsă de patriotism pentru că a preferat să rămână la Hollywood după ce a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial, a lucrat ca agent pentru MI5. Biograful Michael Munn scrie într-o carte ce va apărea luna viitoare că "alături de ceilalţi agenţi secreţi britanici, Olivier a depus multă energie pentru a convinge Statele Unite să sprijine Marea Britanie în lupta cu Germania nazistă.

În 1940, actorul era deja celebru la Hollywood datorită unor roluri precum cele din "La răscruce de vânturi" şi "Rebecca". Potrivit biografiei scrise de Munn, "Lord Larry", ministrul britanic din acea epocă, Winston Churchill, l-a recrutat pe cunoscutul producător de film sir Alexander Korda pentru a înfiinţa un birou al MI5 în Statele Unite. Korda l-a recrutat apoi pe sir Olivier să lucreze pentru această unitate specială.

Munn, autor specializat în biografii de oameni celebri, precum cele ale lui James Stewart, Gregory Peck, John Wayne şi Frank Sinatra, spune că toate aceste lucruri i-au fost dezvăluite de foşti colaboratori ai actorului. Fiul lui Olivier, Tarquin, a declarat că nu ştie dacă tatăl său a fost agent secret, dar nici nu a negat acest lucru.

În 1941, Olivier s-a întors în Marea Britanie şi s-a înrolat ca pilot, apoi şi-a continuat cariera de actor cu o serie de roluri în filme patriotice. Un alt star al cinematografiei britanice, Leslie Howard (Ashley din "Pe aripile vântului"), a făcut parte din spionajul britanic.

El a transmis informaţii în perioada celui de-al Doilea Război Mondial din Peninsula Iberică. Ruşii au avut şi ei o actriţă în anturajul lui Hitler, Goering şi Goebbels. Este vorba de Olga Tschechowa, căsătorită cu un nepot al lui Cehov. Pentru a-şi însoţi soţul la Berlin, după revoluţia bolşevică, a fost nevoită să facă un târg cu Ceka, acceptând să devină agenta Kominternului. După înfrângerea Germaniei naziste, aceasta s-a întors la Moscova.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite